2011. január 1., szombat

Korhelyleves....... nemcsak korhelyeknek





Tradícionális január 1-i étel, bár nem tudom miért nem csinálom a tél folyamán többször is, annyira finom, de később már elfelejtkezem róla, illetve inkább töltött káposztát készítek.

1 kg savanyúkáposzta, soha nem mosom ki
1 szál gyulai szárazkolbász, bőre lehúzva, felkarikázva
10 dkg füstölt szalonna, felkockázva
1 nagy fej vöröshagyma, kockára aprítva
4-5 gerezd fokhagyma
4-5 babérlevél
1-2 tk. kapor /elmaradhat/
1-2 tk. borsikafű /csombor/
só, bors

A szalonnakockákat kisütöm, a zsírján dinsztelem a vöröshagymát és a kolbászkarikákat is, majd pirospaprikát szórok rá, felengedem vízzel és beleteszem a káposztát, ha van leve azt is, a fokhagymát és a fűszerek felét, a másik felét majd 5 perccel a vége előtt, mert ezeknek a szárított fűszereknek az  íze eltűnik a főzés alatt, de ha a végén megint egy keveset szórunk hozzá, egyet forralunk rajta és elzárjuk, akkor csodálatosan lehet érzékelni az aromájukat. Sózom, óvatosan, ha szükséges, mert könnyen lehet, hogy nem is kell és borsozom.
Annyi vízzel engedem fel amennyi levest szeretnék és puhára főzöm. Ez egy bő félóra, háromnegyed óra.
Tálaláskor tejfölt pötyögtetek a tetejére és friss kenyeret kínálok mellé.
Nagyon finom, jóleső, melegítő téli leves, nemcsak korhelyeknek!!!!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése