2012. szeptember 17., hétfő

Habos, mazsolás, kelt málé... az Izőrzőktől



Egészen pontosan az Izőrzők műsor Lentiről szóló részéből.
Egy helyes nagymama készítette és mondta, hogy a család annyira szereti, hogy neki ezt állandóan sütni kell. No én meg úgy elbámészkodtam rajta, hogy elfelejtettem menet közben leírni a receptet, de aztán könnyen megtaláltam az interneten.
Elhiszem, hogy állandóan kéri a családja, mert tényleg nagyon finom.
A baracklekvár réteget én találtam ki rá, meg a tésztába kevert reszelt citromhéjat is, ezek nem voltak az eredetiben, de sokkal finomabbá, ízesebbé tették a sütit.
Viszont a diót, ami - nagyon fontos kelléke - kifelejtettem, de erről majd később.

Eddig úgy tudtam, hogy a málé az mindig kukoricalisztből vagy kukoricadarából készült étel, de most itt Lentiben ez a nagymama búzalisztből készítette és így, málénak nevezte.
Szerintem kukoricalisztből készítve ugyanilyen finom lehet. Ki kell próbálni.



Habos mazsolás kelt málé

Hozzávalók:
1 dl langyos tej
1 ek. cukor                                    
4 dkg élesztő
összekevertem és felfuttattam

4 tojás sárgája
4 ek. cukor
csipet só                                  
4 dl langyos tej
1 citrom reszelt héja
Először a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd ment hozzá a többi és összekevertem, majd hozzáadtam az élesztős tejet is.

kb.40-45 dkg lisztet kell  hozzákeverni apránként, de csak annyit, hogy galuskatészta állagtól hígabb legyen. Jól és simára el kell keverni.
Én kb. 20 dkg réteslisztet és 20-25 dkg finomlisztet adtam hozzá, sűrűn folyósnak kell lennie!!!
Ekkor, amikor már szép sima, megy még hozzá:
1 dl olaj és
10 dkg mazsola - fontos, hogy sok legyen benne, aki nem szereti a mazsolát, tegyen bele sok aszalt meggyet vagy aszalt vörös áfonyát -  és ezekkel is ki kell keverni.
A tálat letakartam egy konyharuhával és egy órát pihentettem, kelesztettem.
Magasra feljött a tészta a tál pereméig.

A nagy sütis tepsimet zsírral kikentem, liszttel kiszórtam és beleöntöttem a masszát, elegyengettem simára és még 20 percig pihentettem.
Ezalatt bekapcsoltam a sütőt 190 fokra és légkeverésre állítottam.
Amikor letelt a pihenőidő  kb. 15-20 perc alatt pirosra sütöttem.
Amíg sült a tészta a 4 tojásfehérjét nagyon kemény habbá vertem 10 dkg cukorral és amikor kész lett a süti, még azon forrón először, fél üvegnyi sűrű baracklekvárral lekentem a tetejét, majd erre simítottam a cukros habot, na és itt kellett volna rászórni a habra a kb.15 dkg-nyi durvára darabolt diót, vagy mogyorót, vagy mandulát /kinek mije van otthon/ bőven és vastagon, majd a sütőbe visszatéve inkább már csak szárítani, a hőfokot persze visszavettem 100 fokra, és még 15 percet szárítottam és kész.
Teljesen kihűlve tetszőleges formátumra lehet szeletelni.

