2010. szeptember 11., szombat

Rakott krumpli... nagy adag receptleírása


Nagyon nagy kedvenc.
Sokszor készítem ezt az ételt, havonta egyszer biztosan, mert annyira szeretjük, különösen a nagyobbik gyerekem.
Nem is értem, eddig még miért nem került fel a blogra.
Nos, most ezt pótolom.


2-3 kg burgonya, héjában puhára főzve, pucolva, kihűtve
10-15 tojás, keményre főzve, tojásszeletelővel karikázva
1-2  nagy fej vöröshagyma, szálasra vágva
1 pár gyulai, vagy csabai lángolt kolbász, a lényeg a nagyon jó minőség és finomság legyen, karikázva
3-4 nagy pohár tejföl, vagy egy egész vödrös és persze 20%-os
olaj, só, bors


Megfőzöm a krumplit és a tojást, megpucolom.
A tojásokat a tojásszeletelővel karikázom.
A vöröshagymát szálasra vágom, egy kis lábasba szórom, meglocsolom kevés olajjal, hozzákeverem a felkarikázott kolbászt és összepirítom kissé.
Kolbászban is kissé mániákus vagyok, most már semmi mást nem vagyok hajlandó beletenni csak minőséget, azaz csabait vagy gyulait, ezen belül is a legjobb a rakott krumpliban a lángoltkolbász, szerintem. 
Ezekben még nem csalódtam, sem ízben, sem állagban, sem fűszerezettségben.
/Annyi rossz kolbász van, hangzatos nevek alatt, szemre gusztusos, de semmi íze, vagy kifejezetten rossz ízű, vagy semmi fűszer benne, vagy agyon van borsozva, vagy ki van szárítva, hogy beletörik az ember foga./
Újabban itt Tatán is felfedeztem jó és minőségi, nagyon finom házikolbászokat, az eteit, csípőset is, na ezeket is használom. Ilyeneknek mindig kell lenni itthon.
Kikészítem a tejfölöket, sót, borsot, minden kéznél legyen és a nagy fémlábasomat, vagy tepsit, mikor mit, amiben összeállítom és sütöm rendszeresen.





Jön az összeállítás: 
A lábas vagy tepsi aljára loccsintok egy kevés hagymás-kolbászos pirosas olajat, erre jön egy  réteg mindig hajszálvékony krumplikarika /utálom a nagy, vastag szelet krumplikat az ételben, így én mindegyiket hosszában negyedelem és úgy karikázom nagyon vékonyan fel/, majd jön egy réteg tojáskarika, sózom borsozom, erre a hagymás sült kolbászkarikák, és 2-3 ek. tejfölt terítek rá. 
Minden réteget sózok, borsozok.
És kezdem elölről... ez ismétlődik, míg minden el nem fogy.
Minden réteget azért tejfölözök bőven, mert tapasztalatom szerint ettől lesz jó sűrű és krémes a szaftja.
Ki nem állhatom a fojtogatóan száraz, bumfordi nagy krumplikkal tele rakottat.
Minden krumpli-rétegnek az alatta lévőket teljesen fednie kell.
A legfelső réteg, mindig vékony krumpli, erre külön egy egész nagy pohárnyi tejfölt terítek és kenek szét, majd a maradék kolbászos olajat ami még maradt a lábaska alján, rácsorgatom. 
Mehet a sütőbe, akkor jó, ha a tetején a tejföl láthatóan jól megsült, sőt szeretem, ha krumpliszeletkék is ropogósak itt-ott benne és az egész jó szottyos a sok velesült tejföltől, hagymától.

Néha szoktam - igaz ritkán - a tejfölös tetejére, reszelt sajtot is hinteni, úgy is nagyon finom.
Elronthatatlan, zseniálisan egyszerű és  nagyon finom étel.
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné széles-e hazában.


5 megjegyzés:

  1. Kiscsillag, ha azt akarod, hogy a krumplid jó szaftos, omlós és jóízű legyen, akkor ne színtejföllel locsoljad, hanem tej és tejföl keverékével és időnként a rétegek közé egy-egy kanál olajat csurgass.
    Hallgass az öreg Trendóra!

    VálaszTörlés
  2. Trendó köszi a tippet, kipróbálom így is, ahogy írod:-)))


    Duende,én nem is ismerek olyan embert aki nem szereti.Igaz?:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nálunk megosztott az érzelem: az egyik kislány kieszi a kolbászt, a másik a főtt tojást, nekem meg marad a szalonnás krumpli :)

    VálaszTörlés
  4. Ez az apák sorsa, meg az anyáké is. A maradékok eltüntetése. Nekem is két lányom van, hála az égnek.

    VálaszTörlés