Fél éve szemezek ezzel a recepttel, Duende blogján fedeztem fel, hogy miért vártam mostanáig az elkészítésével, egy rejtély.
Halványan hasonlít a vadas ízvilágához, de persze nem olyan, mivel ebben nincs zöldség.
Inkább tokányszerű.
Vetrece fajták:
... lehet csak hússal készíteni sertéskaraj, comb vagy lapockából, akkor az a Húsos vetrece
...lehet csak sertésmájjal vagy csirkemájjal, akkor az a Májas vetrece
... lehet csak gombával készíteni, akkor az a Gombás vetrece
Húsos savanyú vetrece
1 kg körüli karaj, vagy comb, vagy soványabb lapocka, vékony csíkokra vagy nagyobb kockára szeletelve, darabolva
10 dkg füstölt szalonna, kis kockákra vágva
1 db vöröshagyma, kockázva
4-5 gerezd fokhagyma
egy kevés pirospaprika
só, bors, majoranna, 3 db babérlevél
2 dl tejföl
1-2 tk.mustár
1 ek.liszt a habaráshoz
kis darabka citromhéj
1/2 citrom leve vagy 1-2 ek. ecet
1 dl száraz fehérbor
1 mk.cukor, ízkiegyenlítésre a végén
A szalonnakockákat kisütöttem, majd a zsírján megdinszteltem a hagymát, rádobtam a fokhagymát is és a felcsíkozott húst, jól összepirítottam hirtelen. Ezekután meghintettem egy kevés pirospaprikával és felöntöttem 2 dl vízzel. Megszórtam majorannával, őrölt borssal, beledobtam a babérokat és lefedtem, hagytam puhára párolódni.
A tejfölt kikevertem a liszttel és a mustárral.Amikor a hús már puha, ráöntöttem a bort, a citromhéjakat hozzáadtam, végül a tejfölös habarást hozzákevertem.
Rálocsoltam a citromlevet is, de jó az ecet is, jól összekevertem, rászórtam a pici cukrot is, hogy tompítsa a citrom savasságát, hagytam egyet-kettőt rottyanni és kész is volt.
Köretnek zsemlegombóc készült hozzá.
Zsemlegombóc
Újítottam egy kicsit a készítésében
4 db toast kenyér, a jobb minőségűek közül
2 tojás
kb 30-40 dkg liszt
kevés víz
petrezselyem
só
A kenyérszeleteket kenyérpirítóban jó közepes pirosságúra sütöttem, majd szépen felkockáztam.
Sokkal könnyebb a toast kenyérrel dolgozni, a zsemléknél soha nem lesz egyforma kocka, összevissza morzsálódik, ha nem elég száraz a zsemle akkor nyiklik-nyaklik, szóval nem szerettem, de mióta ezt kitaláltam azóta pofon egyszerű lett a zsemlegombóc elkészítése.
Sokszor készítem, nemcsak szószos húsok mellé, hanem levesbetétként is szerepel, csak akkor mini formában, pl.a zalai nyúlaprólék levesben, ami zöldséges, tejszínes, tárkonyos ízesítésű, isteni finom és nagyon illik hozzá a zsemlegombócka.
Tehát, összekevertem a lisztet a tojásokkal, sóval, petrezselyemmel és annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű masszát kapjak és végül beleszórtam a pirított kenyérkockákat.
Összekevertem és lefedve hagytam állni, legalább 1,5 órát.
Amikor kész lett a vetrece, sós vizet forraltam és vizezett evőkanállal kanyarítottam gombócnyi adagokat bele a főzővízbe. 15 percig főztem egy adagnyit, ennyi idő alatt biztosan megfőnek, azután leszűrhető és tálalható.
Mindenkinek nagyon ízlett, ez volt a záróebéd, az ünnepek lezárásaként, holnaptól kezdődnek a munkás, szürke hétköznapok, a gyerekeim, és a cicák is visszautaznak Budapestre.
Nagy csönd lesz mifelénk, először is kipihenem magam, aztán folytatjuk Falatka nevelését mivel kissé elkanászodott a vendégeskedéstől, túl sokan foglalkoztak vele, túl sokszor és túlságosan is a középpontban volt.
Meg kell tanulja, hogy komoly kutyuskának hol a helye, hogy szót kell fogadnia, hogy egyáltalán nem az történik, amit ő akar.
Falatnak sem könnyű az élet, már 5-ik hónapos de még küzdünk a szobatisztasággal, még nem mindig jelzi, hogy kimenne, de azért alakul.
Imádom, a legjobb dolog, hogy hozzánk került. Egy tündér kutyababa.
Tyűűűű, nagyon ínycsiklandozó! És köszi hogy elkészítetted, éppen ilyesfajta ételt kerestem... :)) Van a fagyasztómban sok-sok hercegnő burgonya, és valami szaftos husin törtem a fejem... :)))) És milyen régen készítettem ezt az ételt... Pedig imádjuk.
VálaszTörlésTényleg ízlett? Remélem, nem harangoztam be túlságosan.
Falatka egyedül marad, cicák nélkül?
Nagyon finom volt, mindenkinek ízlett, sajnos maradék sem maradt mára.
VálaszTörlésViszont a lencsefőziből még van, így ma nem kell főznöm, takaríthatok, moshatok kedvemre.
Falat egyedül maradt, kereste bőszen a cicákat,majd hétvégén megint találkoznak, addig visszaesünk a már eddig tanultak ismétlésébe, mert úgy tűnik az elmúlt két hétben hanyagolta a lelkem a szófogadást, komoly dresszír lesz. Tavasszal meg szeretném kutyaiskolába vinni, mert ezek a foxi-terrier és még ki tudja mi keverékek önfejűek ám, hatalmas éntudatuk van, néha úgy viselkedik, mintha németjuhász lenne, vagy oroszlán, muszáj leráncigálni a valóság talajára, hogy ki is az úr a házban.Ezt most kell megtanulnia.
A másik hogy január végén meg ivartalanítva lesz a lelkem, szegénykém mozgalmas időszak elé néz, de majd átsegítjük rajta:-))))
:)) Na akkor szigorú napoknak néz elében ez a csöppség! :)
VálaszTörlésA mi cicánk is ivartalanított, és állítom, sokkal boldogabb, kiegynsúlyozottabb így.
Nálunk is, a cicák is mind ivartalanítva vannak, szerintem is nyugodtabbak, remélem Falattal is így lesz. Bár képzeld, most hogy mindenki elment, visszatértünk a normális kerékvágásba, olyan mint egy angyal, szótfogad, figyel mindenre, a vendégségtől, meg a cicáktól fel volt bolydulva, túl sokan voltak körülötte. Most megint minden rendben van, hála az égnek:-)))))
VálaszTörlés:) Akkor minden oké! Biztos hiányolta az abszolút figyelmeteket. :)
VálaszTörlésRemélem is, hogy minden oké, imádom azt az okos kis pofácskáját:-))))
VálaszTörlésEbből most szívesen rendelnék egy dupla adaggal!!!
VálaszTörlés