Jöjjenek a kedvenc salátáim.
A salátaönteteket külön fejezetben írom, csak ötletnek, mert annyira ízlés kérdése, hogy ki, mit szeret, kinek, mi esik jól.
És lehet lilakáposztából is ugyanígy elkészíteni a salátát, csodafinom és egészséges nagyon.
1 db fejes-saláta, levelei falatnyi darabokra tépkedve
2-3 cs. retek, negyedelve
2 cs. újhagyma, zöldjével együtt darabolva
4 db főtt tojás, negyedelve
2-3 levél medvehagyma, apróra metélve
Öntet pl.: szerintem vinaigrette
leveleire szedve, megtépkedve
Öntet pl: víz, cukor, ecet, só keveréke
vagy: joghurt, fokhagyma, só, bors keveréke
Uborkasaláta
1-2 kígyóuborka /vagy fürtös/, legyalulva
1-2 gerezd fokhagyma
só, 2-3 ek.cukor, 3 dl víz, 2-3 ek.ecet /10%/
Uborkasaláta
1-2 kígyóuborka /vagy fürtös/, legyalulva
1-2 gerezd fokhagyma
só, 2-3 ek.cukor, 3 dl víz, 2-3 ek.ecet /10%/
1-2 db kígyóuborka legyalulva
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
2 dl tejföl, 20%-os
1 fej saláta, leveleire tépkedve
1 kígyóuborka vagy 3-4 db fürtös uborka, negyedelve
2 fej hagyma szálasra vágva vagy 2 cs. újhagyma zöldjével együtt darabolva
4-5 db paprika csíkokra metélve
4-5 db paradicsom negyedelve, ha kicsik lehet több is
Öntet pl.: 0,5 l víz vagy vinaigrette
4-5 ek. ecet
4-5 ek. cukor
csipet só
1 kg sárgarépa reszelve
1 cs. friss petrezselyem, apróra vágva
Öntet pl.: 0,5 l víz
4-5 ek. ecet
4-5 ek. cukor
csipet só
1-2 db kígyóuborka lereszelve
1 cs. friss kapor, apróra vágva
Öntet: só, fokhagyma, sűrű joghurt vagy tejföl keveréke
Őszi saláta
1 db kígyóuborka, negyedelve
1 db fejes-saláta, leveleire tépkedve
3 db zöldpaprika, karikázva
3-5 db paradicsom, negyedelve
2 db alma, kockázva
1 marék dió, durvára, darabosra törve
tk-nyi tökmag, lenmag, napraforgómag
Öntet pl.: vinaigrette a legjobb nekem, de ez ízlés kérdése.
0,5 kg savanyúkáposzta, kicsit megvágva, nem szabad kimosni!!!
1 db vöröshagyma, szálasra vágva
kevés pirospaprika hintve rá, a színe miatt
1-2 ek tökmagolaj vagy étolaj, vagy olívaolaj tetszés szerint
Mindent jól öszekeverni és állni, érni hagyni.
Sültekhez, disznótoroshoz különösen finom, de magában friss kenyérrel is jó.
Rizssaláta /hideg/
1 bögre rizs
főzőlé: a szokásos, cukros-ecetes salátalé
1-2 cs. újhagyma, zöldjével együtt
1-2 db zöldpaprika, kockázva
1/2 db citrom frissen facsart leve
1 cs. petrezselyem, apróra vágva
1 ek.olaj
A rizst kevés olajon átpirítom, sózom, majd felöntöm a szokásos salátalé-keverékkel /víz,ecet,cukor,só/ és puhára főzöm. Hagyom kihűlni.
Egy jó nagy tálban összekeverem az apróra vágott paprika-kockákkal, újhagyma-karikákkal, locsolok rá 1 ek.olajat, és 1-2 órára behűtöm.
Fogyasztás előtt meglocsolom citromlével és megszórom petrezselyemmel.
Például nyáron, töltött csirkecomb kiváló körete, vagy grillhúsok mellé kitűnő.
Nagyon szeretjük.
Caesar saláta, ahogy én szeretem és készítem
1 db csirkemell, apró kockára vágva és gyros fűszerkeverékbe forgatva
Közvetlenül étkezés előtt, forró olajon, hirtelen lesütöm.
1 db jégsaláta vagy fejes-saláta csíkokra metélve
1 kis fej vörihagyma, apró kockára vágva
1 kígyóuborka, kis kockára vágva
1-2 paradicsom szintén kis negyedekre darabolva
Tálalás előtt összekeverem, picit sózom.
1 főtt tojás/fő kettévágva /elmaradhat/
1 főtt tojás/fő kettévágva /elmaradhat/
Toast kenyér /személyenként 2 db, átlósan felvágva/, fokhagymás olajon megpirítva, szintén
tálalás előtt készítve.
Öntet:1 nagy doboz kefír vagy joghurt, 1-2 gerezd fokhagyma áttörve, só keveréke
vagy: 1 tojás + 1 tojássárgája, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 4 dl olívaolaj keveréke, turmixolva,
míg tejfölsűrűségű nem lesz.
Tálaláskor tányérra halmozni a salátát, tetejére szórni a sült csirkekockákat, mellé támasztani a pirított kenyérháromszögeket és meglocsolni valamelyik öntettel.
Isteni finom.
Isteni finom.
Jó vendégségre is, de csak úgy, könnyű vacsora vagy ebéd is.
0,5 kg zöld színű ceruzabab, enyhén sós vízben, roppanósan puhára főzve. Kihűteni.
3-4 db paradicsom apró kockára vágva, majd összekeverve a babbal.
Öntet: 2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olívaolaj
só, bors
1 cs.petrezselyem apróra vágva
Jól behűtve, öntettel meglocsolva, nagyon finom grillhúsok mellé, de köretnek is, sőt önmagában is.
Fagyasztott babbal is lehet készíteni, de nehogy túlfőzzük!!!
Nyáron:
1 kis fej káposzta, szálasra gyalulva, lehet fele-fele arányban, lila káposztával is keverve, egy nagy tálban, 1 db vöröshagyma szálasra vágva, összekeverve, sózva.
Salátalé: 4 dl víz, 4 ek.cukor, 4 ek.ecet, kömény - ezzel leöntve a saláta, 1-2 órát hűtőben érni hagyni.
Télen:
Minden a fentiek szerint ugyanúgy, csak a lét felforralva ráönteni a káposztára, és fogyasztás előtt 1-2 órát állni hagyni.
És lehet lilakáposztából is ugyanígy elkészíteni a salátát, csodafinom és egészséges nagyon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése