Sokszor jó, ha van a hűtőben ilyesmi.
Amikor nincs kedvem, vagy nincs időm főzni, de jó lenne valamit gyorsan bekapni, mert éhesek vagyunk.
Ropogós friss kenyérre kenve, vagy valamilyen zöldséggel párosítva nagyon finomak.
Nem beszélve, ha vendégeket várunk...
Körözött 1.
1/2 kg tehéntúró -így készítve könnyebb, lágyabb
5 dkg puha vaj
1 db kisebb vöröshagyma/lilahagyma, nagyon apróra vágva
tejföl
pirospaprika
őrölt kömény, só
Körözött 2.
1/2 kg juhtúró -így készítve ízesebb, zsírosabb, töményebb
a többi hozzávaló ugyanaz, mint fent
Mindkét variáció a maga nemében nagyon finom. Lehet keverni is, fele tehéntúró, fele juhtúró.
Minden variációnál, minden hozzávalót jól összekeverek, ha túl sűrű lenne, kevés tejföllel lazítom. De a krémes, kenhető állagnak meg kell maradnia.
Fogyasztás előtt, jó ha 1-2 órát áll a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
Zöldpaprikába töltve isteni.
Figyelem ! Lehet keverni is a kettőt, azaz 25 dkg tehéntúró és 25 dkg juhtúró keveréke, a többi hozzávaló ugyanaz. Igy is nagyon-nagyon finom, tessék kipróbálni !!!!
Figyelem ! Lehet keverni is a kettőt, azaz 25 dkg tehéntúró és 25 dkg juhtúró keveréke, a többi hozzávaló ugyanaz. Igy is nagyon-nagyon finom, tessék kipróbálni !!!!
Rokfortkrém / Márványsajtkrém 1.
25 dkg rokfort sajt /kék- penészes, márványos erezetű, roquefort sajt/
5 dkg puha vaj
tejföl csak ha szükséges
1 nagy csokor, friss zellerzöld, apróra vágva
Itt is minden hozzávalót összekeverek. Sózni nem kell, mert a sajt sós !
Állni hagyni, de fogyasztás előtt legalább félórával ki kell venni a hűtőből, hogy jól kenhető legyen.
Rokfortkrém 2. / Réka receptje
25 dkg rokfort sajt
2 rúd natúr camping krémsajt
dijoni mustár ízlés szerint
egy marék durvára tört dió
só, bors
tejszín ízlés szerint 1-2 ek, ha lazítani kell, mert túl sűrű lett
Minden hozzávalót a fenti sorrendben jól összekeverem és hagyom összeérni az ízeket.
530 gr. üveges, natúr padlizsánpüré
2-4-6 gerezd fokhagyma, pépesre szétnyomva, én sokkal szeretem
natúr krémsajt: pl. 2 rúd camping vagy 1 dob. hajdú krémsajt /elmaradhat/
1 dl majonéz, de lehet több is, a jó krémes íz miatt
só, őrölt bors
snidling vagy petrezselyem nagyon apróra vágva
Botmixerrel mindent összedolgozok, persze folyamatosan kóstolni kell, miből kell még bele.
Jól kenhető, könnyű ízű, krémes állagúnak kell lennie. A snidlinget csak akkor adom hozzá, amikor már kész van.
A Perc utcai Culinarisban vettem ilyesmi ízű padlizsánkrémet, annyira ízlett, hogy addig kísérleteztem, amíg sikerült nagyjából eltalálni az ízek alapján. Nagy kedvenc nálunk.
8 db főtt tojás
5 dkg puha vaj
1-2 ek. natúr krémsajt, bármelyik fajta jó
majonéz
tejföl
1-2 tk. mustár
só, fehérbors
A főtt tojás fehér részét nagyon apró kockára aprítom és félreteszem. A sárgáját és a többi hozzávalót jó krémesre összedolgozom, kóstolgatva, mikor megfelelő. Végül a kis fehér kockákat is hozzákeverem. Jól behűtöm.
Tojáskrém 2./ Zsidótojás
Egyszer vacsorázni voltunk a Rosenstein étteremben, a Mosonyi utcában.
Előételnek nagy hidegtál volt, rajta többek között ez a tojáskrém, labdacs formában.
Hát az valami csodás volt.
Azonnal kérdeztem, hogy csinálják, mi van benne. Első dolgom volt, hogy itthon is elkészítsem. Azóta is rendszeresen esszük.
Később Fűszeres Eszternél találtam még rá a receptjére, olvasgatás közben. Mindenki szíves figyelmébe ajánlom, ezért írom ide én is.
8 db főtt tojás
2-3 db csirkemáj vagy kacsamáj, elkaparva
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
1-2 ek libazsír
só, bors
pici pirospaprika
A hagymát felkockázom és a libazsíron megdinsztelem. Hozzáadom az elkapart csirkemájat is, és jól összesütöm, egy gondolatnyi pirospaprikát szórok végül rá.
Az igazság az, hogy az étteremben libamájat használtak csirkemáj helyett, nyilván azzal sokkal finomabb is, de egy háztartásban megfelelő a csirke vagy kacsamáj is, szerintem.
Sózom, borsozom. Hozzákeverem a tojások sárgáját is , valamint a felkockázott fehérjét is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése