2013. december 3., kedd

Bableves és szilvalekváros batyu



Isteni, csülkös, csipetkés bablevest is főztem a hétvégén a kocsonya mellett, sok zöldséggel, olyan sűrű lett, hogy a kanál is megállt benne.
Finom, mennyei eledel.


Bableves füstölt csülökkel

1/2 kg tarkabab, amit előző este beáztattam
1 füstölt hátsó csülök, inkább jó húsos
1-4 db babérlevél
1 ek. szemesbors
2 nagy vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2-3 sárgarépa
2-3 fehérrépa
1 zeller + a zöldje
1 cs. petrezselyem
1-2 ek. szárított lestyán
1 hegyes erős paprika
só, bors, pirospaprika
zsír, liszt a rántáshoz
2 tojás + liszt a csipetkéhez
tejföl a tálaláshoz

Kuktában 1 óra alatt puhára főzöm az alaposan lemosott csülköt, fűszeres vízben - amibe kerül a babérlevél, szemesbors, fokhagymagerezdek 4-6 darab, 1 vöröshagyma egészben.
Amikor kész leszűröm, a csülköt tálra teszem és kicsontozom, darabolom, az esetleges nemkívánatos kövér és bőrös részeket kidobom a fűszerekkel együtt.
Természetesen hagyok a vajpuha bőrösből is, mert van aki szereti - pl. a férjem és én is, de már csak egy keveset engedek meg magamnak.
Az átszűrt füstöltlevet egy nagy fazékba öntöm, megy hozzá az alaposan leöblített bab, a tisztított, darabolt zöldségek, a zöldekkel együtt, no meg egy újabb egészben hagyott vöröshagymával, zöldpaprikával, 4-6 gerezd fokhagymával, meg annyi vízzel amennyi levest szeretnék. Jó sokat.
Sózom, borsozom és hagyom puhára főni.
A sózással csak óvatosan, hiszen a füstöltlé már sós !!!
Közben a 2 tojást kissé felverem egy tálkában, sózom és annyi liszttel összedolgozom, hogy galuska állagú legyen - én ugyanis nem a hagyományos apró csipetkét csipkedem a levesbe, hanem tulajdonképpen apró nokedlit szaggatok bele.
Amikor minden puha, fokhagymás-pirospaprikás, mindig zsírral készített rántással besűrítem, ha felforrt beleszaggatom az apró nokedliket, amik tényleg csak akkorák mintha csipetke lenne.
Óvatosan a füstölt húst is hozzákeverem, egyet forr még és kész is.

Tálaláskor tejfölt és friss puha kenyeret készítek az asztalra.







Másodiknak jött ez a jóféle kis batyu, most szilvalekvárral töltve, mit mondjak nagyon jó ötlet volt.

Szilvalekváros batyu

Készítése, részletes leírása a túrósbatyunál  itt, csak természetesen most túró helyett, jó kemény szatmári szilvalekvárral lett töltve.





2 megjegyzés: