Vettem egy tanyasi csirkejavát, így van felcímkézve a doboza, benne konyhakészre darabolva és tisztítva tényleg a csirke java, a csontos aprólékjából isteni húsleves lett, a húsos részekből pedig csirkepaprikás.
Csirkehúsleves lúdgégével sok zöldséggel... ebben a hidegben mennyei ez a forró húsleves
1 db farhát kettőbe vágva
2 db szárny
2 db csirkeláb
a csirkemell csontja némi húsmaradvánnyal
3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 kis karalábé, 1 kis zeller, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,
só, bors, 1 ek. vegeta, paprikakrém - csípős is, lestyán,
10-15 dkg lúdgége levestészta
Hideg vízben felforralva, majd lassú tűzön, épp csak gyöngyöztetve puhára főzöm, ami egy ilyen gyöngehúsú csirkénél 45 perc főzést jelent. Kis pihentetés után átszűröm egy kisebb fazékba, a főtt húst és zöldségeket tálba teszem.
Közben kifőzöm sós vízben a levestésztát, leszűrés után külön lábaskában forró levest merek rá.
Csirkepaprikás
2 db comb
1 egész csirkemell lecsontozva, kockázva
1 ek. zsír
1 nagy vöröshagyma kockázva
3-4 gerezd fokhagyma apróra
pirospaprika
paprikakrém - csípős is
só, bors
2 dl tejföl, kevés víz és 1 ek. liszt a habaráshoz
A szokásos módon pörköltalapot készítek, megdinsztelem a hagymákat, megszórom pirospaprikával, fűszerezem és ráteszem a húst, kb. 1 dl vizet öntök hozzá és amikor puhára főtt - kb. 30-40 perc - akkor behabarom tejfölös lisztes habarással.
/Habarás: a lisztet/vagy étk. keményítőt egy kevés vízzel simára, csomómentesre kavarom majd a tejföllel is, végül belecsorgatom a pörköltlébe, óvatosan átkevergetve besűrítem/
Most köretnek kivételesen nem nokedlit kívántam, hanem 2-3 centisre darabolt makarónit főztem ki hozzá. Még szarvacska tésztával is kitűnő.
Nagyon finom lett, nagyon jól esett, isten tudja mikor ettem utoljára csirkepaprikást, jó régen, mert nem is emlékszem rá.
Nagyon finom!
VálaszTörlés:-)
VálaszTörlés