2010. június 2., szerda

Székelykáposzta... most sertéshúsból





Hétfőn láttam egy régebbi Vacsoracsatát, ahol Laár András, /Besenyő Pista bácsi, szegény, ez a szerep már rém unalmas és idejétmúlt/ vegetarianus székelykáposztát csinált.
Lehet, hogy nagyon egészséges, lehet, hogy jó ízű, nem akarom leszólni, de nekem a szejtán-kockák /búzasikér, kenyérsütésnél használom is/, vagy a szójakockák, mint húspótló látványától minden étvágyam elszáll és még a hideg is kiráz, elnézést mindenkitől akit ez sért.
Tudom, hogy sokan egészségügyi okok miatt is rákényszerülnek ilyesmi fogyasztására.
Messziről úgy nézett ki, mint az igazi, majd meghaltam, úgy megkívántam.
Mondom a férjemnek, a héten főzök. 
Látni kellett volna a rémületet az arcán, ahogy kérdezte:
de nem ilyet ugyeee???

Tehát az igazi receptje:

1 kg sertéscomb, vagy lapocka /főleg és legtöbbször marhahússal szoktam főzni, avval szerintem még jobb is, csak nem kaptam olyat ami kellett volna /
2 nagy fej vöröshagyma, kockára vágva
1 zöldpaprika, szintén felkockázva
3-4 gerezd fokhagyma, szétnyomva
só, egész bors, erős pista, 1 tk. egész kömény, 1 tk. őrölt kömény, 3-4 db babérlevél
2 ek. zsír, pirospaprika
1 kg savanyúkáposzta, amit soha nem mosok ki és ha van leve, azt is felhasználom

A húst felkockázom, a hagymákat, paprikát is.
A két evőkanál zsírt megforrósítom, rádobom a hagymát és a zöldpaprikát dinsztelni, rászórok 1 tk. köménymagot is, a pirítástól jön ki jól az aromája. Amikor a hagyma már üveges, megszórom pirospaprikával és rádobom a felkockázott húst is, jól összekeverem és felengedem egy kevés vízzel, épp csak amennyi ellepi.
Mehet hozzá a többi fűszer mind, természetesen kóstolom, hogy miből kell még tennem hozzá, ugyanis mindegyiknek ki kell érződni kicsit, akkor lesz a főzés végére tökéletes ízharmónia. 
Felforralom, majd ezután hozzákeverem a savanyúkáposztát is a levével együtt, jól átkeverem és hagyom főni 1 - 1,5 órát, ha szükséges pici vizet időnként utánatöltök, mert a végére kell, hogy legyen alatta jó sűrű szaft.

Tálalásnál friss puha kenyér és tejföl szükséges hozzá.
Tökéletes finom ebéd.


4 megjegyzés:

  1. Hm...ezzel most újat mutattál, paprikával eddig nem hallottam. ki fogom próbálni:-)köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Mármint hogy pirospaprikával? Igen, tudom, hogy nem mindenki tesz bele, de nálunk családilag mindig így volt, így szoktam meg. Próbáld ki, finom.

    VálaszTörlés
  3. Mivel a hússal először pörköltet vagy paprikást kell készíteni, én mindig teszek zöldpaprikát bele, és paradicsomot is, csak az most nem volt itthon.Ha erős a paprika akkor pláne, ha nem, jön az erős pista.Szeretjük, ha csípős:-)))

    VálaszTörlés