2013. május 29., szerda

Sopszka saláta




A szerelmese vagyok, mióta a Balkánon megkóstoltam, vagy 100 éve.
Bármerre jár ott az ember, mindenhez ezt adják salátának.
Nagyon finom, nagyon egészséges.
Jobban szeretem, mint a görög salátát, ami ugye hasonló, csak tesznek még bele rengeteg olajbogyót, na az pedig nekem nem ízlik.

Vannak évek, hogy rá sem nézek az uborkára, nem kívánom és nem is eszem belőle csak nagy ritkán.
Most egyenesen megveszek a nyers uborkáért, kilószám veszem a kicsi kovászolni való fajtát, hámozom és megsózva eszem, zsíros vagy vajas kenyérhez például, de magában is.
A kovászolt uborkát szintén imádom mindenhez.


De így vagyok a paradicsommal is.
Vagy a lecsóval, vannak nyarak, hogy reggelire-ebédre-vacsorára is azt eszem, melegen és hidegen, virslivel, vagy tojással, tarhonyával vagy nokedlivel, és vannak nyarak amikor összesen jó ha kétszer készül nálunk, mert egyszerűen nem kell.

és akkor a Sopszka saláta receptje: hőségben kiváló hűsítő étel

Mindössze 4 hozzávaló, és egy kevés extra szűz olívaolaj, ennyi kell a sopszka salátához:

Uborka  - mindegy, hogy kígyó vagy fürtös... hámozva, kockázva

Hagyma -  vöröshagyma/lilahagyma, vagy a nyári enyhébb ízű fehér főzőhagyma,  félkarikára,  vékony szálasan felvágva, lehet újhagyma is min. 2 csokornyi,  kis kockákra, karikákra darabolva

Paradicsom - sok-sok édes, nap érlelte, kockákra darabolva

Juhsajt, hófehér, vizes, friss /nagyon nagy kedvencem/, az igazi a bolgár sirene juhtejből készült sós sajt - de jobb híján jó a görög Fetasajt is, jobb híján - rámorzsolva a saláta tetejére
a bolgár sajt nem annyira vadul sós, mint a feta

só,bors, kevés extra szűz olívaolaj /ha valakinek nincs otthon, jó a napraforgó olaj is/,









Mikor minden zöldséget megpucoltam és felkockáztam egy nagy tálban, borsozom, jól összekeverem és rámorzsolok rengeteg juhsajtot/fetasajtot ami ugyebár sós, tehát a plusz sózással vigyázni kell, de azért nem lehet sótlan a saláta, a legvégén meglocsolom kevés olívaolajjal.
Jól behűtöm, majd egész nap rájárok.
Most sült csirkecombok mellé volt a köret, de szeretem vajas pirítóshoz is enni, de jó csak sima pirítóssal is, vagy csak úgy magában villára szúrni, kanalazni.
Sokat érdemes készíteni belőle.





2013. május 22., szerda

Csupa - csupa zöldséges étel a hétköznapokon....

Teljesen megvadultam a zöldségesnél és összevásároltam minden már kapható zöldséget, annyira ki vagyok éhezve a friss zöldségekre, el nem mondhatom.
Cukkinit, kis tököt, retket, újkrumplit, idei zsenge zöldborsót, spárgát, paradicsomot, paprikát, gombát, epret, cseresznyét azt a korai még inkább vízízű fajtát, de milyen jóleső volt enni.
Ezekből készült cukkinis lecsó, cukkinis tökfőzelék, rántott tök és rántott gomba, reteksaláta, sült szalonnás-piros retkes sajtos spagetti.
Persze ettünk húst is az ünnepek alatt, egyben sült jó fűszeres csontos tarját petrezselymes újkrumplival tejfölös uborkasalátával, volt eperkrém, meg epres-vaníliapudingos piskóta és juhtúrós sajtos köményes rudacskák is egy nagy tállal.
De a hétköznapokon próbálok húsmentesen főzni.
Nem mondom, hogy egyszerű és mindig sikeres az elképzelésem.
A mai ebéd abszolút zöld és vega volt, nem mondom, hogy osztatlan sikert okozott és mindenki boldog volt, de kis morgással azért eszegettek belőle.
Falni egyedül én faltam boldogan, nekem nagyon ízlett.
Tehát a mai ebéd:


