a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 24., szombat

És akkor itt a meggyes pite is...



Egyszerűen muszáj volt ezt is megsütni, nagyon, nagyon finom.
A tészta ugyanaz, mint a túrósnál, almásnál, azaz:
40 dkg liszt
1 sütőpor
25 dkg hideg vaj vagy margarin  vagy 15 dkg sertészsír
15 dkg cukor
1 tojássárgája
csipet só
1-2 ek. zsíros tejföl ill. amennyitől jól összeáll a tészta

Szóráshoz: 1-2 ek. búzadara vagy zsemlemorzsa vagy édes kekszmorzsa vagy őrölt dió... ami épp van otthon

Kenéshez: a maradék tojásfehérje

A lisztet a vajjal összemorzsolni majd hozzá az összes többi és kevés tejföllel simára összedolgozni, pihentetni hűtőben min. 30 percig, majd kettőbe venni, vékonyra nyújtva tepsibe teríteni, lehet rá, sőt kell is, hinteni 1-2 ek. búzadarát vagy őrölt diót, majd arra jön a töltelék, végül a másik tésztalappal befedni.
A tetejére szánt tésztalapot derelyevágóval fel is lehet rácsozni és azzal kirakni a sütemény tetejét, nagyon mutatós úgyis.




Töltelék
2 üveg meggybefőtt, vagy nyáron 2 kg frissen magozott meggy
cukor
fahéj
3-4 ek. étk. keményítő vagy 2 tasak dr.oetker tejszínpudingpor vízzel kikeverve és összefőzve a gyümölccsel
- Ha friss meggyből készül akkor csak összekeverem a magozott meggyet 1-2-3 ek. cukorral és őrölt fahéjjal, majd pici vízzel felforralom, végül a pudingporral vagy keményítővel besűrítem.
- Ha befőttel akkor egy lábosba beleöntöm a befőttet levével együtt és felforralom. Meghintem fahéjjal. Amikor felforrt, a kevés hideg vízben elkevert 1-2 evőkanálnyi keményítőt vagy pudingport belecsorgatom és besűrítem. Félretettem hűlni.
Ezek után bőven volt időm a tésztát elkészíteni.
Amikor kihűlt és megdermedt a meggykrém szépen rásimítottam a kinyújtott tésztára.
Féltem, hogy a meleg sütőben túlságosan felolvad megint és folyós lesz, de nem, semmi ilyesmi nem történt, a búzadara vagy őrölt dió nem véletlenül kell alá, sok nedvességet felszív.

Teljesen kihűlve porcukroztam és kockáztam fel.
Szívből ajánlom kipróbálásra, mert nagyon finom.






8 megjegyzés:

  1. Ez is istenien jól néz ki, ugyanúgy, mint a túros pitéd.

    VálaszTörlés
  2. Ezt még inkább nagyon szeretem, vagy szeretném most ha lehet? Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon csábítóan néznek ki, már a túróst is megnéztem magamnak! Ez a pite olyan ügyes kis találmány, szeretem én is! :))

    VálaszTörlés
  4. Vettem, vittem, a túrós mellé mentettem. A töltelék, azzal van a gond sokzor, hol híg, hol száraz... Ez biztos jó lesz, köszönöm! Milyen lesz még?

    VálaszTörlés
  5. No, hát neki sem mondanék nemet. Állati guszta. :)))

    VálaszTörlés
  6. De megkívántam, nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  7. Lányok, nagyon finom lett, először csak néztem, mert hígnak tűnt a töltelék, de ahogy kihűlt teljesen akkor összeállt, szóval csak teljes kihűlés után szabad felvágni, még a langyosnál is kicsit folyósabb, isteni finom a meggy íze a fahéjjal. Érdemes megcsinálni, nagy siker volt:-)))))
    Nem tudom mi lesz a következő, most rápihenek kicsit a pite tésztára:-)))))

    VálaszTörlés
  8. Anikó, ha nem veszed zaklatásnak, kérlek nézz be hozzám egy kis apróságért! :))

    VálaszTörlés