2013. december 5., csütörtök

Mikulásra magunknak.....


Az az igazság, hogy nem tudok egy tisztességes kalácsot sütni, amiben félig van a tészta és félig meg a töltelék.
Nem, az én kalácsomból csak úgy kibugyog a rengeteg töltelék, a tészta nem is látszik, mintha nem is lenne.

Egyszerűen ma nem bírtam magammal, muszáj volt valami diósat, mákosat sütnöm, és gyorsan összedobtam ezt a jó kis kelt kalácsot megint... persze kicsit eltúloztam a tölteléket már megint...
ugyanis tele van mazsolával, reszelt citromhéjjal, kandírozott narancs és citromhéj darabokkal, sőt a mákosba még őszibarack kompótot is kockáztam... és persze dióval meg mákkal bőven.....
tészta alig .... de annyira finom lett... és olyan jó karácsonyias illat lengte be a házat, míg sült.
Vacsorára is ezt fogom enni egy nagy bögre hideg tejjel...

Ezek szerint jók voltunk, mert már megjött a mikulás hozzánk  :-)))



Diós és mákos kelt kalács 
2 rúdhoz, most Limara legjobb, univerzális tésztáját választottam

A tészta hozzávalói az alábbi sorrendben mentek a kenyérgép üstjébe:
3,2 dl langyos tej
1 tojás
3-4 ek. cukor
1 tk. só
60 dkg liszt  /most: 50 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 5 dkg tönkölyliszt/
1 tasak instant élesztőpor
10 dkg olvasztott vaj, úgy 10 perc dagasztás után hozzácsorgatva

A gép bedagasztotta és kelesztette úgy 1,5 óra alatt.
Ezalatt összeállítottam a tölteléket:

Diós:
20 dkg őrölt dió
1-2 ek. barnacukor
egy marék mazsola
1 ek. kandírozott citrom és narancshéj
1/2 citrom reszelt héja
1 ek. rum
kevés tej

Mákos:
20 dkg őrölt mák
1-2 ek. barnacukor
1 ek. kandírozott citrom és narancshéj
1/2 citrom reszelt héja
2 fél darab őszikompót, kis kockákra vágva
pici tej

Külön-külön mindent összekevertem és mindegyiket kevés forró tejjel felöntöttem, hogy sűrűn kenhetős legyen.
Kicsit sok lett a töltelék, elég a 15 dkg dióból és mákból is, de hát ilyen vagyok, nem tudom kicsit szegényesebbre csinálni....


Mikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam és kettőbe vettem, majd egyenként vékonyra nyújtottam, talán túl vékonyra is, nem kellett volna ennyire,  és megkentem a töltelékekkel, feltekertem és vajazott-lisztezett sütőformába /pont mint az őzgerinc, akkorába/ a hajtogatással lefelé beletettem, 20 percet pihentek, majd tojással lekentem és 180 fokos előremelegített sütőben kb.25 perc alatt egyszerre, egymás mellett pirosra sültek.
A formában hagytam kihűlni, majd kiborítottam, porcukroztam és szeleteltem.
...és csak esszük és esszük...  már alig van.




3 megjegyzés:

  1. Nem semmi töltelék. De ez így nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  2. Hát tényleg nem spóroltál a töltelékkel. Már mi is ki vagyunk éhezve a mákos kalácsra és a bejglire. De már nem sütök előre, megvárom vele a Karácsonyt had legyen még finomabb...

    VálaszTörlés
  3. Valamiért annyira kívántam a kelt kalácsot, egyszerűen muszáj volt sütnöm, karácsonykor úgy sem lesz, mert lesz más. Mindig így járok ezekkel a kalácsokkal, úgy megtömöm a töltelékkel, majd szétdurran, de valahogy mindig úgy érzem, hogy nem elég, amíg még csak az összeállításnál tartok, mindenesetre nagyon finom lett:-))))

    VálaszTörlés