a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 11., csütörtök

Almaszósz, tepsiben ropogósra sütött fűszeres krumplival...


... a tegnapi emberes menüsor után itt van amit ígértem, a könnyedebb ebéd mára...
ugyanis kezd beérni az alma a kertben, és annyira szeretem az almaszószt, magában is, na szedtem is 8 db-ot egyenesen a fáról,  ilyen harsogóan friss almát, amit egyenesen a fáról szed az ember...

Almaszósz... ropogósra sütött fűszeres krumplival
8 db alma
cukor ízlés szerint, én édesen szeretem
csipet só
1-2 tk. mézes fűszerkeverék  vagy  1 tk. szegfűszeg és 1 tk. fahéj
2 db vaníliarúd
2 tasak dr.oetker tejszín pudingpor  vagy  1-2 ek. étkezési keményítő
/az, hogy 1 tasak vagy 2 tasak pudingpor, 1 ek. keményítő vagy 2 ek, az mindig a gyümölcs mennyiségétől függ, nyilván, ha sok a gyümölcs akkor duplázni kell a sűrítőt is, ha szósz állagot szeretnénk elérni, különben leves lesz, no az sem rossz/

A meghámozott, kimagvalt almákat vékony szeletkékre vágtam, majd annyi vízben amennyi épp ellepi odatettem főni, hozzáadtam a cukrot, a fűszereket, a csipet sót, a vanília kikapart magjait és a héjakat is majd olyan roppanósan puhára főztem csak.
Közben kikevertem a 2 tasak tejszín pudingport kevés hidegvízzel csomómentesre és besűrítettem vele a hatalmas lábas almaszószt.
Van, hogy csorgatok hozzá tejszínt is bőven, attól még krémesebb lesz az egész.
Most csak így a maga natúr színében készült.
Én nagyon szeretem, forrón, langyosan, már kihűlve, jégbehűtve mindenhogyan, levesnek is.
Minden gyümölccsel elkészítem általában, vagy levesnek vagy szósznak, a meggyszósz a másik nagy kedvenc, és az egresmártás főtt húsokhoz, de sültekhez is kiváló, aztán jöhet a birs, a körte, az őszibarack, a szilva, sőt ananásszal is kipróbáltam már. Télen aszalt gyümölcsökkel is.
Egyik jobb, mint a másik, és ez aztán gyomorkímélő könnyű étel a javából.

Krumpli... tepsiben ropogósra sült fűszeres  meg így készül nálam

1 kg krumpli
vaj, olaj,
só, bors, snidling apróra vágva
sültkrumpli fűszerkeverék

A krumplikat kellő mosás után, héjastól odateszem 10-15 percre forrásban lévő sós vízbe, majd leszűröm, megpucolom, tetszőleges formára darabolom és vajazott-olajozott tepsibe szórom, meghintem bőven a felsorolt fűszerekkel, kézzel jól összeforgatom, még locsolok rá olajat és darabolok rá vajat, 220 fokos sütőben addig sütöm amíg jó pirosasra, aranybarnára sül.
Lehet hozzá jó sok vöröshagymát is karikázni.
Nagyon finom köret, bármihez, húsokhoz, édes szószokhoz, csak úgy magában egy nagy tál salátával, vagy vajon párolt zöldségkeverék mellé csodafinom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése