Nálunk családilag soha nem volt spárgás étel, semmilyen, nem is ismertem a spárgát felnőtt koromig, egy kolléganőm áradozott mindig róla, de annyit, hogy gondoltam ki kell egyszer próbálnom, és mi történt: hát beleszerettem. Pedig jellegtelen, se íze, se szaga, inkább olyan, mint a fű és mégis szeretem enni, levesnek is, meg párolva, hollandi mártással nyakon öntve, sovány grillezett húsok mellé egészen kiváló, finom köret.
A vajjal nagyon nagy összhangban van... a sonkával, a besamellel és a sajttal is !
Az hogy zöldspárga vagy fehérspárga, mindegy.
Izében különbség nincs, állagában talán csak annyi hogy a fehér lehet fás a talprészénél, ha már nem annyira friss és zsenge, a zöld soha.
Ezért a fehér alsó része jó levesnek, mert azt úgyis turmixoljuk és átszűrjük, az íze belefő, a fejrész meg mehet levesbetétnek.
A fehéret mindig meg kell hámozni vékonyan a zöldséghámozóval, a zöldet soha és mindegyiket alaposan átöblíteni.
Idén lassan vége a spárga szezonjának, sajnos.
Van év, hogy lehet kapni fagyasztva télen is hiper/szuperekben 1 kilós kiszerelésben, de van, hogy sajnos egyáltalán nem. Pedig lenne rá kereslet, nálam biztosan.
Az hogy zöldspárga vagy fehérspárga, mindegy.
Izében különbség nincs, állagában talán csak annyi hogy a fehér lehet fás a talprészénél, ha már nem annyira friss és zsenge, a zöld soha.
Ezért a fehér alsó része jó levesnek, mert azt úgyis turmixoljuk és átszűrjük, az íze belefő, a fejrész meg mehet levesbetétnek.
A fehéret mindig meg kell hámozni vékonyan a zöldséghámozóval, a zöldet soha és mindegyiket alaposan átöblíteni.
Idén lassan vége a spárga szezonjának, sajnos.
Van év, hogy lehet kapni fagyasztva télen is hiper/szuperekben 1 kilós kiszerelésben, de van, hogy sajnos egyáltalán nem. Pedig lenne rá kereslet, nálam biztosan.
Ezért, utoljára még jóllakunk vele.
Spárgaleves vajas galuskával
2 csomag fehér spárga, aminek csak az alsó fele megy a levesbe
egy maroknyi spárgafej, a második fogástól elvéve, szintén levesbetétnek
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 tk. vegeta, só, bors
1 cs. petrezselyem, apróra vágva
1 ek. liszt, a habaráshoz
Meghámozom a spárgasípokat, eltart egy darabig. Egyenként, a két végét fogva, meghajlítom, ahol eltörik, onnantól a fejrész megy a köretbe, a talprész pedig a levesbe.
Egy fazékba öntök kb. 1 l vizet, felforralom, beleszórom a vegetát, pici sót, a spárgadarabokat és puhára főzöm.
Ezalatt elkészítem a habarást, 1 ek. lisztet kevés vízzel simára keverek és a leveshez adom. Összefőzöm majd leveszem a tűzről, botmixerrel simára eldolgozom.
Átszűröm és visszateszem a tűzre újra forrni, hozzáadom a maréknyi spárgafejet, amit a második fogástól vettem el. Pár perc és puha lesz.
Ezután hozzákeverem a tejszínt és tejfölt, borsozom, beleszaggatom a mini galuskákat, legvégén pedig a petrezselymet. Egyet forralok rajta és kész.
Csoda finom lett.
Levesbetét: vajas galuska
1 tojás
1 ek. liszt
1 ek. búzadara
1 ek. puha vaj
só, bors
Fentieket mind jól összekeverem, öt percig hagyom dagadni a szemeket, majd beleszaggatom a levesbe.
A spárgán kívül, minden tejszínes, tejfölös, sós, zöldségleveshez illik.
A spárgán kívül, minden tejszínes, tejfölös, sós, zöldségleveshez illik.
Például: karfiolleves, karalábéleves, becsináltleves, zöldbableves, stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése