2015. szeptember 26., szombat

Hétvégére... nagyon finomat



Töltött káposzta... a téli variáció
Részletes receptleírás  itt




Túrós batyu...
Hihetetlen de nincs leírva még a receptje nálam, pedig annyiszor, de annyiszor sütöm.
Ime:

Alaptészta, ha édes és  nagy adag: 4-6-8 főre
3,2 dl langyos tej
1 tojás
1 tk. só
2-3 ek. cukor
60 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
10 dkg olvasztott vaj, amit dagasztás közben csorgatok hozzá, kb. 10 perc után

A kenyérgépbe pakolok mindent, ami bedagasztja és megkeleszti nekem a tésztát.
Amíg dolgozik előkészítem a tölteléket.

Van, hogy fele-fele arányban készül édes és sós is, mint épp tegnap, ilyenkor annyi a változtatás a tésztánál, hogy cukorból is csak 1 tk-nyi kerül bele, így nem zavaró sem a sós, sem az édes töltelékkel, hiszen az édes töltelékben ott a cukor, a sósnál meg a só. 
Amikor megkelt a tészta értelemszerűen elfelezem a mennyiséget.
Természetesen töltelékből is variálható az édes és a sós, ilyenkor csökkentett az adag /a fele a leírtnak/, illetve ízlés szerint.
A sós tölteléknél minden ugyanaz csak 1 ek. cukor kerül bele, és 1 tk. só, valamint apróra vágott friss kapor. Természetesen kikerül a vaníliacukor, a citromhéj és a mazsola

Töltelék:  nagy adag 
0,5 kg  túró
1 tojássárgája
5 dkg cukor
csipet só
vaníliás cukor
1-2 ek. tejföl szükség szerint, mert csak krémesnek kell lennie, hígnak nem !!!
1 citrom reszelt héja
1-2 marék mazsola

tetejére 1 tojássárga+1-2 ek. tej keveréke
porcukor

Ha a tészta megkelt a duplájára, lisztezett deszkára borítom, finoman átgyúrom kézzel egy kicsit, majd kinyújtom amekkorára csak lehet, 10x10 kockákra vágom, mindegyik közepébe tölteléket kanalazok, majd a négy sarkát összecsippentem mindegyiknek és picit megcsavarom.
Olajozott tepsire teszem egymás mellé, nem szoktam nagy távolságot hagyni köztük, mert úgyis összedagadnak, de mindig simán szétvehetőek. Letakarva legalább 20 percig pihentetem.
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra alsó-felsőre.
Mielőtt beteszem sülni tojásos-tejes keverékkel jól lekenem, majd szép pirosra sütöm.
Csodásan finom, puha, foszlós kis batyuk lesznek, tálaláskor természetesen bőven porcukrozom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése