2015. május 30., szombat

Az utolsó májusi hétvége ételei...



Jó meleg az idő végre, igazi nyárias, a hűtőben pedig ott a jéghideg szilvaleves, most lesz az igazi...


Ma másodiknak milánói borda lesz spagettivel, és sok reszelt sajttal, most rántott sertéskarajjal, nagyon szeretjük és ezer éve nem volt már, örülök is, hogy az eszembe jutott...



Vasárnap pedig egy jó kis cigánypecsenye lesz, újkrumplival és kovászos uborkával,
ez is hatalmas slágerétel nálunk, gyors, frissensült és nagyon finom...
recept   itt

 


Mivel eperszezon van, akkor jöjjön az epres triffle desszertnek egy hatalmas adaggal és az egész hétvégén lehet csemegézni....


2015. május 29., péntek

Szilvaleves rumos, mazsolás...



Pucolom ki a fagyasztóból a tavaly eltett gyümölcsöket, ott találtam még egy nagy doboz saját termésű besztercei szilvát magozva, felezve és lefagyasztva...
Anyák napjára is ilyenből volt a szilvás gombóc... finom is volt nagyon...


kb. 30 dkg fagyasztott szilva, de jó a kompót is
1 tk. mézessütemény fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
2 marék mazsola
1/2 dl jóféle rum
1 tasak puncspudingpor, dr. oetker féle /de jó a vaníliás vagy a tejszínpudingpor is/
cukor ízlés szerint
tejszín

Bő vízben odatettem a szilvát egy fazékban a tűzre, hozzászórtam a fűszerkeveréket, cukrot, a citromhéjat,  a mazsolát és felforraltam.
Közben kevés vízzel simára kevertem a puncspudingport, amikor felforrt a szilva besűrítettem a levest, végül kevés tejszínt töltöttem hozzá és legutoljára a rumot.
Egyet forraltam még és kész.
Hidegen, melegen, langyosan, mindenhogyan csodásan finom.
Desszertnek is elmegy akár.

/Ha kompótból készítjük, akkor szűrjük le a levétől, a kompótlét keverjük csomómentesre a pudingporral. Forraljunk fel vizet annyit, amennyi levest szeretnénk a fűszerekkel, citromhéjjal, cukorral, majd sűrítsük be a kompótlés pudingporral, ha besűrűsödött kevés tejjel vagy tejszínnel krémesebbé tehetjük, csak a legvégén tegyük hozzá a szilvaszemeket/


2015. május 22., péntek

Mágnás pite... azaz diós-lekváros-rácsos linzer



Édesanyám emlékére akinek ma van a születésnapja és Édesapám emlékére, akinek nagy kedvence volt, de szereti az egész család, emlékszem gyermekkoromban de sokat sütötték...
Ebben a pocsék, esős, hűvös időben kell valami szívet-lelket melengető finomság, nos ez a süti pont olyan.

 Tészta:
40 dkg süteményliszt / de jó a finomliszt is/
1 sütőpor
25 dkg hideg vaj /de jó a margarin is/  vagy 15 dkg sertészsír
15 dkg cukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja és a kifacsart leve
1-2 ek. tejföl ill. annyi, amennyitől összeáll a tészta

Először a liszetet és a zsiradékot összemorzsolom, majd a többi hozzávalóval egy nagy tálban összegyúrom, míg szép és sima nem lesz, gyorsan kell dolgozni a vaj miatt, majd kettőbe veszem 2/3 + 1/3 arányban és egy rövid időre beteszem pihenni a hűtőbe.
Addig ledarálok 30 dkg diót és elkészítem a krémet.

Töltelék:
30-40-50 dkg őrölt dió, minél több annál vastagabb és finomabb a töltelék
vanília kikapart magja  vagy 2 cs. vaníliáscukor
20 dkg cukor
4 tojás szétválasztva
1 bő ek. rum
egy marék mazsola /nem fontos, de én mindenbe teszem amibe csak lehet, mert szeretem/
4-5 ek. sárgabaracklekvár



Összeállítás:
Egy gáztepsit vajjal kikenek. A sütőt bekapcsolom 180 fokra, alsó-felsőre.
A nagyobbik tésztagombócot kinyújtom gáztepsi nagyságúra és óvatosan a tepsibe helyezem, kézzel még körbenyomkodom, igyekszem kis peremet kialakítani körbe-körbe, a tészta széleinél.
Megkenem bőven baracklekvárral.
Egy nagy tálban felverem a 4 tojásfehérjét kemény habnak.
Egy másik tálban a 4 tojássárgát a cukorral és a vanília magjaival fehéredésig keverem, hozzáadom a rumot, a mazsolát és az összes őrölt diót, majd jól elkeverem, végül óvatosan összevegyítem a tojásfehérjehabbal.
Az egész masszát a lekvár tetejére kenem és elsimítom egyenletesen.
A kisebbik tésztagombócból rácsokat görgetek lisztes deszkán és a süteménykrém tetejére helyezgetem óvatosan.
Végül egy tojással lekenem a rácsokat és megy a sütőbe, ahol 180 fokon kb. 45 percet sül.
Mielőtt felvágnám hagyom teljesen kihűlni, mivel a tészta törékeny, roppanós, óvatosan kell bánni vele. 
Először a széleit vágom le vékonyan, minden oldalánál /megjegyzem ezek a kedvenceim, majdnemhogy jobban szeretem, mint a süteményt magát/, azért szükséges ez, mert így akkor szép szabályos kockákra tudom felvágni és tálra helyezem. 
Bőven meghintem porcukorral.
Nagyon finom, mutatós, kiadós sütemény.



... a ropogós szélei, ezek az én kedvenceim... egy bögre hideg tejjel, mondjuk vacsorára, csúcsfinom


2015. május 17., vasárnap

A csirke legfinomabb része rántva.... és a csodás újkrumpli



Emlékszem gyermekkoromban, ilyenkor nyár elején valóságos ünnepnek számított az a vasárnapi ebéd, amikor finom húsleves volt csirkeaprólékból, cérnametélttel, amit nagymamám gyúrt, majd rántott csirke petrezselymes újkrumplival és fejes salátával...
/Mama és Papa mindig melegen, fokhagymásan, ecetes lével leöntve ették a fejes salátát, nyersen soha, a Szüleim meg mi gyerekek viszont csak nyersen ecetes-cukros lében, most öregkoromra derült ki számomra, hogy ízlik a meleg öntött saláta is :-) /
... vagy uborkasalátával, és végül az egész megkoronázásaként valami nagyon finom süti volt, többféle töltetű rétes, vagy kapros túrós lepény, vagy krémes sütik, de még sorolhatnám a variációk számát, mert mindig valami más volt.
Nagymamám csodálatosan főzött, sütött.
A csirkéket természetesen korán reggel ő vágta le, kopasztotta, bontotta, és készítette el, egy mélytányérban felfogta a vérét, hagyta megalvadni, majd a húslevesfőzés végén éles késsel felkockázta a tányérban és ezeket a kockákat belefőzte a levesbe, én egyszerűen imádtam, nagyon finom volt a húslevesben.
A rétestésztát maga nyújtotta ki az asztal körül sétálgatva. És micsoda dús töltelékek voltak benne.
Ezeknek az ebédeknek valami olyan csodás íze, aromája volt, ami manapság utánozhatatlan, visszahozhatatlan. és az a hangulat is, ami minden vasárnapi ebédet jellemzett, ott volt együtt az egész család, mindig, kötelezően és jól éreztük magunkat.
Ebéd után a férfiak fröccsöztek, emlékszem a szódásüvegekre, mi gyerekek szörpöket kaptunk, amit Mama tett el, az asszonyok kávét főztek, kézileg tekerve a kávédarálót, ettől olyan isteni kávéillat terjengett a házban.
Nincs is emlékem más vasárnapokról, más programokról - kivéve amikor nyaralni mentünk valamelyik SZOT üdülőbe - mert mindig nagyanyáméknál voltunk, ha esett-ha fújt.
Ezeknek a nagy családi ebédeknek akkor szakadt vége, amikor már Mama nagyon öreg lett, már nem főzött, én már szinte felnőtt voltam, ha mentünk hozzájuk, akkor a Szüleim főztek, vittük magunkkal az ebédnek valót, de sokszor inkább már őket hoztuk hozzánk.
Szép emlékeim ezek.
Olykor álmodom ezekkel az ebédekkel, Mamáékkal, látom a sütiket tálakon, frissen, épp felvágva, porcukrosan... szinte érzem az illatukat is... úgy szeretnék néha megint ott lenni... velük, hiányoznak nagyon.
Ahogy öregszem úgy a csirkéből a szárnyát és a far-hátat kedvelem a legjobban, /a püspökfalatot viszont nem/, na jó a combját is, rántva, sütve, pörköltnek, meg az aprólékját levesben, a lábát is kellően tisztítva persze vagy szintén pörköltben. A csirkemell vékonyra szeletelve, szintén kirántva még jöhet, de leginkább már csak kockázva, szószos elkészítésben bírom megenni.
Persze nagyon nem mindegy hol veszem a csirkét, erre nagyon odafigyelek, hiszen némelyiknek nincs valami jó íze.