Sóskaleves  /életemben először/

2 maroknyi sóskalevél, alaposan mosva, majd ollóval felcsíkoztam
5 dkg vaj
1 ek liszt
1/2 l víz
1-2 dl tej
1 dl tejszín
só, cukor, pici ecet ízlés szerint
1 maréknyi rizs

A vajon a sóskaleveleket addig pároltam amíg teljesen összeesett, ekkor meghintettem a liszttel és felengedtem vízzel és a tejjel, sóztam, cukroztam és felforraltam, kóstolgattam, mert érződnie kell a sóska fanyarságának is, ezt hangsúlyozandó pici ecetet azért elbírt, és ami számomra még érdekes, hogy amíg a sóskafőzeléket vagy szószt vagy mártást /ahogy tetszik/ jó édesen szeretem, ez a leves inkább sósan ízlett jobban, persze ebbe is tettem cukrot, kell is bele, de a végén kiegyensúlyoztam úgy, hogy egy hajszálnyira mégis inkább a só domináljon, de épp csak egy hajszálnyira.
Legutoljára beleszórtam a rizst, amikor az félpuha lett a tejszínnel krémesítettem.
Elzártam és lefedve hagytam pihenni, ezalatt a rizs is tökéletes lesz.
Mit mondjak, nekem nagyon ízlett, két tányérral ettem.







Zöld rizottó...azaz gombás, spárgás, zöldborsós rizs

1 cs. fehér spárga, tisztítva majd kétcentisre darabolva
1 doboz gomba, tisztítva, szeletelve
5 dkg vaj
1 ek étkezési keményítő, pici víz
só,bors

A vajon megdinszteltem a gombát és a spárgát, fűszereztem, majd saját levében fedő alatt puhára pároltam.
Amikor zsírjára sült kevés keményítőt és vizet kikevertem és egy gondolatnyira besűrítettem.

4 dl víz
spárgatalpak
1 szál újfokhagyma szára darabolva
1 ek. vegeta
2 db zöldségleveskocka

A vízben amit a leveskockával és vegetával fűszereztem, megfőztem a spárgatalpakat és a fokhagymaszárat, majd átszűrtem a levet egy kislábosba, ezzel locsolgattam a rizst a puhulásánál.
A spárgatalpakat és a fokhagymaszárat természetesen kidobtam.

1 cs.testesebb újhagyma karikázva
5-8 dkg vaj
1 bögre rizs /kerek szemű, a legjobb az olasz arborio/
1 kg új zsenge zöldborsó kifejtve és néhány borsóhüvely amelyik tényleg nagyon zsenge, szem sincs benne még csak kezdemény, egészben hagyva
petrezselyem

reszelt sajt

A felaprított hagymácskákat a vajon megdinszteltem, hozzáadtam a rizst, jól átkevertem és egy merőkanálnyi forró levesalappal felöntöttem, lefedve hagytam párolódni, amikor beszívta a lét akkor öntöttem hozzá mindig a következő merőkanálnyi adagot, egészen addig amíg már majdnem puha lett.
Kicsit macerás, mert ott kell állni mellette és állandóan kavargatni és tényleg csak akkor ráönteni a következő adagot amikor már alig van alatta, de csak így lesz jó krémes a végeredmény, szóval megéri.
Rosszul vagyok amikor azt olvasom, hogy egyszerre ráöntik az alaplevet és hagyják puhára főni, könyörgöm az nem rizottó készítés hanem csak mezei rizsfőzés.
Szóval kb. 20-30 perc amíg kevergetni-meregetni kell és amikor már majdnem jó akkor hozzáadtam a zöldborsót a héjakkal együtt és egy utolsó adag leveslét, ezzel már elkészül.
Ekkor szórom rá a petrezselymet is.
Amikor majdnem beszívta és mielőtt elzárom alatta a tüzet még a tetejére dobok egy kockányi vajat, lefedem és hagyom a saját gőzében pihenni és összeolvadni a vajjal.
A végeredmény egy nagyon finom, jó szottyos, krémes, zöldborsós rizs.
Tálaláskor szedtem mellé a gombás spárgából.
Megszórhatjuk reszelt sajttal jó bőségesen.
Illik mellé natúr csirkesült vagy karaj és bármilyen saláta amit csak szeretünk, tehetünk rá tükörtojást, posírozott tojást /amibe egyébként tisztára beleszerelmesedtem/.
Ilyenkor tavasszal ez egy energiabomba és nagyon finom.





