Ma fejtettbabból levest főztem ebédre, másodiknak pedig ezt a könnyű kis gyümölcsrizst, nagyon jól kiegészítették egymást.
1 l tej + 1/2 l habtejszín
1 bögre /2,5 dl / kerekszemű rizs
vaníliás cukor
1 ek.cukor
csipet só
0,5 l tejszín
2-3 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
1 marék nagyszemű, aranyszínű mazsola
30 dkg ribizli, friss vagy fagyasztott/ de lehet bármilyen más aprógyümölcs, vagy apróra vágott gyümölcs, friss vagy fagyasztott, vagy akár levétől lecsöpögtetett befőtt/
A tejet a tejszínnel összekeverem, felforralom, majd beleszórok 1-2 ek.cukrot, a csipet sót, egész vaníliarúd kikapart magját, és magát a rudat is belefőzve, végül a rizst adom hozzá.
Puhára főzöm, addigra beissza az összes tejszínes tejet.
Ha kész kiborítom egy nagy jénai tálba.
Hozzákeverem a mazsolát és a fagyott ribizlit, jól elkeverem a reszelt citromhéjjal is.
Amíg felverem a tejszínt a cukorral a habnak, addig is hűti a rizst a ribizli és ki is olvad.
Amikor a tejszínhab már jó kemény, akkor óvatosan hozzákeverem a rizshez.
A tálat beteszem a hűtőbe 1-2 órára, mert úgy az igazi, ha már jéghideg.
Télen is szoktam készíteni, bármilyen befőttből is, vagy fagyasztott gyümölcsből is, akkor jó langyosan is, akkor nem szoktam jégbehűteni.
Tálaláskor lehet díszíteni még tejszínhabbal, és pár szem friss vagy fagyott ribizlivel.
Nagyon finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése