Egyszerűen muszáj volt ezt is megsütni, nagyon, nagyon finom.
A tészta ugyanaz, mint a túrósnál, almásnál, azaz:
40 dkg liszt
1 sütőpor
25 dkg hideg vaj vagy margarin vagy 15 dkg sertészsír
15 dkg cukor
1 tojássárgája
csipet só
1-2 ek. zsíros tejföl ill. amennyitől jól összeáll a tészta
Szóráshoz: 1-2 ek. búzadara vagy zsemlemorzsa vagy édes kekszmorzsa vagy őrölt dió... ami épp van otthon
Kenéshez: a maradék tojásfehérje
A lisztet a vajjal összemorzsolni majd hozzá az összes többi és kevés tejföllel simára összedolgozni, pihentetni hűtőben min. 30 percig, majd kettőbe venni, vékonyra nyújtva tepsibe teríteni, lehet rá, sőt kell is, hinteni 1-2 ek. búzadarát vagy őrölt diót, majd arra jön a töltelék, végül a másik tésztalappal befedni.
A tetejére szánt tésztalapot derelyevágóval fel is lehet rácsozni és azzal kirakni a sütemény tetejét, nagyon mutatós úgyis.
Töltelék
2 üveg meggybefőtt, vagy nyáron 2 kg frissen magozott meggy
cukor
fahéj
3-4 ek. étk. keményítő vagy 2 tasak dr.oetker tejszínpudingpor vízzel kikeverve és összefőzve a gyümölccsel
- Ha friss meggyből készül akkor csak összekeverem a magozott meggyet 1-2-3 ek. cukorral és őrölt fahéjjal, majd pici vízzel felforralom, végül a pudingporral vagy keményítővel besűrítem.
- Ha befőttel akkor egy lábosba beleöntöm a befőttet levével együtt és felforralom. Meghintem fahéjjal. Amikor felforrt, a kevés hideg vízben elkevert 1-2 evőkanálnyi keményítőt vagy pudingport belecsorgatom és besűrítem. Félretettem hűlni.
Ezek után bőven volt időm a tésztát elkészíteni.
Amikor kihűlt és megdermedt a meggykrém szépen rásimítottam a kinyújtott tésztára.
Féltem, hogy a meleg sütőben túlságosan felolvad megint és folyós lesz, de nem, semmi ilyesmi nem történt, a búzadara vagy őrölt dió nem véletlenül kell alá, sok nedvességet felszív.
Teljesen kihűlve porcukroztam és kockáztam fel.
Szívből ajánlom kipróbálásra, mert nagyon finom.
Ez is istenien jól néz ki, ugyanúgy, mint a túros pitéd.
VálaszTörlésEzt még inkább nagyon szeretem, vagy szeretném most ha lehet? Nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon csábítóan néznek ki, már a túróst is megnéztem magamnak! Ez a pite olyan ügyes kis találmány, szeretem én is! :))
VálaszTörlésVettem, vittem, a túrós mellé mentettem. A töltelék, azzal van a gond sokzor, hol híg, hol száraz... Ez biztos jó lesz, köszönöm! Milyen lesz még?
VálaszTörlésNo, hát neki sem mondanék nemet. Állati guszta. :)))
VálaszTörlésDe megkívántam, nagyon finom lehet.
VálaszTörlésLányok, nagyon finom lett, először csak néztem, mert hígnak tűnt a töltelék, de ahogy kihűlt teljesen akkor összeállt, szóval csak teljes kihűlés után szabad felvágni, még a langyosnál is kicsit folyósabb, isteni finom a meggy íze a fahéjjal. Érdemes megcsinálni, nagy siker volt:-)))))
VálaszTörlésNem tudom mi lesz a következő, most rápihenek kicsit a pite tésztára:-)))))
Anikó, ha nem veszed zaklatásnak, kérlek nézz be hozzám egy kis apróságért! :))
VálaszTörlés