Nagy kedvenc, sokszor sütöm, sőt már a gyerekem is tudja hogy kell.
Néha már hátradőlhetek és kiszolgálnak. Karina almáspitéje látható a képeken.
Töltelék:
1,5-2 kg alma, kellemesen savanykás, lereszelve
10 dkg cukor
fahéj
Tészta:
40 dkg liszt
25 dkg vaj hidegen kockázva vagy 15 dkg sertészsír szintén hidegen
15 dkg porcukor
1-2 tojássárgája, ha nagy a tojás elég egy, ha kicsi akkor kell 2
1- 2 ek. zsíros tejföl 20% vagy görög joghurt
Szóráshoz: gríz vagy zsemlemorzsa vagy őrölt dió
Kenéshez: a maradék tojásfehérje
Az almát, miután lereszeltem, hagyom állni, levet engedni.
/A kicsavart levet egy nagy pohárba töltöm és mindig megiszom, miközben dolgozom, csodafinom./
A tészta hozzávalóit, először a lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsolom, majd hozzáadom az összes többit és egyneművé gyúrom. Azért kell nagyon gyorsan dolgozni, mert ha a tenyér melegét átveszi, akkor szalonnás lesz, amitől se szép, se finom nem lesz már.
Amikor összeáll, alufóliába tekerem és megy be a hűtőbe min. fél - egy órára, de minél tovább pihen, annál jobb lesz az állaga.
Amikor letelik a pihenőidő, kétfelé veszem a tésztát, és bőven lisztezett deszkán, nagyon vékonyra nyújtom, olyan vékonyra, amennyire csak tudom. Beleigazítom a tepsibe úgy, hogy minden oldalon egy kis pereme is legyen. Meghintem kb. 1-2 ek. búzadarával fátyolszerűen /de lehet őrölt diót is használni erre a célra, ha van/, ha képződne leve sülés közben a tölteléknek, akkor a dara felszívja és nem ázik el a tészta, viszont ez evés közben nem látszik, ugyanis a dara beleolvad az almatöltelék krémességébe.
Végül a kicsavart, reszelt almát egyenletesen elterítem a tésztán, megszórom cukorral, majd fahéjjal.
A másik tésztadarabot ugyanúgy kinyújtom, mint az előzőt és a töltelék tetejére terítem, kicsit rányomom, eligazítom, mindenütt fedje. Ha netán szakadna a tészta nem kell megijedni, be kell foltozni az esetleges lyukakat, a sülés után semmi nem fog látszódni, minden összesimul.
Enyhén felvert tojásfehérjével megkenem, majd egy villával megszurkálom pár helyen, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc sütés következik, illetve addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha kihűlt, porcukrozom és kockákra vágva tálalom.
Nagyon finom sütemény, omlós, néhol ropogós, ahol jobban megpirult a tészta, a tölteléke krémes.
Ezt a tésztát szoktam mazsolás-citromhéjas túróval, kapros túróval /édesen/, szilvával és meggyel is tölteni.
A legjobb pitetészta.
Mondanom sem kell, mindegyikkel csúcs szupersütemény, verekszik minden darabjáért a család, de a vendégek is.
Karina lányom almáspitéje a képen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése