2010. július 17., szombat

Ropogósra sült kacsamellek párolt lilakáposztával



Hozzávalók:
6 db kacsamell sózva,borsozva
só, bors
kb 1 dl víz

A tisztított mellek bőrét bevágtam, sóztam, borsoztam és aláöntöttem a vizet, majd sütőben több mint 2 órán át, nagyon alacsony hőfokon megsütöttem. Akkorra ropogós lesz a bekockázott bőre és vajpuha, omlós a húsa. Nagyon szeretem a kacsát, de a libát is.
Krumplipürét készítettem még hozzá, a szokott módon, tejjel,vajjal.



Párolt lilakáposzta
1 db kis fej lilakáposzta, vékony szálasra legyalulva
1 db vöröshagyma, félkarikára és vékony szálasra vágva
1 tk.köménymag egész és őrölt is
1 tk.bors
2 dl víz, 1 dl ecet, 2-3 ek.cukor, olaj
csipet só

A cukrot kevés olajon karamellizálom, majd rászórom az egész köményt, a vörihagymát, kicsit dinsztelem, ezután jön rá a káposzta, átkavarom. Meglocsolom az ecetes vízzel, sózom, borsozom meghintem őrölt köménnyel is és lefedve, néha-néha átkavargatva, összepárolom. Nem szabad agyon főzni,  ropogósra kell hagyni, hogy úgy mondjam fogkeményre. 
Kihűtöm, ilyenkor nyáron előre megcsinálom, egy éjt a hűtőben tölt, mert jéghidegen szervírozom a forró sültek mellé. Nagyon kellemes ez a hideg-meleg kontraszt együtt.
Télen, természetesen aznap készítem, jobban megpárolom és melegen tálalom.
Nagyon szeretem a dinsztelt káposztát, egészséges étel, fehérkáposztából is szoktam csinálni.

Lilakáposztából is szoktam nyári káposztasalátát készíteni, nyáron a hőségben kimondottan finom és üdítő. Pont úgy, mint a fehérkáposztából, tehát vékonyan szelve, hozzá vöröshagyma szálasra vágva, sózva és összekeverve egy nagy tálban, majd az öntetet hozzá: vagy...
1./ a sima ecetes-cukros salátalé variációval felöntve, vagy 
2./ vizet forralok, sózom, köménymagozom bőven és cukrozom, majd leforrázom vele a hagymás káposztát. Hagyom kihűlni, időnként átkavarom, majd egy éjszakát a hűtőben tartom. Másnap fogyasztható.
Bárhogyan is készüljön nagyon finom és egészséges.






2 megjegyzés: