2012. július 20., péntek

Egy gyorsan összedobható finom nyári ebéd mára...


Kolbászos tarhonya

Igazán gyors, percek alatt megvan, nem kell sokat a konyhában tartózkodni.

1 szál finom, minőségi parasztkolbász, karikázva
1 db kis fej hagyma, apróra vágva
1 cs. tarhonya
olaj, só, bors

A kolbászkarikákat olajon átsütöm, majd kiveszem egy tálkára.
A visszamaradt olajra szórom a tarhonyát jól átpirítom, majd hozzákeverem a hagymát és tovább pirítom, sózom, végül annyi vízzel felöntöm ami bőven ellepi, borsozom és fedő alatt főzöm takarékon.
Amikor beitta a vizet azaz megpuhult, hozzákeverem a kolbászkarikákat és tálalom.
Mi ma egészen apró csemege uborkával esszük, de kovászos uborkával is szoktuk.




Madártej

Valami könnyű finomságra vágytam, hát ennél jobbat, gyorsabbat aligha találnék.

1,5 l tej
4 tojás
6 ek cukor
1-2 rúd vanília vagy 2 tasak vaníliáscukor
1 cs. oetker vaníliáspudingpor, vagy tejszínpudingpor  /a főzős ! itt most sűrítési céllal szerepel/
1 citrom héja
mazsola

Egy lábast, félig feltöltve vízzel, odateszem a tűzre, hogy felforrjon.
 A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket 2 ek. cukorral nagyon keményre felverem.
A sárgákat 4 ek. cukorral habosra, fehéredésig keverem,  majd hozzászórom a pudingport és egy kevés hideg tejjel vagy vízzel lazítom, jól kikeverem.
/Tudom, hogy az igazi, eredeti madártej receptjében nem szerepel semmi sűrítés, magától sűrűsödik a sok tojástól az állandó keverés közben, szoktam úgy is készíteni, arra is volt példa, hogy összement a tojás, ki kellett önteni az egészet, na azóta biztonsági kűrt szeretek futni, a pudingporral kellemesen sűrű, krémes lesz az állaga, és illatosan vaníliás, nálam ez bevált, elronthatatlan, azóta csak így készítem. Ha 1 tasak pudingporral készítem hígabb a lé, ha 2 tasakkal akkor sűrűbb krémesebb. Mindenhogyan nagyon finom./
Közben, ha felforrt a víz, gyöngyözőre állítom és egy evőkanállal galuskákat szaggatva, a vízben mindkét oldalukat kb. fél-fél perc alatt megfőzöm. Egyszerre 3 darabnál többet nem teszek bele, mert fővés közben enyhén megnőnek, innen is lehet látni, hogy mikor kell átfordítani a másik oldalára.
Szűrőkanállal kiszedem és rögtön a tálaló tál aljára helyezem a galuskákat óvatosan.
Ahogy készülnek lehet egymásra is tenni, semmi bajuk nem lesz. Minden réteget megszórok mazsolával, mert mi jó sok mazsolával szeretjük és reszelek rá citromhéjat.

Amikor a habgaluskák készen vannak odateszem a tejet és felforralom, a vaníliarudat kettévágom, a magját kikaparom, megy a tejbe és a héja is.
Amikor felforrt, takarékra teszem és a cukros, pudingos tojássárgáját állandó keveréssel hozzácsorgatom, amikor egyet buggyan még, már veszem is le a tűzről, addigra az állaga is kellemesen sűrű, finom édes, vanília illatú és azon melegében ráöntöm a habra.
Tetejét is megszórom mazsolával és hagyom kihűlni, majd megy a jégre nyáron.
Télen langyosan szoktuk enni.
/A férjem annyira szereti, hogy leveses tányérban színültig töltve eszi/

Mennyei finom, könnyű, habos édesség és igazán gyorsan elkészül.




Zsenge főtt kukorica

Ehhez igazán nem kell kommentár, mindenki tudja milyen finom.
Húsz perc főzés elég és kész.
Jól megsózva valami isteni.



4 megjegyzés:

  1. Mind a hármat szeretjük, és az benne a jó, hogy mindenki! Nagyon jó lehetett így sorban!

    VálaszTörlés
  2. Kivételesen nálunk is mindenki, mindegyiket, azért szeretem készíteni, meg azért mert gyors, néha szeretek olvasgatni, és nem sok időt a konyhában tölteni, most ilyenem van:-))))

    VálaszTörlés
  3. A madártej nagy-nagy kedvencem, de nem tudom, miért, én mindig csak télen készítem...
    A főtt kukoricát szintén nagyon imádom, tegnapelőtt főtt nálunk egy nagy fazékkal, estére nyoma sem lett. :))
    Tarhonya pedig ma van nálunk, csak nem kolbászkával, hanem husival. :P (persze, persze, a kolbász is húsból van:))

    VálaszTörlés
  4. Gabikám,a madártejet csináld ilyenkor is, jégbehűtve isteni.
    Látod milyen hasonlóan jár az agyunk egyébként az ebédet illetően. A kolbászos tarhonya ötletem egyébként a te öhöm-ödre, slambucodra jött ötletként, láttam a blogodon, guszta volt nagyon, de ne kérdezd, hogy ebből hogy lett kolbászos tarhonya, ezek voltak itthon, de nagyon finom volt:-))))
    Hússal is jó:-))))

    VálaszTörlés