Szeretem ezeket a hagyományos tészta ételeinket, amiket gyermekkorunktól fogva rendszeresen eszünk, általában valamilyen leves után, másodiknak.
2-3 db közepes krumpli, héjában megfőzve, még melegen áttörve
1 db vöröshagyma, apró kockára vágva
1 kanál zsír/olaj, pirospaprika, só, bors
25 dkg széles metélt
Fazékba odateszek bő sós vizet a tészta kifőzéséhez.
A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, szórok rá pirospaprikát és kb fél deci vízzel felengedve 10 perc alatt puhára párolom, a végére jó sűrű paprikás mártás marad, amibe beleforgatom a törtkrumplit, együtt jól összepirítom, sózom, borsozom. Hagyom kicsit lesülni.
Nem baj, ha kicsit odakap, odasül, imádom ezeket a jó ropogósra sült részeket.
Sokszor készen vett szélesmetélttel vagy kockatésztával keverem, mert az a gyorsabb és egyszerűbb, de a saját gyúrású metélt vagy gyufatésztával viszont a sokkal-sokkal finomabb.
Egyre többször szánom rá magam a tésztagyúrásra, mert megéri.
Közben kifőzöm a száraz késztésztát 7 perc alatt, leszűröm - nem öblítem le - beleforgatom a paprikás krumpliba.
A saját gyúrású hamarabb kifő, amint feljön a víz felszínére, onnantól még kb. 2-3 perc és kész, leszűrhető.
Nem szoktam leöblíteni a tésztákat leszűrés után, tapasztalatom, hogy sokkal jobban felszívják a szaftokat, szószokat, sokkal jobban elegyednek.
Jól elkeverem.
Nagyon finom savanyúsággal, salátával, bármilyennel, főleg kovászos uborkával, káposzta salátával, ki mit szeret.
De én tejfölözve is nagyon szeretem, különlegesen jó ízt ad neki.
Újkrumplival készítve különösen nagyon finom, nyárias ízű.
Ez az egyik verzió a krumpli elkészítésére. Ez talán jobb, mint a klasszikus paprikáskrumplis, ami lucskosabb ételt eredményez.
VálaszTörlésAnikó, egyszer próbáld ki receptedet csuszatésztából és egy ropogós-pirosra sütött kacsacombbal megkoronázva :)
Na látod, ezt valahogy látatlanban tudom, érzem, hogy jó lehet együtt, mármint a krumplis tészta meg a sült kacsacomb.Eddig még erről nem hallottam, de ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKöszi az ötletet, a tippet.