2016. február 22., hétfő

Kuglóf... narancslekváros-csokis



Kuglóf... narancslekvárral, csokicseppekkel

Ez az adag a létező legnagyobb kuglóf-formához való, nekem többféle formám is van, még az ehhez való nagy is, de még ebben is tömör darab lett, nem az a könnyű, levegős fajta kuglóf, igaz, ez az egyetlen élesztős ilyen receptem, az eddigi kuglófjaim mind sütőporosak.
Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy a megadott mennyiségek fele bőven elég szerintem !
persze mindenkinek szíve joga a kipróbálása, mert amúgy nagyon finom, de hatalmas darab lesz, minimum 15 fős vendégségre elegendő:
Hozzávalók:
3-3,5 dl langyos tej
1 egész tojás
csipet só
10 dkg cukor
8 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
1 löttyintés vanília aroma
1 löttyintés rum
0,5 kg finomliszt vagy süteményliszt
1 tasak élesztőpor

narancslekvár kb.2,5 dl - de tökéletes bármilyen más pikáns lekvárral is
2 ek. kakaópor
mazsola

Mindent a fenti sorrendben betettem a kenyérgép kelt-tészta programjához, és a gép szépen megdagasztotta és megkelesztette nekem a tésztát, ezek után ujjnyi vastagra nyújtottam lisztezett deszkán, bőven megkentem narancslekvárral, megszórtam étcsoki-cseppekkel valamint 2 ek. cukrozatlan kakaóporral egyenletesen és feltekertem, mint a bejglit.
Vajazott szilikonos nagy kuglóf-formába helyeztem, a találkozási pontnál igyekeztem szépen összedolgozni, majd hagytam letakarva kelni - lehet akár több órán át is, nem árt neki - én 1-1,5 óra elteltével tettem be a 200 fokos forró sütőbe 10 percre, majd visszavettem 170 fokra és legalább még 40-45 percig sült, de tanácsos a tömörsége és nagysága miatt tűpróbával ellenőrizni megsült-e.
Legalább 3-4 centire túlnőtt a formán a sülés végére.
Tejjel, kávéval, kakaóval nagyon fincsi kis uzsonna, vacsora, vendégekhez pedig egészen kiváló, mert sok és kiadós.



4 megjegyzés:

  1. Csinálhatsz a maradékból felfújtat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az történt pont, vajazott sütőtálba mentek a maradék szeletek és leöntöttem vaníliás pudingporos tejjel és összesütöttem, isteni volt :-)

      Törlés