Szeretjük, sűrűn főzöm, finom főzelék nagyon.
Kisebbik gyerekem nagy kedvence, nyáron is kell főznöm neki.
25 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
3 db babérlevél
bors
1/2 l füstölt lé /csülök főzőleve, még télről, lefagyasztott/
olaj, 1 ek.liszt a rántásnak, pici pirospaprika
1-2 ek. ecet 10%
A füstölt levet kevés vízzel kiolvasztom a tűzön. Télen, amikor többször van füstölt hús főzve, csülök, oldalas stb, a sok főzőlevet általában lefagyasztom, mert nem mindig használom el, káposztába vagy egyéb ételbe ami megkívánná - így amikor ilyen főzelék főzése van soron, mint a mai, amibe fontos az íze miatt, nagyon jó, hogy elő tudom venni.
/Ha füstölt hússal főzöm, akkor előbb a húst főzöm puhára a fűszerekkel, majd aztán megy hozzá a lencse, végül berántom. De hús nélkül is nagyon finom./
Amikor a füstölt lé kiolvadt, hozzáadom a kockára vágott hagymát, babérlevelet, a mosott, tisztított lencsét és felforralom. Sózni nem kell, mert a füstölt lé sós, csak borsozni.
Puhára főzöm.
Közben vékony rántást készítek és besűrítem. Belekeverem az ecetet, összeforralom.
Feltétnek, gyulai kolbászkarikákat kevés olajon átpirítok és tálaláskor a főzelék tetejére szórom, a paprikás olaját rácsepegtetem.
Titu és Szafti nagy egyetértésben
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése