2010. december 16., csütörtök

Sajtkrémes pogácsa karácsonyra



Hát megkezdtem a nagy karácsonyi sütést.
Pedig mindig megfogadom, hogy ilyen sziszi-fuszi, aprólékos, szöszmötölős készítésű sütiket, se édeset, se sósat, nem fogok csinálni, soha, de soha.
Mert beszakad a hátam, leszakad a derekam, fáj a lábam, és mindenem mire készen vagyok, aztán mégis, mert imádom nézni, hogy a családom örül neki és jóízűen elpusztítja az egészet.
És főleg, mert mindig beleszaladok egy olyan receptbe, amit muszáj kipróbálni.
Ezt most Mesterszakácsnál találtam nagy böngészés közepette.
Ugyanis édes, habos, csokis, krémes sütireceptekkel tele vagyok, de sósakkal, sajtosokkal nem, ráadásul azt vettem észre - én a nagy édesszájú - hogy egyre jobban kívánom a sósat, persze az édesek mellett, biztosan öregszem azért.
Hihetetlenül egyszerű ez a recept, bár a vége már kézműves munka, de nagyon finom, mindenképpen megéri a fáradtságot.


40 dkg liszt
25 dkg puha vaj
2 tk. só
1 mk. pirospaprika
1 dkg élesztő, szárítottat használtam
10 dkg reszelt sajt, legjobb a füstölt /bármilyen fajta, ki, mit szeret/
3 ek. tejföl
1 tojássárgája
a fehérje majd a sütés előtti lekenéshez kell

+ 10-15 dkg reszelt sajt a végén a forgatáshoz




A lisztet és a puha vajat  összemorzsoltam, majd hozzáadtam a sót, pirospaprikát, az élesztőt, a sajtot, végül a tejfölben elkevert tojássárgáját, és pár perc alatt jól összegyúrtam, kigömbölyítettem, majd folpackba csomagolva ment a hűtőbe, min. 1 óra pihenésre. 
Tovább is maradhat, nem árt a tésztának.


Amíg pihent a tészta, addig elkészítettem a sajtkrémet.

20 dkg nagyon puha vaj
25 dkg natúr tejszínkrémsajt
1 tk.só
10-20 dkg reszelt sajt, tetszőleges fajta, többféle is, tehát füstölt is lehet, ízlés kérdése

A hozzávalókat egyneművé, jó habosra kevertem. Kóstolgatni kell, mert nem lehet sótlan !



Sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
Pihentetés után, a tésztát késfok vastagságúra nyújtottam, lisztezett deszkán, majd 3 cm-es átmérőjű pogácsa kiszúróval kiszaggattam. A kis tésztalapocskákat sütőpapíros tepsire, szorosan egymás mellé sorakoztattam.
A kissé felvert tojásfehérjével mindegyiket megkentem, majd betettem a sütőbe, ahol 6-10 perc alatt/tepsi megsütöttem, figyelni kell, mert nem szabad nagyon megsülnie, világosnak kell maradnia.
Hagyni kell teljesen kihűlni.
Két pogácsát a talpa részénél megkentem a krémmel vastagon és összetapasztottam, tehát mindegyik a fényes, lekent tetejével legyen kifelé, a matt oldalak kapják a sajtkrémet. 
Jó, ha az oldaluk is krémes lesz, mert akkor könnyebben tapad rá a reszeltsajt, ugyanis egy külön tálba, pluszban reszeltem még sajtot, és mindegyik összetapasztott pogit megforgattam benne, majd tálra helyeztem.  Ettől lesz "szakállas" a pogi.
Legjobb az egész kenegetést puszta kézzel csinálni, jobban lehet formázni így.

Hideg helyre tanácsos tenni, nem feltétlen a hűtőbe, hanem a spájzba, ha van ilyen.
Majd jönnek még az egyéb sajtosok, sósak és az édesek is, csak egy kicsit szusszanok.


4 megjegyzés:

  1. Én átkeresztelném Istenien finom sajtos pogácsára, kipróbáltam és óriási sikere volt!

    VálaszTörlés
  2. Vicuska, nagyon örülök, hogy ízlett, nálunk is nagy siker volt, máskor is fogom készíteni:-)
    Azt külön köszönöm, hogy böngészel a blogomon és elkészítesz ezt azt:-))))

    VálaszTörlés
  3. Na ez is mentve! Rém szeretem az ilyen cuccokat! Kit érdekel a Karácsony, én most akarok már enni belőle!:)))

    VálaszTörlés
  4. Ilyet mi is készítettünk már többször, de nálunk ez tipikus Szilveszteri süti. Nagyon finom. Egyszer vittem egy buliba és pár perc alatt fel is falták.

    VálaszTörlés