Ez a másik nagy klasszikus.
Ezt a receptet most egy sütőporos tasakról írtam le, ott láttam.
25 dkg puha vaj
25 dkg cukor
4 tojás
1 ek. házi vaníliás cukor
25 dkg liszt
2 tk.sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2-3 ek.rum
1 tk. fahéj
Kivajaztam egy szilikonos kuglófkoszorú-formát, és a sütőt begyújtottam.
A vajat a cukrokkal habosra kevertem, majd egyenként a tojásokat is hozzákevertem, ment hozzá a citromhéj is, majd az összeszitált lisztes keverék /liszt,sütőpor,só/. Legvégül a mazsola, rum, fahéj.
Mikor egynemű lett az egész, a formába töltöttem és nagyon kis lángon, sokáig, legalább egy órán át sütöttem. Itt is tűpróba szükséges, de amikor már szép aranybarna a színe akkor valószínűleg jó.
Teljesen kihűtöttem, csak akkor borítottam ki tálra.
Porcukroztam csak, de számtalan variációt ki lehet próbálni, pl. citrom-mázat csorgatni a tetejére, vagy csoki öntettel meglocsolni, de narancslekvárral is isteni, ezt próbáltam, tudom.
Jellemzően, egy vékony szeletke maradt ma reggelre a teámhoz.
Olyan rég sütöttem kuglófot, megkívántam:)
VálaszTörlésÉn meg még soha, ez volt az első, pedig 3 különböző kuglófsütő formám van. A kakaós tekercsnél használt sütőporos zacskón volt a recept, gondoltam kipróbálom.Kicsit sűrű lett a tészta, de lehet, hogy ilyennek kell lennie, mindenesetre finom lett, legközelebb aszalt gyümikkel fogom megsütni.
VálaszTörlésTojás??
VálaszTörlésTóth Zsuzsanna köszi a figyelmeztetést, már javítottam is a hozzávalóknál:-)))))
VálaszTörlés