2012. március 21., szerda

Császár morzsa... édes morzsa...




Szóval ez nem császármorzsa, de ugyanolyan finom.
Semmi baj a császármorzsával, nálunk ugyan mindenki szereti, de a fél családnak ég tőle a gyomra.
Ez egy régi-régi recept, fogalmam nincs kitől kaptuk annak idején, hogy került a családhoz, de áldom érte, mert nagyon finom és könnyebb, mint a másik.
Talán kicsit puhább, mint a másik, ennyi a különbség a végére.
Tehát akinek hasonló problémája van, ettől a recepttől semmi baja nem lesz, az én családomban mindenki így készíti, mi ezt hívjuk császármorzsának.


6 tojás szétválasztva
15 dkg cukor
1 tk. vanília aroma
1 citrom reszelt héja
25 dkg mascarpone
30 dkg liszt
csip.só
egy ujjnyi olaj a sütőserpenyőben vagy olvasztott 10 dkg vaj
porcukor + lekvár a tálaláskor

A 6 tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig kavarom, majd megy hozzá a citromhéj, a vanília és a mascarpone, amikor egynemű akkor a liszt és a tojáshab felváltva szintén.
Jól elkeverem, olajat/vajat forrósítok egy nagy serpenyőben, beleöntöm a masszát, majd amikor pirosra sült az alja, darabolom és forgatom, morzsálom, hogy mindenhol átsüljön.
Sok porcukorral és lekvárral tálalom.


... a tárkonyos zöldségleves után volt a második fogás.


6 megjegyzés:

  1. Hű, de finom ebéd! Ha császár, hanem nem, tényleg nagyon hasonlít! Érdekes recept, hogy van benne mascarpone, gondolom még könnyebb lesz tőle...Guszta!

    VálaszTörlés
  2. Igen, könnyebbé teszi, puhább egy kicsit mint a császár, de nagyon finom és ezáltal könnyebb a gyomornak is:-))))

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon különleges Anikó! Ahogy nézem, dara nincs is benne és mégis mennyire hasonlít a császármorzsához! Megjegyzendő! :)

    VálaszTörlés
  4. Igen Duende, pont azért jobb a mi gyomrunknak, mert nincs benne dara, asszem attól ég a gyomrunk,a mascarpone "puhítja, finomítja" kicsit, nagyon finom, és különben teljesen olyan mint a császár:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Dara helyett mascarpone, nem is rossz. Élni tudni kell...

    VálaszTörlés