2016. március 31., csütörtök

Zöldborsóleves medvehagymás túrógombóckákkal...



A Kifőztük.hu áprilisi száma tele túrós finomságokkal,  na ezt a klassz levest ott találtam, igaz picit feltuningoltam zöldségekkel, de a legnagyobb durranás benne a levesbetét, valami fenomenálisan finom, őrületesen feldobja ezt a könnyű, tavaszias zöldséglevest...
Arról már ne is beszéljek, hogy a gyomornak milyen felüdülést jelent a nagy húsvéti trakta után :-)


Zöldborsóleves medvehagymás túrógombócokkal

Először a levesbetétet készítettem, minden összekevertem egy tálban és ment a hűtőbe, mert állnia kell 1-2 órát.

Hozzávalók:
25 dkg túró
1 egész tojás
2-3 ek. búzadara
3 ek. medvehagyma - lehet friss egészen apróra vágva ha még van, de nekem mindig van eltéve sóban-olajban, dunsztos üvegben a hűtőben, onnan kanalazva
só, őrölt borsó

 

Zöldborsóleves hozzávalói:
2-3 liter víz
2 db tyúkhúsleves kocka
2 db zöldségleves kocka
1 ek. vegeta
1 ek. paprikakrém
só, bors
4 szál újhagyma tisztítva karikázva
1 ek. medvehagyma
1 cs. petrezselyemzöld apróra vágva
2 levél kelkáposzta csíkozva
1 szeletke karalábé kockázva
1 db sárgarépa 2cm-esre darabolva, majd azok is felezve és vékony csíkokra metélve
kb. 30 dkg fagyott zöldborsó

Felforraltam a vizet /nekem ugyanis nincs itthon csirkealaplé, meg semmilyen alaplé sem/, beledobtam a leveskockákat, a vegetát, a paprikakrémet, majd az összes előkészített zöldséget a borsó kivételével, 15 perc alatt puhára főtt minden, akkor ment hozzá a zöldborsó is, a legvégén pedig a mini túrógombóckák, amiket vizes kézzel görgettem és azonnal a fővő levesbe eresztettem, még 7 perces főzés következett takaréklángon és kész is volt.

/az eredeti receptben csak alaplé, petrezselyem, borsó, és a vízben kifőzött medvehagymás túrógombócok szerepelnek, biztos úgyis finom, de az enyém azt hiszem kiadósabb, ízesebb lett/


... a második fogás: krumplistészta, nagyon szeretem bármilyen savanyúsággal is, de tejfölözve a legnagyobb kedvenc.


2016. március 30., szerda

Húsvét utáni maradékhasznosítás...

... mert természetesen mindig mindenből több van az elegendőnél, szerencsére azért jól lehet variálni, új ételeket készíteni a maradékokból... egyik jobb, mint a másik.



Sonkás, zöldséges gerslileves... vagy... Sonkaleves zöldségesen gerslivel... ahogy tetszik...
a maradék főtt sonka hasznosítására
recept  itt


vagy... lestyános grízgombócleves... a sonkalé hasznosítására
recept  itt



vagy... Sonkakrémes krumpligpombóc tormamártással leöntve...
recept  itt





vagy... Sonkás spenótos spagetti vagy makaróni... tejszínesen fokhagymásan

Hozzávalók:
főtt füstölt sonka vagy tarja  kockázva
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
egy jó maréknyi friss spenót tisztítva
2 dl tejszín
1-2 ek. mascarpone
bors
spagetti vagy makaróni

Nagy fazék sós vizet a tűzre teszem, felforralom és 8 perc alatt roppanósra főzöm a tésztát, leszűröm.
Közben egy serpenyőben kevés zsiradékon megfuttatom a fokhagymát és szinte azonnal rádobom a felkockázott sonkát, összeforgatom, megy hozzá a friss spenótlevél is és a tejszín majd összeforralom, ezalatt a spenótlevél összeroskad, mivel picit túl hígnak találtam kanalaztam rá mascarponét, ami jelentősen besűríti, szószos állagot teremt, de jó bele bármilyen natúr sajtkrém, azzal is összeforgatom és már tálalható is.
Nagyon finom, nagyon egyszerű, nagyon gyors. 



2016. március 27., vasárnap

Az idei húsvét sütijei...