Szóval a diót elfelejtettem rászórni nagy izgalmamban, pedig odakészítettem az asztalra, de mire a habot rákentem a lekvárra, már tettem is be a sütőbe, és mire észbekaptam a hab már rá is volt száradva, hiába szórtam volna rá, lepattantak volna a diódarabok, mert ennek az a lényege, hogy a habba belesüppedve süljenek-piruljanak össze vele.
No majd legközelebb, mert tuti hamarosan lesz legközelebb, mert naaaagyonfiiiinom !!!!
Mindig mondom, hogy ezek az egyszerű kis "idekeverek-odakavarok és máris összedobtam" kis sütik amik az ország eldugott szegleteinek házaiban állandóan sülnek az ott lakók gyönyörűségére, ahol már az ük meg dédanyák is ezt sütötték a családnak, na ezek a legjobbak.
Ezért fontos megőrizni az utókornak az ízeket, illatokat, hagyományokat, és ebben a közszolgálati
/ nem a kormánypárti / tévéknek oroszlánrészt kell, kellene vállalniuk, mindenkihez eljuttatva, mert fenn kell maradniuk, a köztudatba kell jutniuk az ilyen recepteknek.
Még szerencse, hogy a Duna Tv, mint közszolgálati, valamennyire erőlködik ebbe az irányba.
Tulajdonképpen a gasztrobloggerek is ezt a nemes feladatot teljesítik nap mint nap.





18 megjegyzés:

  1. nyami:D ha nem bánod én is megcsinálnám:D
    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  2. Olyan finom szaftosnak tűnik a tésztája.
    Én is szoktam nézni az Ízőrzőket - de csak néha sajnos, amikor tudom nézni a kisfiamtól. :) Ezt a részt például nem láttam, amiben ez a sütike szerepelt.

    VálaszTörlés
  3. Ibolya dehogy bánom, örülnék neki, hiszen azért teszem fel a nekem is tetsző, finom dolgokat, hogy másnak is kedvet csináljon, meglátod ízleni fog:-)))))

    Gabikám, finom puha, a múlt héten volt valamelyik este, az a rész amiben benne volt, talán szerda vagy csütörtök, már nem is tudom. A leveledre meg ami valamiért a lányom emailjára ment, de nem baj, mert megkapom így is, csak kicsit később válaszolok, semmi probléma nincs, nem azért fordultam elő ritkábban, mert valami bajom lenne, nem, csak néha van, hogy nincs kedvem blogolni, inkább olvasok, vagy kint vagyok a kertben, vagy csak nézelődöm, olvasgatok a blogokon, voltam nálad is, csak nem kommentelek, szóval semmi baj, majd ha bejön a rossz idő több kedvem lesz, szomorú vagyok, hogy vége a nyárnak, sajnos.
    De legalább maradna ez a napos idő a nappalokra, de nem, szerdán már jön a következő hidegfront, meg az eső, azt nem bánom, hogy este és reggel hűvös van, úgy jobb aludni is, csak ne esne, mert akkor minden olyan vígasztalan. Pedig szeretem az őszt a gyönyörű színeivel nagyon:-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor jó, így már megnyugodtam. :)
      Szerintem nagyon jól tetted, hogy amikor szép idő volt,kint olvasgattál a kertben nyáron, mert ha bejön a rossz idő, akkor már úgysem lehet sokat kint tartózkodni az udvaron. Én is u.így vagyok a kisfiammal... addig játszok kint vele az udvaron, vagy sétálok vele a Tisza-parton, amíg csak lehet. A rossz időben már majd csak kevéske időt lehetünk kint minden nap, akkor már jobban "beszorulunk" a házba. :/
      A nyár végét én is nagyon sajnálom, épp v.melyik nap mondtam a férjemnek, hogy az idén valahogy még jobban sajnálom azt, hogy elmúlt a nyár, mint eddig. Olyan jó volt egész nap kint játszani a kis legényemmel. :) Az őszben is szeretem a csípős reggeleket, aztán napközben a kellemes őszi napsütést mindenféle színekkel, de a csütörtöki rossz idő miatt én is nagyon szomorú lettem, főleg, hogy hétvégére is u.olyan rossz idő marad. :/

      Törlés
    2. Tudod valahogy nekem is olyan gyorsan elment az idei nyár, pedig nem volt semmi különös, nem voltak zsúfolt események, nem is értem, de szinte vágtattak a hónapok. Én is szeretem a deres, csípős reggeleket, a viszonylag kellemes meleg nappalokat és a füstillatú, avarégetős estéket.
      Ráadásul mindkét gyerekem ősszel született, azért is. Igen most rossz idő lesz hétvégén és hűvös, de néztem az előrejelzést és visszajön még a kellemesebb idő. Sokat legyetek kint a Milánnal, majd a hidegben is, annál ellenállóbb lesz a kicsi:-)))))

      Törlés
  4. De érdekes sütemény! Sosem hallottam róla. Nagyon könnyűnek tűnik. Biztos nagyon fincsi volt...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó a neve, málé, ettől már kedvet kaptam hozzá:) Na meg ízlene is a családnak a képek alapján,ki fogom próbálni hamarosan és persze lekvárral mindenképpen.

