Sonkalével, zöldségekkel, főtt sonkakockákkal, kolbászkarikákkal, sok-sok csipetkével, ill. inkább apró galuskával készült finom, savanykás, tartalmas leves lett ebédre.
A sok húsvéti finomság után kellemes enyhülés a gyomornak, még akkor is, ha nagyon vigyáztam, nehogy túl egyem magam.
Nem volt egyszerű, mert imádom a főtt sonkát az összes velejáróval enni, nem beszélve a finom sütikről, egyebekről.
1/2 kg lencse, tisztítva, átmosva
2 db sárgarépa, karikázva
2 db fehérrépa, karikázva
1 zeller, kockázva
sok zellerzöld, aprítva-fagyasztva
1 db vöröshagyma, kockázva
4 gerezd fokhagyma, apróra
1 l sonkalé
főtt sonkaszeletek kockára vágva
parasztkolbász karikára vágva
só, bors, kevés ecet
olaj, liszt, pirospaprika a rántáshoz
2 tojás, liszt, só a galuskához
Egy fazékban odatettem a sonkalében, amihez vizet is töltöttem, a lencsét az összes zöldséggel a tűzre és puhára főztem. Amikor puha lett, vékony paprikás rántással besűrítettem, majd két tojásból és lisztből, apró galuskákat szaggattam a levesbe. A végén adtam hozzá a sonka és kolbászdarabokat is, valamint kevés ecettel picit savanyítottam rajta.
Nagyon kellemes, finom, jóleső, sűrű leves lett belőle. Fejenként két tányérral ettünk, ami mindent elárul.
Egyetlen almafánk /zöldalma/ csodaszép virága, közvetlenül a szirmok kibomlása előtt, még húvét előtt készült kép.
Azóta elvirágzott és remélem ősszel sok finom alma lesz rajta.
Hú, isteni lehet ez a lencsegulyás! Imádom a lencsét, így sonkafőzőlével készítve meg... valami fergeteges finom lehetett! :)
VálaszTörlésNagyon jó ötlet.Kösz.
VálaszTörlésDuende, én is imádom a lencsét, nagyon-nagyon jó lett a sonkalével, egy hatalmas fazékkal főztem még tegnap, ma is ez lesz az ebéd egy jó kis rizsfelfújttal utána:-))))))
VálaszTörlésJudit örülök, ha jó ötletet adtam, tényleg érdemes megcsinálni:-)))))
A rizsfelfújtad is nagyon guszta és milyen régen csináltam... Pedig nagyon szeretjük mi is.
VálaszTörlésValamiért én is mindig megfeledkezem ezekről az egyszerű leves után valókról, pedig olyan finomak, és a tavalyi lekvárokat szépen el lehet koptatni velük, helyet csinálva az újnak, pl. vargabéles, salzburgi galuska, stíriai metélt, máglyarakás. Van 10-15 éve annak, hogy utoljára ettem máglyarakást, pedig szeretem. Ki érti ezt????
VálaszTörlés