Pünkösdi rózsacsokor esti fényben....




Kaptam ezt a csokrot. Pünkösd vasárnap. Fehéret.
A rózsaszín szálakat én tettem hozzá, mert nekünk csak az van a kertben.
Imádom ezt a virágot is, mert gyönyörű és a finom édes illatáért is teljesen odavagyok, a nappali tele is van vele.
Csodásan szép a fehér virágú is, a rózsaszín is és a bordó színű is.
A fehér és a rózsaszín illatos a bordó nem, illetve van annak is egy érdekes fűszeres illata, de nem olyan finom, mint az előző kettőnek.





Még Titu is szagolgatta kicsit...


2013. május 17., péntek

A májusi kert....



....májusban a legcsodálatosabb a kert.
Amikor a hosszú, hideg, sivár, kopasz tél után, ami idén különösen hosszúra sikeredett,  kirobban a természet a maga harsogóan zöld, színes élniakarásával, minden növény, fű, fa, virág, bokor egyszerre hajt, szinte egyszerre levelesedik, egyszerre virágzik és milyen csodaszép virágokat hoznak.
Nem tudok betelni a kert látványával ilyenkor......



Bazsarózsa bimbói
 Bodzavirág
Akácfa virágban
 Illatos jázmin
 Aranytuja
Díszhagyma
Ezüstfenyő
Fekvő tuják
Labdarózsabokor

Juharfa harsogóan zöld lombja adja az árnyékot a terasz fölé egész nyáron

Madárbirs virága
Írisz  liláskék
Margaréták
Rózsalonc
Írisz  sárga
Tiszafa... a zsenge hajtásaival... vigyázat ez nagyon mérgező növény !!!!!


Írisz  sötétlila

 

2013. május 15., szerda

Vajon párolt spárga... sült baconpörcökkel... posírozott tojással





Juj ez így nagyon-nagyon jó, irtó finom !
És milyen egyszerű !
Mindenkinek ajánlom.
Vasárnap reggel - ill. volt az már 11 óra is - leptem meg a családot ezzel a villásreggelivel, mondhatom frenetikus sikere volt.
Életemben először készítettem posírozott tojást, izgultam is egy kicsit, de végül nem bizonyult nehéz műveletnek.

2 cs. spárga, tisztítva és 2 cm-es darabokra vágva  /talpából levesalap készült/
12-15 szelet bacon, felcsíkozva
tojás, személyenként 2 db
5-8 dkg vaj, só, bors
posírozáshoz : 4 dl víz, 1 ek. ecet, só

Egy nagy serpenyőben vajat olvasztottam, rádobtam a szalonnadarabokat és pörcösre sütöttem, azután hozzátettem a spárgákat, sóztam, borsoztam és fedő alatt, saját levében megpároltam. 10 perc.
Kenyérszeleteket pirítottam.

Nekiálltam a posírozásnak.
Odatettem egy kisfazékban vizet forrni, majd sóztam, eceteztem és takaréklángra állítottam, hogy éppen csak gyöngyözzön.
A tojásokat egyenként merőkanálba ütöttem és lassan, óvatosan a gyöngyöző vízbe csúsztattam, egy falapáttal igyekeztem a fehérjét úgy igazgatni, hogy formásan nézzen majd ki, de végül is ez nem annyira fontos, hiszen nem kiállításra visszük.
2 percig főztem egyenként mindegyiket, majd szűrőkanállal kivettem és lecsepegtettem.
Ennyi, igaz, hogy nem ördöngösség ?