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon finom lehet! Olyan könnyűtésztájú, repülős finomság igaz? :) Valamikor megsütöm! :)

    VálaszTörlés
  7. Kriztina meglepően finom, azt hiszem érdemes megsütni, nálunk biztosan többször lesz, de legközelebb már sok dióval a habban:-))))

    Trollanyu nekem is tetszik ez a málé szó, eddig nekem olyan kukoricakására emlékeztető volt, semmiképp sütire és finom nagyon:-))))

    Duende pont, hogy nem könnyű a tésztája, azt gondolnám, hogy ez piskótával könnyebb és jobb, repülősebb lenne, lehet úgy is jó lenne, de érdekes módon nagyon finom ezzel a kelt tésztával, olyan extra, nem ettem még ilyet. Feltétlen süsd meg, szerintem neked is ízleni fog. Másnap is jó hideg tejjel például reggelire,ma ezt ettem :-))))

    VálaszTörlés
  8. A másik nagy titok a sok mazsola benne, fontos, hogy sok legyen, aki nem szereti helyette tegyen bele aszalt meggyet !!!!!!

    VálaszTörlés
  9. Már kétszer is átolvastam, de nem értem, mitől málé ez? :) Felénk a málé az kukoricalisztből készült sütemény, de ebben ha jól értem búzaliszt van , nem?

    VálaszTörlés
  10. Aleda eddig én is így tudtam, hogy a málé az kukoricaliszt vagy daraszerűségből készült étel, de a DunaTv-ben minden hétköznap este 7,05-től adják az Izőrzők c. műsort, abban minden este más vidék szokásai, ételei stb. kerülnek adásba,múlt héten volt Lenti, ez az ország délnyugati határán van Szlovénia és Ausztria határánál, na ebben készítette ezt a sütit egy nagymama, aki kelt málénak nevezte ezt a sütit, semmi kukoricaliszt, a recept szóról-szóra így volt ahogy leírtam és megcsináltam. Nagyon finom egyébként:-))))

    VálaszTörlés
  11. Jaj, de jó! Végre egy kukoricalisztes süti. Köszi, hogy megkerested a receptet, elkészítetted a sütit és feltetted a blogra! :-))

    VálaszTörlés
  12. Gionetta ez nem kukoricalisztes, bár azzal is meg lehet sütni szerintem, de itt most sima és rétesliszttel készült és jó így:-)))

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szeretem a régi, hagyományos ételeinket, a nagyikámtól nekem is van sokféle. Ezt is hasonlónak találom azokhoz amit az én nagymamám is készített. Megcsinálom én is. Tudod, ahány ház és táj annyi szokás.A málé valóban kukoricalisztből van, de úgy látszik, hogy Lentiben ezt is málénak nevezik.

    VálaszTörlés
  14. Igen Lívia így nevezték ott, de érdemes lenne kipróbálni kukoricalisztből is, lehet úgy is finom, bár az is lehet valamikor, eredetileg úgy készült csak az idők folyamán áttértek a finomlisztre mert abból több volt, olcsóbb volt, ki tudja:-)))) Mindenesetre finom a süti, a lekvárréteggel még jobb lett:-))))

    VálaszTörlés
  15. Ezt én is szeretném megsütni, jó sok mazsolával! Szerintem az utóbbi megjegyzésben leírt verziód a helytálló, Anikó, hasonlóképpen gondolom én is, de Te már megfogalmaztad, leírtad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska süsd meg, mert meglepően finom, szaftos süti köszönhetően a mazsolának meg a lekvárnak :-)

      Törlés