2013. szeptember 4., szerda

Zöldborsóleves.... zöldségesen, kemény galuskákkal... ahogy Anyósom készítette



Meglepetéssel tapasztaltam, hogy nincs fent ez az egyszerű leves, mint a zöldborsóleves.
Ezt a levest télen - nyáron főzöm frissből és fagyasztottból is, mindenféle elkészítési formában. Főzeléknek is sokszor, édesen, tejesen... köretnek is, vajon párolva.
Nagyon szeretjük. mindenhogyan finom.
Persze a nyáreleji frissen szedett édes és zsenge kerti zöldborsónál finomabb nincs, de ez csak rövid ideig elérhető.
A zöldborsóleves a leggyakrabban főzött levesek egyike nálunk, mindenki szereti, sokszor csak zöldségesen, néha csirkeaprólékkal gazdagítva, de mindig kemény galuskákkal, mert a gyerekeim így szeretik. Anyósom főzte így, a gyerekeim kicsi koruktól egyszerűen imádták, mindig így kérik tőlem is.
Persze az enyém nem teljesen ugyanolyan... de azt állítják, hogy hasonlít, és ez nagy szó.

Most a leves zöldséges változata következik.
1/2 kg fagyasztott zöldborsó
2 nagy sárgarépa
2 nagy fehérrépa
1 karalábé
zeller
1 vöröshagyma
lestyán, ha nincs friss akkor 1-2 ek. szárított
pici pirospaprika, só, bors, 1 tk. cukor

A kemény galuskához:
2 tojás
2-3 ek.búzadara
2-3 ek. liszt /mindegy, hogy finom vagy rétesliszt/
só, bors, szárított petrezselyem

Az összes zöldséget tisztítom, darabolom, kockázom, karikázom, ahogy éppen kézre esik.
Kevés zsiradékon a répákat megdinsztelem, hogy a sárgarépa szépen kiadja a színét, majd megy hozzá a vöröshagyma is, majd a többi zöldség is, átforgatom, meghintem egy kanálnyi liszttel, majd pici pirospaprikával és annyi vizet öntök rá amennyi levest szeretnék, sózom, borsozom, mindig adok hozzá 1 tk. cukrot is, nálunk a családban mindig így főzték a zöldborsólevest, ettől nem lesz édes, csak teltebb, kiegyenlítettebb íze lesz.
Amíg felforr addig összekeverem a galuskának valókat, a darát is meg a lisztet is fele-fele arányban adom a tojáshoz. Ahogy felforr a leves máris szaggatom bele egy mokkáskanállal, kb. 10-15 percig hagyom csendesen fődögélni, majd a zöldborsót csak a végén az utolsó 5 percre adom hozzá, mert ha túlfő megkeményedik, ha kész elzárom, lefedem, hagyom állni legalább még negyedórát, aztán lehet tálalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése