2015. május 22., péntek

Mágnás pite... azaz diós-lekváros-rácsos linzer



Édesanyám emlékére akinek ma van a születésnapja és Édesapám emlékére, akinek nagy kedvence volt, de szereti az egész család, emlékszem gyermekkoromban de sokat sütötték...
Ebben a pocsék, esős, hűvös időben kell valami szívet-lelket melengető finomság, nos ez a süti pont olyan.

 Tészta:
40 dkg süteményliszt / de jó a finomliszt is/
1 sütőpor
25 dkg hideg vaj /de jó a margarin is/  vagy 15 dkg sertészsír
15 dkg cukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja és a kifacsart leve
1-2 ek. tejföl ill. annyi, amennyitől összeáll a tészta

Először a liszetet és a zsiradékot összemorzsolom, majd a többi hozzávalóval egy nagy tálban összegyúrom, míg szép és sima nem lesz, gyorsan kell dolgozni a vaj miatt, majd kettőbe veszem 2/3 + 1/3 arányban és egy rövid időre beteszem pihenni a hűtőbe.
Addig ledarálok 30 dkg diót és elkészítem a krémet.

Töltelék:
30-40-50 dkg őrölt dió, minél több annál vastagabb és finomabb a töltelék
vanília kikapart magja  vagy 2 cs. vaníliáscukor
20 dkg cukor
4 tojás szétválasztva
1 bő ek. rum
egy marék mazsola /nem fontos, de én mindenbe teszem amibe csak lehet, mert szeretem/
4-5 ek. sárgabaracklekvár



Összeállítás:
Egy gáztepsit vajjal kikenek. A sütőt bekapcsolom 180 fokra, alsó-felsőre.
A nagyobbik tésztagombócot kinyújtom gáztepsi nagyságúra és óvatosan a tepsibe helyezem, kézzel még körbenyomkodom, igyekszem kis peremet kialakítani körbe-körbe, a tészta széleinél.
Megkenem bőven baracklekvárral.
Egy nagy tálban felverem a 4 tojásfehérjét kemény habnak.
Egy másik tálban a 4 tojássárgát a cukorral és a vanília magjaival fehéredésig keverem, hozzáadom a rumot, a mazsolát és az összes őrölt diót, majd jól elkeverem, végül óvatosan összevegyítem a tojásfehérjehabbal.
Az egész masszát a lekvár tetejére kenem és elsimítom egyenletesen.
A kisebbik tésztagombócból rácsokat görgetek lisztes deszkán és a süteménykrém tetejére helyezgetem óvatosan.
Végül egy tojással lekenem a rácsokat és megy a sütőbe, ahol 180 fokon kb. 45 percet sül.
Mielőtt felvágnám hagyom teljesen kihűlni, mivel a tészta törékeny, roppanós, óvatosan kell bánni vele. 
Először a széleit vágom le vékonyan, minden oldalánál /megjegyzem ezek a kedvenceim, majdnemhogy jobban szeretem, mint a süteményt magát/, azért szükséges ez, mert így akkor szép szabályos kockákra tudom felvágni és tálra helyezem. 
Bőven meghintem porcukorral.
Nagyon finom, mutatós, kiadós sütemény.



... a ropogós szélei, ezek az én kedvenceim... egy bögre hideg tejjel, mondjuk vacsorára, csúcsfinom


6 megjegyzés:

  1. Drága Anikó, ez az én kedvencem is, sőt gyerekkoromban az én mamim mindig ezt sütötte a szülinapomra, szóval ennyire hozzám nőtt! ♥
    A szélét másnapokon tejjel szoktam majszolgatni! :)))
    Szerencsére, pontos receptem van így én is meg tudom sütni és a lányok is. :) Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbikám nálunk is szóról szóra így volt, nagy kedvenc süti, száz éve nem sütöttem, már itt volt az ideje, a hűvös idő hozta az eszembe:-)))

      Törlés
  2. Ez tényleg nagyon finom süti lehet, gazdag töltelékkel.
    Az idő valóban nem szép, bár minden csodás friss zöld, és az eső is csendes, itt nem volt eddig még vihar csak tegnap egy kis távoli villámlás és dörgés, de fölénk nem ért. De sajnos a májusnak van egyszer 3 fagyosszentje amin már túl vagyunk és most jön egy negyedik egymagában az Orbán. Így most hideg van. Na, de majd elmúlik és szép lesz a kertetekben minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lívia csodálom, hogy nem ismered, mert ez annyira közismert egyszerű süti volt már a gyermekkoromban is, szinte te vagy az egyetlen ismerősöm aki nem tudja mi is ez, olyan igazi vasárnapi, nagymamás sütemény. Nagyon finom. Kettőtöknek írok ide egy kis adagot, ha esetleg megpróbálnád:
      30 dkg liszt, 1 sütőpor, 20 dkg vaj/margarin, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom héja és leve, ezt kell összegyúrni szép simára, majd kettőbe venni, a nagyobbikat tepsi méretre nyújtani és megkenni baracklekvárral kb. 4 ek.-al,

      a krém: 3 tojássárgát habosra kell keverni 15 dkg cukorral meg egy vaníliás cukorral, majd belekeverni 1 ek. rumot, és a 15-20 dkg őrölt diót.
      A 3 tojásfehérjét habbá verni és azt is beleforgatni a diókrémbe, majd az egész masszát a lekvárra kenni, a kisebb tésztadarabból rácsokat hengergetni a tetejére és lekenni tojással, sülési idő ugyanaz, mint fent... próbáld ki, ízleni fog.

      Törlés
  3. De rég sütöttük, pedig olyan ellenállhatatlanul finom!!!

    VálaszTörlés
  4. Úgy örültem amikor eszembe jutott ez a süti, azonnal neki is ugrottam. Nálam is ritkán van, tényleg nem tudom miért... isteni finom...

    VálaszTörlés