Répatorta mignon
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa pucolva, reszelve
2 egész tojás
15 dkg cukor
vaníliás cukor vagy kivonat
15 dkg puha vaj
1 narancs vagy citrom héja
25 dkg liszt
1 sütőpor
1 ek. mézes fűszerkeverék /az eredeti 2 kanállal ír, de szerintem az túl sok, túl karácsonyias/
1-2 dl tej

Máz:
20-25 dkg porcukor
1/2 dl citromlé frissen facsarva

Lereszeltem a megtisztított sárgarépát, kimértem a lisztet és a fűszereket, majd egy nagyobb tálban a tojásokat a cukrokkal és a vajjal habosra kevertem kézirobottal, felváltva adtam ehhez a keverékhez a répát, a lisztet és a tejet /1 dl helyett véletlenül 2 dl-t kevertem hozzá, nem tudom mire figyeltem :-), nem rontotta el, lazább szerkezetű lett tőle/, majd az egészet egynemű masszává kevertem.
Vajazott-lisztezett tepsibe öntöttem, 20x30-as méretűbe és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e.
Hagytam kihűlni a tepsiben, majd deszkára borítottam és félbevágtam a hosszanti oldala mentén középen, arányosan elosztva nagyobb négyzetekre daraboltam, majd ezeket átlósan kettévágtam, így kaptam ezeket a háromszögeket /megjegyzem nagyobb pogácsaszaggatóval vagy fánkszaggatóval köralakban is előállíthatjuk, no majd legközelebb/, elkészítettem a citrommázat, addig kevertem a porcukrot a citromlével míg elolvadt, jó sűrűn folyósnak kell lennie és egy evőkanál segítségével rácsorgattam, nem baj a közécsorog egy kicsit, annál finomabb lesz.
A citrommáztól friss, üde, tavaszias ez a süti.

Recept Dolce Vitától van, az enyém... persze közel sem olyan gyönyörű cukrászdai forma... szóval olyan, ahogy mindig is szokott lenni, olyan háziasszonyos, de jópofa ötlet volt előre felvágni és úgy csorgatni rá a citrommázat.
Legközelebb kerek formára fogom kiszaggatni és úgy jön rá a máz, vagy a vaníliás mascarponekrém, ahogy a lányom készítette és adta az ötletet hozzá :-)




Kuglóf-koszorú: túrós, mazsolás
Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
2 egész tojás
15 dkg cukor
vaníliás cukor vagy kivonat
citrom vagy narancshéj, lehet mindkettő
25 dkg túró
25 dkg liszt
1 sütőpor
egy marék mazsola
1-2 ek. tej

A puha vajat kihabosítottam, és ment hozzá sorban a többi, a tojás, a cukrok stb... végül a sütőporral elkevert liszt, utoljára a mazsola, én adtam hozzá 1-2 ek. tejet is, mert nagyon tömény, ragacsos a tészta alig lehet keverni és nehéz beadagolni is a kuglóf formába, ha nem szilikonos a forma akkor ki kell vajazni-lisztezni, nekem szilikonos a formám, így csak belekanalaztam és elsimítottam a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöttem, míg szépen átsült, ha közben nagyon barnulna a teteje egy sütőpapírral le kell takarni, de muszáj átsülnie. A formába hagytam egy darabig, majd ügyesen átfordítottam egy tálra.
A végeredmény egy nagyon könnyű, szinte rezgős, nagyon vaníliás, nagyon citromos illatú, isteni finom sütemény.
Ez a recept is megy az állandóan süthető gyűjteményemhez.

Recept az Eve and Apple blogról ellesve, aki meg egy több évvel ezelőtti Nők Lapja Konyhából vette.
Évától már nagyon sok sütit sütöttem meg, minden receptje tökéletes és megbízható.


2016. március 24., csütörtök

Húsvét köszöntő... 2016.



