Ez a süti jó kis vasárnap délutáni habos-krémes finomság, csak úgy a családnak, de tökéletes vendégvárónak is.
Az a helyzet, hogy én imádom ezeket a krémes, tejszínhabos süteményeket, persze sok minden más mellett, néha muszáj egy-egy ilyet sütnöm magam miatt, nem tudok ellenállni.
Hozzávalók: a kakaós piskótához
8 tojás szétválasztva
8 ek. cukor
7 ek. liszt
1 ek. kakaópor
1 sütőpor
1-2 ek olaj
1 dl erős feketekávé
1 marék csokipasztilla
Krém:
1 cs. étcsokoládés pudingpor
0,5 l tej
3 ek. cukor
1 dl erős feketekávé
1 dl rum
1 púpos ek. kávépor
25 dkg vaj vagy 25 dkg mascarpone, mindkettővel jó lesz
1-2 ek. cukor
tetejére:
3 dl habtejszín, jó zsíros, /én hullalát soha nem használok, nem tudom mi az, de valami műdolog lehet, mert hatalmasra verődik ahogy látom más blogokon, bezzeg az eredeti habtejszín a fixálóval is vékonka lett csak, 5 dl-t kellett volna felverni/
2 cs. habfix
1-2 ek. cukor
Először a piskótát állítottam össze, a lisztet, a kakaóport és a sütőport összeszitáltam egy tálba, majd a tojásfehérjéket kemény habbá vertem egy másik tálban, végül egy harmadik tálban a sárgájákat habosra kikevertem a cukorral, hozzáadtam az olajat és a kávét is majd jött a lisztes keverék felváltva a habbal óvatosan, hogy össze ne törjön.
Sütőpapíros gáztepsibe simítottam, a tetejére rászórtam egy maréknyi csokipasztillát és ment a 180 fokos sütőbe, ahol tűpróbáig sütöttem, ez kb. 15-20 perc.
Deszkára borítottam, lehúztam róla még melegen a sütőpapírt és hagytam teljesen kihűlni.
Természetesen tortaformában is meg lehet sütni, majd kihűlés után három szeletbe vágni.
Amíg a tésztalap hűlt elkészítettem a krémet, először is a pudingport a szokott módon megfőztem /a tasak hátulján ott a pontos leírása/ majd többször átkevergetve egészen langyosra hűtöttem, ebben segített a hideg rumos kávé, amit belekevertem és végül a kávéport is hozzáadtam.
Habosra kevertem a vajat/mascarponét egy kevés cukorral majd kanalanként adtam hozzá a bekevert pudingot, nagyon finom kávés-csokis-rumos krémet kaptam és ezt rásimítottam a kihűlt kakaós lap tetejére.
Hidegre tettem, hadd dermedjen ki a krém.
Végül habbá vertem a tejszínt a cukorral és a habfix-el és a krém tetejére halmoztam szép egyenletesen.
Lehet villával hullámosítva díszíteni a tetejét, vagy kócosítani kicsit felhúzogatva, vagy megszórni csokidarával /én a magam részéről nem szeretem a darát, soha nem is használom, kivéve a hangyaboly sütit/, vagy meghinteni kakaóporral.
Behűtöttem majd viszonylag nagyobb kockákra szeletelve tálaltam, de természetesen bármilyen tetszőleges formára lehet vágni.
Finom nagyon, dacára, hogy 30 éve nem iszom kávét, mert valamiért nem jó a szívemnek, de a kávékrémes sütikért élek-halok és nincs semmi bajom tőlük.
Kávé minden formában- ilyen álmosító őszi időben ez a finomság bizony jól jön :)
VálaszTörlésKépzeld én vagy negyven éve nem iszom kávét, még az illatát sem bírom olykor, van benne valami amitől rosszul leszek, fiatalkoromban napi ötösével nyomtam, valószínű mérgezést kaptam, mindegy, de a kávékrémes sütikért egyszerűen megveszek annyira szeretem, sütiben annyira kevés kávé van, hogy rosszul nem leszek, de az aromája ott van.
Törlés