2010. július 29., csütörtök

Meggyes-mákos kocka



Egyszerű kis kevert süti, a Vidék íze receptújság augusztusi számából néztem ki.
Finom lett.

20 dkg finom liszt
20 dkg darált mák
1 cs.sütőpor
1 citrom reszelt héja

3 egész tojás
25 dkg cukor
2,5 dl tej
vanília

15-20 dkg magozott meggy /lehet befőtt is, lecsöpögtetve/


A szárazakat jól összekevertem, az egész tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig kevertem.
Felváltva összevegyítettem, állandó keverés mellett, a lisztes keveréket, a tojásossal, majd a tejjel higítottam.
Nagyon jól ki kell keverni, a végén kissé hígnak tűnik, de ilyennek kell lennie. Egy tepsit kivajaztam, liszteztem, majd beleöntöttem a masszát. Mikor szépen elterült, a magozott meggyet kevés liszttel megszórtam és így dobáltam egyenletesen a tetejére.
Előmelegített sütőben, öt percig nagyon forrón, majd további 25 percen át egészen kis lángon -takarékon- sütöttem.
Kihűlés után, akartam porcukrozni, ekkor derült ki, hogy elfogyott, ezért nincs rajta porcukor a képen.

Az az igazság, hogy én akárhányszor meggyes sütit készítettem, liszteztem a meggyet, ennek ellenére mindig lesüllyedt az aljára. Na most, életemben először ez nem így lett.
Vadászkutya legyek, ha értem, hogy most miért nem?
Mindegy, a lényeg, hogy nagyon finom lett.


 

5 megjegyzés:

  1. Hú, de megennék most egy kis szeletkét belőle!

    VálaszTörlés
  2. Ja, és Anikó, ha a tetejére teszed (és nem belekevered a sütibe) a gyümit, akkor nagyobb eséllyel nem száll le az aljára!

    VálaszTörlés
  3. Mindig a tetejére teszem, és eddig mindig leszállt. Ezért csodálkozom most.
    Egyébként nagyon finom lett, és nagyon gyorsan készült el.Szívesen küldenék belőle, a család is verekszik minden darabért,ráadásul meggylekvárral is locsolgatják. Holnap már süthetem az újabb tepsit.Azt lehet, hogy dióval fogom kipróbálni.

    VálaszTörlés
  4. Hallottam-bár nem próbáltam még-, hogy valaki megforgatja kis lisztben a gyümi szemeket, hogy ne süllyedjen le. Ha próbáljátok, és beválik, szóljatok:-)mert mostanában nem fogok sütni, este8-ig melózom, nincs idő rá:-(pusz

    VálaszTörlés
  5. Mindig meghintem liszttel a gyümölcsöt és csak azután teszem a piskóta, vagy keverttészta, vagy bármilyen tészta tetejére, de eddig mindig leszállt az aljára.Nem mondom, úgyis finom a süti, de így hogy fennmaradt, így szebb látvány.De hogy most, miért maradt fent, ezt nem értem. Ne szomorkodj, már péntek van, hétvégén lehet sütni, és pihenni:-))))

    VálaszTörlés