Minden kedves idelátogatónak nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok szeretettel




2016. március 23., szerda

Húsvéti menüajánlataim... nagy összefoglaló

Ajánlataim, amelyek egyszerűek és finomak, részletesen is megtalálhatóak jobbra lent a RECEPTEK címszó alatt ABC sorrendben, vagy minden kép alatt a linkre kattintva   jó böngészést mindenkinek :-)

zsanuaria.blogspot.hu/2011/04/husveti-menuajanlat.html

Levesek:
Almaleves  itt

Meggyleves  itt

Sonkaleves  itt

Húsgombócleves itt

Gerslileves füstölt sonkával  itt

Bableves aszalt szilvával  itt

Kukoricaleves sült kolbászkarikákkal  itt

Tejszínes szilvaleves  itt
fagyasztott szilvából


      Nyúlaprólékleves tejfölös, tárkonyos, mini zsemlegombóccal  itt

Kencék és
zöldségköretek:


Zsidótojás itt

Hagymás túrókrém itt

Kolbászkrémes sajttekercs  itt

Buggyantott tojásos, pirított kenyérkockás saláta itt

Tejszínes zöldségek húsokhoz itt és itt

Tejszínes spenótos kukoricaköret  itt

Szalonnapörc zsírján pirított kelkáposztacsíkok  itt

Ceruzabab köret sülthúsokhoz  itt
+ ugyanitt a rizsköret kétféle párolási módja is megtalálható

Saláták:
Az alábbiak nálam kivétel nélkül mind a hagyományos ecetes cukros lével készülnek, vagy vinaigrette öntettel, mert mi ezeket szeretjük.
Hiába tudok mindenféle, ilyen-olyan csodás önteteket, az én családomnak csak ez a kettő kell, nekünk ez ízlik a legjobban.

Cukros-ecetes felöntőlé: hozzávalók jól elkeverve a teljes oldódásig, majd ráöntve a salátára étkezés előtt max 1 órával.

6-8 dl jéghideg víz
1 tk. só
4 ek. cukor
4-6 ek. ecet /10%-os/

Vinaigrette öntet: itt is az étkezés előtt max 1/2 órával ráönteni a salátára és jól elkeverni.
1 ek. dijoni mustár /vagy más jó minőségű mustár/
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 tk. cukor
3 ek. ecet /10%-os/
6 ek. extraszűz olívaolaj

Fontos ! még az olaj hozzáadása előtt kell mindent egyneművé kikeverni, mert a só vagy a cukor az olajban már nem oldódik !!!
Az adagot lehet emelni az arányok változatlan hagyása mellett.

hagymás paradicsomsaláta

fejes saláta

régi vagy új káposztasaláta

vegyes saláta  /fejes zöldsaláta, sárgarépa, uborka, káposztacsíkok/

sárgarépa saláta  /tökmagolajjal pöttyözve/


jégsaláta, hagyma és uborka keveréke

uborkasaláta +fokhagyma +petrezselyemzöld

tejfölös uborkasaláta

lila káposztasaláta, hagyma és sárgarépa

petrezselymet apróra vágva szinte mindegyikhez szórok


sopszka saláta  itt
Ez a saláta öntet nélküli: mindössze csak 4 hozzávalóból:

Főételek:

Bakonyi csirkemell itt

                                Birkapörkölt bográcsban   itt  
/szép idő lesz idén a szabadban főzéshez/

Főtt marha tormaszószban itt

Nyári töltöttkáposzta itt

Sült pecsenyekacsa itt

Stefánia vagdalt itt

Rozmaringos sült báránycomb  itt

Sonkával töltött krumpligombóc tormaszósszal  itt

Töltött hús  itt

Ropogósra sült pulykacombok  itt

Desszertek, sütemények:

Tejszínes gyümölcsrizs itt

Dióspiskóta csokiöntettel itt

Madártej itt

Kakaós kevert itt

Meggyes mákos itt

Mandulás répatorta  itt


Tejszínkrémtorta... kétféle ízesítésben... grillázsos és kókuszkrémes...  itt


Citromos joghurt-torta  itt

Citromos álom... sütés nélküli  itt

Pogácsák, sajtos rudak: 

Sajtos pogácsa  itt

Tökmagos pogácsa  itt

Sonkás sajtos lepény  itt

Sajtkrémes pogácsa  itt

Sajtos rudak ropogósak  itt és itt

Remélem tudtam ötleteket adni, ezek egyszerű elkészítésű ételek, nem kell minden időnket a konyhában tölteni, érdemes sok időt a szabadban tölteni, akár ott is sütni- főzni,  szabad tűzön az egész családdal.

Mindenkinek nagyon kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok sok szeretettel!!!!