Rántott csirkeszárny petrezselymes újkrumplival, vajon párolt brokkolival és friss fejes salátával, amit ecetes-cukros lében forgattam meg.
Számomra ez az ebéd az étkezések csúcsa, és a legfinomabb. Nekem.


Petrezselymes újkrumpli készítése köretnek... a kezdő háziasszonyok részére
2 kg újkrumpli
vaj/zsír/olaj, víz
1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva


Általában folyóvíz alatt dörzsi-szivaccsal dörgölöm át, ennyi a pucolása és bő vízben öblítem.
Ha kisebbek úgy hagyom egészben, ha nagyobbak ujjnyi vastagra karikázom, majd egy megfelelő méretű lábasba szórom, hogy terülni tudjon, dobok/öntök alá kevés vajat/zsírt/olajat, ha olajjal készítem mindig dobok rá egy kockányi vajat is, no meg 1/2 dl vizet és takarékon megpárolom.
Sózni ilyenkor még nem szabad, csak a végén, amikor elkészült.
Soha nem kevergetem, hogy ne törjem össze, csak rázogatom a fedett lábast a füleinél fogva, konyharuhával leszorítva a fedelet.
Hamar puha lesz, kb. 15-20 perc alatt kész is.
A végén szórom hozzá a petrezselymet, így megmarad a friss, üde zöld íze és akkor sózom is, még egyszer összerázom és tálalásig úgy hagyom lefedve.
Frenetikusan finom, imádom.
Ilyenkor nyár elején gyakran készítem ebédre az újkrumplit hús nélkül is, csak úgy magában valamilyen salátával, vagy sütök hozzá virslit és tükörtojást, vagy csak buggyantott tojást többet is és cukros-ecetes lében forgatott fejes salátával vagy uborkasalátával tejfölösen esszük, megunhatatlan étel, nagy kár, hogy nincs egész évben, bár akkor nem lenne ennyire varázslatos, ha bármikor ehetnénk, nemigaz?



Brokkoli vajon párolva... mint zöldségköret
1 fej friss brokkoli, rózsáira szedve   vagy
1 cs. fagyasztott brokkoli is jó /illetve bármilyen zöldség/

Egy nagy serpenyőben vajat olvasztok majd ráteszem a friss brokkoli rózsákat, pici vizet öntök alá és megsózom, lefedve roppanósan puhára párolom, a végén meghintem őrölt borssal.
Ha fagyasztottal készítem, a csomag tartalmát ugyanúgy az olvasztott vajra szórom, sózom, de nem öntök alá vizet, mert ahogy kiolvad a vajon azalatt bőven átpárolódik, szintén a végén borsozom.
A fagyasztott brokkolinak kevesebb párolódási időre van szüksége, hamarabb elkészül.
Bármilyen zöldséget párolhatunk így köretnek, bébirépát, zöld ceruzababot például.
Mi ezeket nagyon szeretjük, sokszor készítem is, legtöbbször fagyasztottból.
A friss zöldségekből lehet úgy is, hogy kevés vízben 5-10 percig előpárolom majd úgy dobom a vajra, bármelyik párolólevéből kiváló zöldségleves készíthető egy kevés vajgaluskával kiegészítve petrezselymesen.





2015. május 16., szombat

Tavaszi tombolás az étkezésben is...


Salátaleves rántottakockákkal...
recept  itt 



Krumplistészta újkrumpliból...
recept  itt


Zsenge, friss fejes saláta... ecetes-cukros lében


2015. május 13., szerda

Kacsamell szeletek spárgarizottóval...




Azonnal beleszerettem ebbe az ételbe, ahogy végignéztem a szombat déli műsorban kb. egy hete.
Csak olyan elemekből áll ami nekem nagyon... de nagyon ízlik.
A StreetKitchen műsorban láttam ezt a receptet, Fördős Z által készítve,  a facebookon lehet a neve alapján kattintani az oldalára, illetve a főzőműsorára is, ahol egyben a recepteket is azonnal lehozzák.
Alig vártam, hogy elkészíthessem, én dupla adagot készítettem, tehát egy egész kacsamellel, 2 csomag zöldspárgával stb. de a receptet az eredeti szerint adom meg, azaz 2 főre...
Szívből ajánlom mindenkinek ezt az ételt, fantasztikusan finom...


