2012. január 17., kedd

Hétvégi süteményeim


Egymás után sütöttem mindkettőt még pénteken délután.
Mindkettőt  F.Nagy Angéla: Süteményt télen-nyáron c. kiadványából  vettem, de a gyümölcsök nem szerepeltek a receptekben, azt már én adtam hozzá.
Igy aztán szombaton és vasárnap is volt mihez nyúlni, délutánonként, mikor mindenkire rájött a szenvedés, hogy enne valamit...


Meggyes dióspiskóta





25 dkg vaj
20 dkg cukor
1 sütőpor
4 tojássárgája
vaníliáscukor
22 dkg darált dió
24 dkg rétesliszt
1 kupica rum vagy narancslikőr
1 citrom héja reszelve
4 tojásfehérje kemény habbá verve
1 ü. meggybefőtt, leve leöntve ásványvízzel keverve kellemes üdítő

A vajat a cukorral, a sütőporral, és a tojások sárgájával habosra kevertem, apránként adtam hozzá a vaníliáscukrot, az őrölt diót, a lisztet, a rumot, végül a tojásfehérje habot. Amikor már minden benne volt, akkor reszeltem hozzá a citromhéjat.
Sütőpapíros tepsibe simítottam a masszát, tetejére szórtam a meggyszemeket szép egyenletesen, majd a forró sütőbe tettem 5 percre magas fokozatra /gázon 7-esre/, majd levettem takarékra /gázon 3-4-esre/ és szépen lassan sütöttem tűpróbáig, kb. 30 perc.
Csak kihűlés után borítottam ki és kockáztam fel, tálra rendeztem majd porcukroztam.

Ezt a tésztát is süthetjük tortának, ez a fenti mennyiség 2 db közepes nagyságú tortalapnak felel meg, tortaformában sütve, bármilyen krémmel töltve.






Kakaós kevert őszibarackkal




2 egész tojás
1 bögre cukor
1 sütőpor
1 bögre tejföl
2 ek. kakaópor
1 bögre liszt
1 doboz őszibarack konzerv, leve leöntve ásványvízzel keverve nagyon finom, üdítő szomjoltó sütés közben, a felezett ősziket kis darabokra aprítottam

A tojásokat habosra kevertem a cukorral, sütőporral, majd a tejfölt és a kakaóport, legvégül a lisztet kevertem hozzá. Sütőpapíros tepsibe töltöttem a masszát, tetejére szórtam egyenletesen az őszidarabokat és előmelegített, forró sütőben megsütöttem, kb.25-30 perc, tűpróbáig!!!
Hagytam teljesen kihűlni, akkor kiborítottam deszkára, óvatosan lehúztam a sütőpapírt, felkockázva tálra rendeztem és alaposan meghintettem porcukorral.

Ha nem teszünk hozzá gyümölcsöt, akkor kihűlés után kettőbe vágva baracklekvárral is megkenhetjük, utána szeletelhetjük, porcukrozhatjuk.
Ugyanezt a tésztát kerek formában tortalapként is megsüthetjük és csoki, dió, vagy gesztenyekrémmel töltve isteni finom tortát készíthetünk.





Szeretem ezeket az egyszerű sütiket, finomak nagyon.



7 megjegyzés:

  1. Egyik jobb mint a másik. Nagyon guszták és igen finom lehetett a gyümölccsel!

    VálaszTörlés
  2. Finom is volt, és nem volt hétvégén nyavalygás, hogy anya úgy ennénk valamit, térültek-fordultak és eszegették a sütiket, mindenki elégedett volt:-))))

    VálaszTörlés
  3. Én is térültem fordultam volna arra felétek, az tuti. :)

    VálaszTörlés
  4. Ilyen szenvedés ránk is ránk szokott törni :-DDD Az a diós téma nagyon tetszik nekem!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kényezteted a családot, egyszerre 2 féle finomság:) De nálunk is ez van. Kedvenc kérdésem, anya mit lehet enni?:)

    VálaszTörlés
  6. Nyáron én is szoktam ilyen gyümölcsös kockákat sütni, annyira finomak és egyszerű sütik! Guszták!

    VálaszTörlés
  7. Petra nagyon aranyos vagy:-))))

    Vikikém szerintem minden családnál ez van.
    A diós piskóta nagyon jó ízű és több mindenre használható:-))))

    Trollanyu most mondd meg ki kényeztesse őket, ha nem én, az élet biztosan nem kényeztet senkit sem, hogy ilyen jó kis közhelyeket mondjak, de attól még igaz, otthon kell ilyen jó kis meleg kuckóságot kialakítani sütikkel,finom ételekkel, szeressenek hazajönni és itt biztonságban érezhetik magukat és jókat ehetnek, szerintem ez az anyai feladat amikor már felnőttek a gyerekek:-)))

    Krisztina én télen-nyáron sütöm ezeket, az ünnepekkor inkább krémes-habos dolgok vannak, a hétköznapokon meg az ilyen egyszerűbbek:-)))

    VálaszTörlés