Hétfőn láttam egy régebbi Vacsoracsatát, ahol Laár András, /Besenyő Pista bácsi, szegény, ez a szerep már rém unalmas és idejétmúlt/ vegetarianus székelykáposztát csinált.
Lehet, hogy nagyon egészséges, lehet, hogy jó ízű, nem akarom leszólni, de nekem a szejtán-kockák /búzasikér, kenyérsütésnél használom is/, vagy a szójakockák, mint húspótló látványától minden étvágyam elszáll és még a hideg is kiráz, elnézést mindenkitől akit ez sért.
Tudom, hogy sokan egészségügyi okok miatt is rákényszerülnek ilyesmi fogyasztására.
Tudom, hogy sokan egészségügyi okok miatt is rákényszerülnek ilyesmi fogyasztására.
Messziről úgy nézett ki, mint az igazi, majd meghaltam, úgy megkívántam.
Mondom a férjemnek, a héten főzök.
Látni kellett volna a rémületet az arcán, ahogy kérdezte:
Látni kellett volna a rémületet az arcán, ahogy kérdezte:
de nem ilyet ugyeee???
Tehát az igazi receptje:
1 kg sertéscomb, vagy lapocka /főleg és legtöbbször marhahússal szoktam főzni, avval szerintem még jobb is, csak nem kaptam olyat ami kellett volna /
2 nagy fej vöröshagyma, kockára vágva
1 zöldpaprika, szintén felkockázva
3-4 gerezd fokhagyma, szétnyomva
só, egész bors, erős pista, 1 tk. egész kömény, 1 tk. őrölt kömény, 3-4 db babérlevél
2 ek. zsír, pirospaprika
1 kg savanyúkáposzta, amit soha nem mosok ki és ha van leve, azt is felhasználom
A húst felkockázom, a hagymákat, paprikát is.
A két evőkanál zsírt megforrósítom, rádobom a hagymát és a zöldpaprikát dinsztelni, rászórok 1 tk. köménymagot is, a pirítástól jön ki jól az aromája. Amikor a hagyma már üveges, megszórom pirospaprikával és rádobom a felkockázott húst is, jól összekeverem és felengedem egy kevés vízzel, épp csak amennyi ellepi.
Mehet hozzá a többi fűszer mind, természetesen kóstolom, hogy miből kell még tennem hozzá, ugyanis mindegyiknek ki kell érződni kicsit, akkor lesz a főzés végére tökéletes ízharmónia.
Felforralom, majd ezután hozzákeverem a savanyúkáposztát is a levével együtt, jól átkeverem és hagyom főni 1 - 1,5 órát, ha szükséges pici vizet időnként utánatöltök, mert a végére kell, hogy legyen alatta jó sűrű szaft.
Felforralom, majd ezután hozzákeverem a savanyúkáposztát is a levével együtt, jól átkeverem és hagyom főni 1 - 1,5 órát, ha szükséges pici vizet időnként utánatöltök, mert a végére kell, hogy legyen alatta jó sűrű szaft.
Tálalásnál friss puha kenyér és tejföl szükséges hozzá.
Tökéletes finom ebéd.
Hm...ezzel most újat mutattál, paprikával eddig nem hallottam. ki fogom próbálni:-)köszönöm!
VálaszTörlésMármint hogy pirospaprikával? Igen, tudom, hogy nem mindenki tesz bele, de nálunk családilag mindig így volt, így szoktam meg. Próbáld ki, finom.
VálaszTörlészöldpaprikával! :-)
VálaszTörlésMivel a hússal először pörköltet vagy paprikást kell készíteni, én mindig teszek zöldpaprikát bele, és paradicsomot is, csak az most nem volt itthon.Ha erős a paprika akkor pláne, ha nem, jön az erős pista.Szeretjük, ha csípős:-)))
VálaszTörlés