Hozzávalók: 
1/2 kacsamell bőrével együtt
1 csomag zöldspárga
1-2 ek. kacsazsír
2 l zöldségalaplé /4 zöldségleveskockából/, de jó a tyúkhúsleveskocka is
1 ek. vegeta
1 db vöröshagyma kockázva
1 bögre Arborio rizotto rizs
só, bors

Először a spárgaköteget dolgoztam föl, levágtam a spárgafejeket, megmostam, leszárogattam és félretettem.
A megmaradt részt két kézzel fogva meghajlítottam, ahol elpattant, onnantól a vége már nem ehető, a zsenge szárat daraboltam, mostam, leszárogattam és azt is félretettem.
A vége részt is megmostam, mert az alaplébe belefőzve isteni ízt ad.


Először a zöldségalaplevet tettem oda, mivel én egyszerű háziasszony vagyok, nálam soha nincs félretéve felesleges húslevesalaplé, nekem leveskockából kell előfőznöm a kellő adagot.
2 liter vizet egy kisfazékban felforraltam, hozzátettem 1 ek. vegetát és 4 zöldségleveskockát, valamint a spárgatalpakat és összeforraltam.
A végén a spárgatalpakat szűrőkanállal kidobtam, mert csak az íze kellett, különben ehetetlen fás.


A kacsamellet lebőröztem, a bőrt kis kockákra daraboltam és kevés kacsazsíron pörcre sütöttem, félretettem. Elég sok zsír kisült belőle, a felét félretettem egy másik serpenyőbe, majd a spárgafejekhez fog kelleni.
A kacsamellet ujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd a pörc visszamaradt féladag, forró zsírján hirtelen átsütöttem.
Az eredeti recept szerint csak rozéra /kicsit nyersre hagyva a közepét/ kellene sütni de én megsütve szeretem, annyi engedményt tettem a receptnek, hogy egy gondolattal sütöttem tovább csak, mint a rozé. Félretettem pihenni.







Akkor jöjjön a rizottó:
időtartamban kb. 20-30 perc.
Először is, sokkal finomabb az igazi rizottó rizzsel, az arborióval, érdemes ezt venni, és csak rizottóhoz használni, zongorázni lehet a különbséget, igaz, hogy készítettem én már az olcsóbb sima kerekszemű rizzsel is rizottót, jó volt azzal is, végül is nem szentségtörés azzal sem, de kicsit fapados.
Azt kell, hogy mondjam, jobb az arborióval.
A vöröshagymát felkockáztam, kacsazsíron megdinszteltem egy kellő méretű lábasban, majd hozzáöntöttem a bögre rizst, elkevertem és felöntöttem egy merőkanálnyi alaplével, állandóan kevergetve megvárom, hogy beszívja a folyadékot, ekkor jön a következő merőkanálnyi lé, megint keverés.
A rizottó mellett ott kell állni, ezt nem lehet megspórolni, igen, fárasztó egy kicsit, de muszáj a végeredmény miatt.
Állandóan kevergetni kell, és meregetni rá az alaplevet, de mindig csak akkor, amikor beszívta már az előzőt. csak ekkor lesz kellemesen krémes és szottyos a végére, ahogy annak lennie kell.
Mert ez nem főtt rizs a szó egyszerű értelmében.

 

Kóstolgatni kell közben, figyelni a rizs állagát.
Körülbelül félidőben, amikor érezni már, hogy a rizs végre kezdi megadni magát, hozzátettem a darabolt spárgaszárakat, ez már nem fás, hogy a rizzsel együtt tudjon párolódni, nem lesz teljesen puha, de nem is kell, mert zsenge, isteni finom roppanósan is.
A rizsnek viszont puhának kell lennie, amikor ez bekövetkezik, kóstolom, sózom, borsozom, lehúzom a tűzről, dobok rá egy vajkockát, 2-4 dkg körül, lefedem és állni hagyom. 
Majd tálaláskor átkeverem még egyszer.


A spárgafejeket a maradék felforrósított kacsazsíron rössre sütöm pár perc alatt.



Tálaláskor a tányér közepére merem a krémes, spárgás rizottót, tetejére halmozom a sült kacsamell szeleteket, meghintem a ropogós pörccel, széleire pedig a szintén ropogós spárgafejeket rendezem gusztusosan.
Csodásan klassz, igazi könnyed tavaszi recept, fajsúlyossá a kacsahús teszi.
Csak magában a spárgás rizottó is önálló főfogás lehet, egy nagy adag, vinaigrette öntetes, friss fejes salátával.
Csúcskaja.
Megyek a második adagért, még szerencse, hogy dupla adag készült, mert nem én vagyok az egyetlen, aki ott tülekedik a következő adagért....