Már a tányéron várakozó baconos spárga tetejére igazítottam, meghintettem sóval, kicsit bevágtam, hogy minél látványosabb legyen, amikor kicsorog a forró tojássárgája és meleg pirítóssal tálaltam.
Hatalmas kanna forró citromos tea vagy tejszínes kávé dukált utána, kinek mi kellett.
Őrült sikere volt a reggelinek és nekem is.
Amíg tart a spárgaszezon többször ismételnem kell, megeskettek, hogy így lesz.





2013. május 8., szerda

Az imádott spárga.....a nagy kedvencem





Ne kérdezzétek mit imádok rajta...mert nem tudom a választ....fogalmam sincs...egyszerűen szeretem...
pedig semmi íze nincs...vagy ha van, mint a fűé...és mégis... nekem ez az igazi tavaszíz...zöldíz....a nyárelő első zsenge zöldsége.

Pedig talán 10 éves sincs, hogy először kóstoltam, de az végzetesnek bizonyult, nagy rajongója lettem, alig várom, hogy megjelenjen az üzletekben és a zöldségeseknél.
Nekem mindegy, hogy zöld vagy fehér, mindkettő jöhet, akár egyszerre is....

Ja és semmi kifinomult, dizájnos elkészítési mód.... csak így, ahogy az alábbi módon mutatom, de így kétnaponta...vagy reggel....vagy délben....vagy este....és sokat....míg tart a szezonja...../télen is, az üvegben eltett változatból, amiről a lé kiöntve, a többi ugyanaz/
na ez a szerelem...a spárgaszerelem...





A spárga tisztítása és főzése...
2 cs. spárga, amelynek minden egyes sípjának fás végét letöröm, mégpedig úgy, hogy az egyik kezem két ujjával megfogom a fej alatti részen - ott nagyon óvatosan mert az a legzsengébb része - majd  a másik kezem két ujjával a talpánál és meghajlítom, pont ott fog eltörni ahol vége a zsenge résznek és ahol kezdődik a már fás rész....
/Ezt a módszert Jamie Olivernél láttam, tanultam/
.....a fás talprészeket sem kell egyből kidobni, mosás-tisztítás után enyhén sós vízben meg kell főzni, leszűrni, mert a leve isteni levesalap, a leszűrt talprészt már ki kell dobni, az ehetetlen.
1 tk. só és 1 tk. cukor
3-6 szelet bacon
1-2 ek. olaj vagy 1 ek. vaj
Hollandi mártás, ízlés szerinti mennyiségben, én majd mindig készen veszem a Culinarisban, nem vesződöm az elkészítéssel, mert meglehetős gyakorlottságot igényel, olyan mint egy meleg majonéz, csak olaj helyett vajjal készül.
/ vaj, tojássárgája, víz, citrom, só és fehér bors kell hozzá / Nagyon finom !!!!!
Természetesen ha nincs hollandi mártásunk és készíteni sem akarunk, jó besamellel is, sok reszelt sajttal is, a fantáziára és ízlésre van bízva a dolog.

A spárgasípokat alapos hideg vizes átöblítés/mosás és hámozás /csak a fehér alsó 2/3-át szükséges nagyon vékonyan a zöldséghámozóval/ után egy kisebb fazékba állítom, fejjel fölfelé, annyi vizet öntök alá, hogy csak a fejek ne legyenek víz alatt, azok majd a keletkező gőzben párolódnak puhára, szórok rá 1 tk.sót és 1 tk. cukrot majd 10 perc alatt puhára párolom, leszűröm, a főzőlevét is természetesen felfogom levesnek.
Persze, ha egy lábasban tesszük oda főzni és a teljes köteg spárga a víz alatt van, az sem szentségtörés, és tényleg pár perc alatt puhára párolódik a friss spárga, óvatosan szűrőkanállal kell kivenni, mert törékeny.
Ezalatt amíg párolódik a spárgakötegem, egy serpenyőben kevés olajon vagy vajon, ropogósra sütöm a baconszeleteket, majd a leszűrt spárgasípokat óvatosan hozzáforgatom, lehetőleg nem törve-zúzva, majd azon forrón tálalom.
Tetejére bőven csorgatom a hollandi mártást.
Egyszerűen frenetikus, szavakkal ki nem fejezhetően könnyed, finom étel.