▼
2016. szeptember 5., hétfő
Jó kis fejtett bableves... sok zöldséggel, sok csipetkével
Fejtett bableves... jó sok zöldséggel és saját kezűleg gyártott csipetkével...
1/2 kg fejtett bab
2-3 sárgarépa
2-3 fehér répa
1 zeller
1 karalábé
1 db vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma /ebből 2 db a rántásba/
petrezselyem, zellerzöld
paprikakrém
1 paradicsom, 1 zöldpaprika
só, bors
olaj, liszt, pici pirospaprika a rántáshoz
Csipetke
1 tojás
só
liszt amennyit felvesz, jó kemény tésztagombóccá gyúrva, majd apró darabokra csipkedve, időnként lisztezve
Elkészítés:
Az összes megtisztított, darabolt zöldséget és a babot egy fazékba tettem, eresztettem rá bőven hideg vizet és felforraltam, jó 15 perc főzés után minden puha volt, ekkor berántottam fokhagymás-pirospaprikás pirított liszttel, összeforraltam és ezek után ment bele a csipetke, még két perc főzés és kész is. Tálaláskor lehet tejfölözni, de egy szelet puha kenyérrel csak úgy simán is fölséges.
Szerintem az egyik legjobb leves a húslevesek mellett.
Télen és nyáron sűrűn főzöm.
Épp a múlt héten főztem, és én is csipetkével szoktam készíteni, uyganígy. :) Tegnap meg a tejfölös bablevest főztem meg, nagyon szeretem a friss fejtett babot. Mindkét levest nagyon szeretem (a zalai tejfölöst kicsit jobban :) ).
VálaszTörlésNálad kaptam gusztust rá, és arra is rádöbbentem, hogy idén még nem főztem, na most egy fazékkal készült a fél kiló fejtett babból, de több napig fogom enni, annyi lett.
VálaszTörlésLegközelebb - ki tudja mikor - pedig tejes babfőzeléket fogok készíteni, azt még nagyon szeretem, csak egy kis babérlevél, apróra vágott vöröshagyma, só, bors, összefőzni majd berántani és tejjel fölengedni, ennyi, szegényes, de éppen ez benne a nagyon finom :-)
Akkor az majdnem ugyanaz, mint a mi zalai tejfölös bablevesünk, csak az egyik hígabb, a másik sűrűbb. :)
VálaszTörlésPontosan ugyanolyan, csak sűrű főzelékesre, a felvidéki Dédiék főzték, nagyon finom, semmi dúsítás, csak így egyszerűen tejesen, imádom :-)
VálaszTörlés