2015. szeptember 27., vasárnap

Kelt batyu... sósan... sajtkrémes-köményes variáció



Nemcsak édes készült a hétvégére, hanem ez a sós-sajtkrémes is, köménnyel megszórva...
Mondanom sem kell nagyon finom, puha, foszlós, a képek beszélnek...


Alaptészta: nagy adag 4-6-8 főre akár
3,2 dl langyos tej
1 tojás
1 tk. cukor
1 ek. só
60 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
10 dkg puha sertészsír
tetejére: tetszés szerint kömény, szezámmag, egyéb magok
1 tojássárga+1-2 ek. tej keveréke

A gép dagasztja és keleszti a duplájára, lisztezett deszkán átgyúrom finoman majd kinyújtom, 10x10 cm-es kockákra vágom, töltöm, majd négy sarkát összecsippentve megcsavarom és olajozott tepsire rakosgatom kis közökkel egymás mellé, letakarva még 20 percet pihen, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra és alsó-felsőre, mikor itt az idő lekenem tojásos-tejes keverékkel, megszórom sóval és köménnyel, majd kb 15-20 perc alatt pirosra sütöm.

Van, hogy fele-fele arányban készül sós és édes is, mint épp tegnap is, akkor csak annyi a tésztánál a változtatás, hogy a sóból is csak 1 tk-nyi kerül bele, így nem zavaró sem az édes töltelékkel, sem a sóssal, mivel az édes töltelékben ott a cukor, a sós töltelékben ott a só !
Amikor megkelt a tészta értelemszerűen elfelezem.


Töltelék: Sós Sajtkrém:  nagy adaghoz
20-30 dkg reszelt sajt
1-2 ek. tejföl, vigyázat híg ne legyen !!!  / tejföl helyett: lehet még mascarpone, tömlős sajtkrém stb./
só, őrölt bors

Ezeket jól összekeverem, sűrűn krémes kenhetőre, tölthetőre... és persze kóstolgatom, mert nagyon ízesnek kell lennie.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése