Mi is szeretünk minden káposztás ételt, legyen az fejes káposzta és a savanyú változata is vagy a kelkáposzta. Sokféle étel készíthető belőlük. A rakott káposzta az pedig csúcs, biztos finom volt.
Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom is , nem spóroltál ki semmit és a képeken is látszik hogy nagyon ott van ! De azért csak úgy halkan megjegyezném hogy számomra nagy csalódást jelentett mikor egy echte kolozsvári kitűnő gasztrobloggernél is azt olvasom hogy darált húsból készítik a kolozsvári káposztát / úgy mint nálad ! Nagyanyám és anyám idejében ez nem így volt , hanem a pörkölthöz a húst vagdalták és úgy készítették nem pedig darált húsból / a daráló elkényelmesítette az embereket , olyan darálékos lett az étel , megváltozott a textúrája és az ízvilága is - már nem lehet érezni azt a jó tömény pörkölt ízt , amit csak a falatnyi darabokra vagdalt húsból árad - és a zamata is megváltozott / Azon kívül a kolozsvári káposztához ,kolozsvári szalonnát használtak . Ezzel a kis kitérővel próbáltam rámutatni hogyan nyomta rá az idő az elmúlás bélyegét a hagyományos gasztronómiára , de az is lehet hogy ez csak egy tájjellegű változat !
Az amatőr... teljesen igazad van, én még soha nem vagdaltam meg a húst, annyira természetes, hogy darálthússal készítsem amibe az kell, még húsdarálóm is van pedig, elektromos, de mindig a hentessel daráltatom le ami kell, az én nagyanyáim is biztosan vagdalva készítették, bár talán már volt nekik az a kézzel tekerős alumínium fajta, mintha azt láttam volna náluk, beleszoktunk a praktikumokba teljesen, de hát erről szól az élet, minden házimunkát könnyítenek a gépek. Ezzel együtt, jó, hogy felhívtad a figyelmet rá, egyszer kipróbálom ezt a vagdalásos módszert, hogy tényleg más ízű-e ettől, vagy ez csak legenda már. Kolozsvárott is halad az idő előre, ott is modernizálnak ill. inkább azt mondanám, hogy felgyorsult az élet, mindent gyorsan, secc-pecc akarunk elintézni, nem vagyunk már olyan komótosak, nincs időnk a nagy aprólékosságra. Nem??? A rakott káposzta viszont nagyon finom lett, tényleg benne volt minden ami csak kellett bele:-)))
Nem kétlem hogy igazad van ! Próbáld ki az én régi recept alapján készített változatomat is egyszer, kíváncsi vagyok a véleményedre , mert nagyra tartom a főzési tudásodat és a jártasságodat a tradicionális technikákban !
Konyhai pályafutásomat bukdácsolva kezdtem (ki nem?) - de az eltelt évek során a finom ételek szeretete szenvedélyes szakácsnőt varázsolt belőlem.
Évek óta olvasom mások gasztroblogjait, gyűjtöm a szakácskönyveket, recepteket, kezdve a nagymamám felbecsülhetetlen értékű, saját kézzel írott szakácskönyvével. Mondanom sem kell, hogy a rengeteg recept közül számosat kipróbáltam, több-kevesebb sikerrel, aztán egy éjszaka azt álmodtam, hogy saját blogom van, így első dolgom volt egy szép napon (a napi bevásárlás után), hogy tényleg létrehozzak egyet, ahol elsősorban örökül hagyom minden főzési-sütési tudományomat a gyermekeimnek, valamint másokkal is megoszthatom a legjobb családi receptjeimet!
Az én receptjeim egyszerűek,tipikusan magyaros jellegűek, egy budapesti háziasszony receptjei, aki a családját próbálja jól tartani minden nap, a lehetőségeihez mérten, és ez még örömöt is okoz neki.
Az oldalamon reklám nincs, tisztán kedvtelésből űzöm szenvedélyesen az oldal fenntartását, anyagi hasznom nincs belőle.
... Szívesen látok mindenkit az Anikó Boros Pálné facebook oldalamon is... ahol még többet megtudhattok rólam... már akit érdekel :-)
Mi is szeretünk minden káposztás ételt, legyen az fejes káposzta és a savanyú változata is vagy a kelkáposzta.
VálaszTörlésSokféle étel készíthető belőlük. A rakott káposzta az pedig csúcs, biztos finom volt.
Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom is , nem spóroltál ki semmit és a képeken is látszik hogy nagyon ott van ! De azért csak úgy halkan megjegyezném hogy számomra nagy csalódást jelentett mikor egy echte kolozsvári kitűnő gasztrobloggernél is azt olvasom hogy darált húsból készítik a kolozsvári káposztát / úgy mint nálad !
VálaszTörlésNagyanyám és anyám idejében ez nem így volt , hanem a pörkölthöz a húst vagdalták és úgy készítették nem pedig darált húsból / a daráló elkényelmesítette az embereket , olyan darálékos lett az étel , megváltozott a textúrája és az ízvilága is - már nem lehet érezni azt a jó tömény pörkölt ízt , amit csak a falatnyi darabokra vagdalt húsból árad - és a zamata is megváltozott / Azon kívül a kolozsvári káposztához ,kolozsvári szalonnát használtak . Ezzel a kis kitérővel próbáltam rámutatni hogyan nyomta rá az idő az elmúlás bélyegét a hagyományos gasztronómiára , de az is lehet hogy ez csak egy tájjellegű változat !
Lívia :-)))
VálaszTörlésAz amatőr... teljesen igazad van, én még soha nem vagdaltam meg a húst, annyira természetes, hogy darálthússal készítsem amibe az kell, még húsdarálóm is van pedig, elektromos, de mindig a hentessel daráltatom le ami kell, az én nagyanyáim is biztosan vagdalva készítették, bár talán már volt nekik az a kézzel tekerős alumínium fajta, mintha azt láttam volna náluk, beleszoktunk a praktikumokba teljesen, de hát erről szól az élet, minden házimunkát könnyítenek a gépek. Ezzel együtt, jó, hogy felhívtad a figyelmet rá, egyszer kipróbálom ezt a vagdalásos módszert, hogy tényleg más ízű-e ettől, vagy ez csak legenda már.
Kolozsvárott is halad az idő előre, ott is modernizálnak ill. inkább azt mondanám, hogy felgyorsult az élet, mindent gyorsan, secc-pecc akarunk elintézni, nem vagyunk már olyan komótosak, nincs időnk a nagy aprólékosságra. Nem???
A rakott káposzta viszont nagyon finom lett, tényleg benne volt minden ami csak kellett bele:-)))
Nem kétlem hogy igazad van ! Próbáld ki az én régi recept alapján készített változatomat is egyszer, kíváncsi vagyok a véleményedre , mert nagyra tartom a főzési tudásodat és a jártasságodat a tradicionális technikákban !
VálaszTörlésHuh, nagyon köszi ezt az elismerést, ez most már kötelez is, ki fogom próbálni feltétlenül:-)))
TörlésA napokban ettem éppen Párom nagymamájánál:) Nagyon finom :)
VálaszTörlésKati mi is így vagyunk ezzel, imádjuk az összes káposztaételt:-))))
Törlés