Mi is szeretünk minden káposztás ételt, legyen az fejes káposzta és a savanyú változata is vagy a kelkáposzta. Sokféle étel készíthető belőlük. A rakott káposzta az pedig csúcs, biztos finom volt.
Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom is , nem spóroltál ki semmit és a képeken is látszik hogy nagyon ott van ! De azért csak úgy halkan megjegyezném hogy számomra nagy csalódást jelentett mikor egy echte kolozsvári kitűnő gasztrobloggernél is azt olvasom hogy darált húsból készítik a kolozsvári káposztát / úgy mint nálad ! Nagyanyám és anyám idejében ez nem így volt , hanem a pörkölthöz a húst vagdalták és úgy készítették nem pedig darált húsból / a daráló elkényelmesítette az embereket , olyan darálékos lett az étel , megváltozott a textúrája és az ízvilága is - már nem lehet érezni azt a jó tömény pörkölt ízt , amit csak a falatnyi darabokra vagdalt húsból árad - és a zamata is megváltozott / Azon kívül a kolozsvári káposztához ,kolozsvári szalonnát használtak . Ezzel a kis kitérővel próbáltam rámutatni hogyan nyomta rá az idő az elmúlás bélyegét a hagyományos gasztronómiára , de az is lehet hogy ez csak egy tájjellegű változat !
Az amatőr... teljesen igazad van, én még soha nem vagdaltam meg a húst, annyira természetes, hogy darálthússal készítsem amibe az kell, még húsdarálóm is van pedig, elektromos, de mindig a hentessel daráltatom le ami kell, az én nagyanyáim is biztosan vagdalva készítették, bár talán már volt nekik az a kézzel tekerős alumínium fajta, mintha azt láttam volna náluk, beleszoktunk a praktikumokba teljesen, de hát erről szól az élet, minden házimunkát könnyítenek a gépek. Ezzel együtt, jó, hogy felhívtad a figyelmet rá, egyszer kipróbálom ezt a vagdalásos módszert, hogy tényleg más ízű-e ettől, vagy ez csak legenda már. Kolozsvárott is halad az idő előre, ott is modernizálnak ill. inkább azt mondanám, hogy felgyorsult az élet, mindent gyorsan, secc-pecc akarunk elintézni, nem vagyunk már olyan komótosak, nincs időnk a nagy aprólékosságra. Nem??? A rakott káposzta viszont nagyon finom lett, tényleg benne volt minden ami csak kellett bele:-)))
Nem kétlem hogy igazad van ! Próbáld ki az én régi recept alapján készített változatomat is egyszer, kíváncsi vagyok a véleményedre , mert nagyra tartom a főzési tudásodat és a jártasságodat a tradicionális technikákban !
Mi is szeretünk minden káposztás ételt, legyen az fejes káposzta és a savanyú változata is vagy a kelkáposzta.
VálaszTörlésSokféle étel készíthető belőlük. A rakott káposzta az pedig csúcs, biztos finom volt.
Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom is , nem spóroltál ki semmit és a képeken is látszik hogy nagyon ott van ! De azért csak úgy halkan megjegyezném hogy számomra nagy csalódást jelentett mikor egy echte kolozsvári kitűnő gasztrobloggernél is azt olvasom hogy darált húsból készítik a kolozsvári káposztát / úgy mint nálad !
VálaszTörlésNagyanyám és anyám idejében ez nem így volt , hanem a pörkölthöz a húst vagdalták és úgy készítették nem pedig darált húsból / a daráló elkényelmesítette az embereket , olyan darálékos lett az étel , megváltozott a textúrája és az ízvilága is - már nem lehet érezni azt a jó tömény pörkölt ízt , amit csak a falatnyi darabokra vagdalt húsból árad - és a zamata is megváltozott / Azon kívül a kolozsvári káposztához ,kolozsvári szalonnát használtak . Ezzel a kis kitérővel próbáltam rámutatni hogyan nyomta rá az idő az elmúlás bélyegét a hagyományos gasztronómiára , de az is lehet hogy ez csak egy tájjellegű változat !
Lívia :-)))
VálaszTörlésAz amatőr... teljesen igazad van, én még soha nem vagdaltam meg a húst, annyira természetes, hogy darálthússal készítsem amibe az kell, még húsdarálóm is van pedig, elektromos, de mindig a hentessel daráltatom le ami kell, az én nagyanyáim is biztosan vagdalva készítették, bár talán már volt nekik az a kézzel tekerős alumínium fajta, mintha azt láttam volna náluk, beleszoktunk a praktikumokba teljesen, de hát erről szól az élet, minden házimunkát könnyítenek a gépek. Ezzel együtt, jó, hogy felhívtad a figyelmet rá, egyszer kipróbálom ezt a vagdalásos módszert, hogy tényleg más ízű-e ettől, vagy ez csak legenda már.
Kolozsvárott is halad az idő előre, ott is modernizálnak ill. inkább azt mondanám, hogy felgyorsult az élet, mindent gyorsan, secc-pecc akarunk elintézni, nem vagyunk már olyan komótosak, nincs időnk a nagy aprólékosságra. Nem???
A rakott káposzta viszont nagyon finom lett, tényleg benne volt minden ami csak kellett bele:-)))
Nem kétlem hogy igazad van ! Próbáld ki az én régi recept alapján készített változatomat is egyszer, kíváncsi vagyok a véleményedre , mert nagyra tartom a főzési tudásodat és a jártasságodat a tradicionális technikákban !
VálaszTörlésHuh, nagyon köszi ezt az elismerést, ez most már kötelez is, ki fogom próbálni feltétlenül:-)))
TörlésA napokban ettem éppen Párom nagymamájánál:) Nagyon finom :)
VálaszTörlésKati mi is így vagyunk ezzel, imádjuk az összes káposztaételt:-))))
Törlés