2011. július 6., szerda

Karalábé rakottas...



Megint találtam egy isteni receptet karalábéval, amit nagyon szeretünk, de a leves-főzelék-töltött variációkkal  kész is volt eddig a felhasználási lehetőség.
Ja, és persze még nyersen is sok karalábét eszünk kilószám, amikor tavasszal megjelenik a zsenge halványzöld fajtája.
Na most rakottként is csodálatosan finom, aki szereti a karalábét az imádni fogja.

Forrás: Kiskegyed Konyhája májusi szám
/picit eltértem az eredetitől, mert imádom a sajtszószos ételeket, és a karalábéhoz is nagyon passzol/


1,5 kg karalábé, csíkokra vágva, de nem nagyon vékonyra és nem nagyon keskenyre
sok petrezselyem apróra vágva
só, bors
10 dkg vaj
1/2 kg darálthús, lehet sertés, csirke, pulyka
1 db vöröshagyma, kis kockára aprítva
1 tömlő, 10 dkg-os natúr Camping ömlesztett sajt
1 tömlő, 10 dkg-os füstölt Karaván ömlesztett sajt
kevés tej, kevés tejszín
10-15 dkg reszelt trappista



Először egy serpenyőben fél kocka vajat olvasztottam, erre raktam a karalábécsíkokat és átforgattam a vajon, majd kevés vizet aláöntve épp csak megpároltam, szórtam rá bőven petrezselymet, sót, borsot. Amikor roppanósan puha lett a karalábé, leszűrve félretettem, a főzőlevét felfogtam egy bögrébe.
A másik kocka vajat felolvasztottam ugyanabban a serpenyőben, megdinszteltem a hagymát majd a darálthúst hozzátéve jól összepirítottam a kettőt. Ráöntöttem a karalábé megmaradt főzőlevét, újra fűszereztem /só,bors/ és puhára pároltam az egészet 10-15 perc alatt.
Ezután nyomtam bele az ömlesztett sajtokat, ha túl sűrű lenne lehet lazítani kevés tejjel vagy tejszínnel, akkor jó ha sűrűn folyós. Egyet rottyantottam rajta még, és kész.




Ezután már csak össze kellett állítani egy tepsibe vagy sütőtálba, alulra egy réteg karalábé, erre a szószos hús, majd a tetejére megint egy réteg karalábé, végül jó bőven reszelt sajtot szórtam rá.
Sütőben addig sütöttem míg a sajt pirosra sült.

Aki tehát szereti a karalábét az imádni fogja ezt az ételt, nagyon finom, selymes, szottyos, sajtos, füstösízű.
El tudom képzelni még besamellel is leöntve-rétegezve, és rengeteg sajttal persze.


8 megjegyzés:

  1. Még a héten kipróbálom,imádom a karalábét.

    VálaszTörlés
  2. Kotaliza, hát nem bánod meg, az utóbbi hetek legjobb receptje, és véletlenül tenyereltem bele a receptleírásba, annyira jó, még télen is fogom készíteni, mert akkor is lehet kapni karalábét:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik,imádom a karalábét, de ahogy mondtad eddig csak leves meg töltött karalábé volt. Most jöhet ez az új recept.

    VálaszTörlés
  4. Jaj nekem! Esztim utálja a karalábét, de egy kisebb adagot lehet megreszkírozok! Majd életem párjával megesszük. Istenien néz ki, már sütés előtt is!!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Biztos nagyon finomra sikerült.

    VálaszTörlés
  6. Judit, Kati, próbáljátok ki, nem bánjátok meg:-))))

    Barbi, felezd az adagot, ha szeretitek nagyon jól fog esni:-)))))

    VálaszTörlés
  7. Én csak levest szoktam... (irul-pirul) A férjem nagyon szereti, ki fogom próbálni így egytálként, nagyon jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  8. Egycsipet, annyira finom, hogy a férjed a lábad nyomát is csókolgatni fogja és imádja majd, meglátod:-))))
    Egy darabig én is csak levest főztem, aztán jött a töltött, majd a főzelék, most ez, de ez egyszerűen telitalálat, nagyon örülök, hogy ráakadtam a receptre:-)))))

    VálaszTörlés