a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. október 30., péntek

Tejszínhabos kávékrémes kakaós piskóta...



Ez a süti jó kis vasárnap délutáni habos-krémes finomság, csak úgy a családnak, de tökéletes vendégvárónak is.
Az a helyzet, hogy én imádom ezeket a krémes, tejszínhabos süteményeket, persze sok minden más mellett, néha muszáj egy-egy ilyet sütnöm magam miatt, nem tudok ellenállni.


Hozzávalók: a kakaós piskótához
8 tojás szétválasztva
8 ek. cukor
7 ek. liszt
1 ek. kakaópor
1 sütőpor
1-2 ek olaj
1 dl erős feketekávé
1 marék csokipasztilla

Krém:
1 cs. étcsokoládés pudingpor
0,5 l tej
3 ek. cukor
1 dl erős feketekávé
1 dl rum
1 púpos ek. kávépor
25 dkg vaj vagy 25 dkg mascarpone, mindkettővel jó lesz
1-2 ek. cukor

tetejére:
3 dl habtejszín, jó zsíros, /én hullalát soha nem használok, nem tudom mi az, de valami műdolog lehet, mert hatalmasra verődik ahogy látom más blogokon, bezzeg az eredeti habtejszín a fixálóval is vékonka lett csak, 5 dl-t kellett volna felverni/
2 cs. habfix
1-2 ek. cukor


Először a piskótát állítottam össze, a lisztet, a kakaóport és a sütőport összeszitáltam egy tálba, majd a tojásfehérjéket kemény habbá vertem egy másik tálban, végül egy harmadik tálban a sárgájákat habosra kikevertem a cukorral,  hozzáadtam az olajat és a kávét is majd jött a lisztes keverék felváltva a habbal óvatosan, hogy össze ne törjön.
Sütőpapíros gáztepsibe simítottam, a tetejére rászórtam egy maréknyi csokipasztillát és ment a 180 fokos sütőbe, ahol tűpróbáig sütöttem, ez kb. 15-20 perc.
Deszkára borítottam, lehúztam róla még melegen a sütőpapírt és hagytam teljesen kihűlni.
Természetesen tortaformában is meg lehet sütni, majd kihűlés után három szeletbe vágni.

Amíg a tésztalap hűlt elkészítettem a krémet, először is a pudingport a szokott módon megfőztem /a tasak hátulján ott a pontos leírása/ majd többször átkevergetve egészen langyosra hűtöttem, ebben segített a hideg rumos kávé, amit belekevertem és végül a kávéport is hozzáadtam.
Habosra kevertem a vajat/mascarponét egy kevés cukorral majd kanalanként adtam hozzá a bekevert pudingot, nagyon finom kávés-csokis-rumos krémet kaptam és ezt rásimítottam a kihűlt kakaós lap tetejére.
Hidegre tettem, hadd dermedjen ki a krém.

Végül habbá vertem a tejszínt a cukorral és a habfix-el és a krém tetejére halmoztam szép egyenletesen.
Lehet villával hullámosítva díszíteni a tetejét, vagy kócosítani kicsit felhúzogatva, vagy megszórni csokidarával /én a magam részéről nem szeretem a darát, soha nem is használom, kivéve a hangyaboly sütit/, vagy meghinteni kakaóporral.
Behűtöttem majd viszonylag nagyobb kockákra szeletelve tálaltam, de természetesen bármilyen tetszőleges formára lehet vágni.
Finom nagyon, dacára, hogy 30 éve nem iszom kávét, mert valamiért nem jó a szívemnek, de a kávékrémes sütikért élek-halok és nincs semmi bajom tőlük.



2 megjegyzés:

  1. Kávé minden formában- ilyen álmosító őszi időben ez a finomság bizony jól jön :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld én vagy negyven éve nem iszom kávét, még az illatát sem bírom olykor, van benne valami amitől rosszul leszek, fiatalkoromban napi ötösével nyomtam, valószínű mérgezést kaptam, mindegy, de a kávékrémes sütikért egyszerűen megveszek annyira szeretem, sütiben annyira kevés kávé van, hogy rosszul nem leszek, de az aromája ott van.

      Törlés