2019. január 18., péntek

Lucskos káposztafőzelék sokadszorra...



Jó kis tartalmas, téli főzelék, nagyon szeretem, főzöm is sűrűn.
Most nagyon kaprosan és gerslisen készült, egy füstölt csülök főzőlevével és a sovány húsával együtt.
Hozzávalók:
- 1 db füstölt csülök puhára főzve, nem kívánt részek kidobva, a sovány húsa feldarabolva és a főző levében hagyva
- egy kisebb fej fehérkáposzta fele /nekem/, vagy vékonyan csíkozva vagy kockákra vágva...
- 1 ek sertészsír
- pici pirospaprika
- 1 nagy vöröshagyma kockázva
- 4-6 gerezd fokhagyma lapkákra
- 2 ek. fagyasztott aprított kaporlevél
- só, bors
- 3 db babérlevél
2 marék gersli /árpagyöngy/

tejföl
Rántás a szokott módon: pici zsír, liszt,
Töltelék:
- 30 dkg darálthús, 1 vöröshagyma nagyon apróra, 2 gerezd fokhagyma szintén apróra, pirospaprika, bors, só, 1-2 marék rizs, 1 tojás - jól összedolgozom, kóstolom, ha jó ízes és fűszeres akkor gombócozom.

Összeállítás:
A nagy vöröshagymát 1 ek. zsíron megdinsztelem, meghintem pirospaprikával, felengedem a csülök főzőlevével, beleszórom a gerslit, a fűszereket, a káposztát, felforralom és akkor engedem bele a gombócokat is, lassú tűzön főzöm egy bő órát, majd készítek vékony rántást, amit a főzelék levével egyenlítek ki és keverem az egészhez, óvatosan átkavargatva újraforralom, de már csak 10 percig főzöm, és készen is van.

Tálaláskor lehet bőven tejfölözni.


/Mivel a csülöknek sok a főzőleve, abból a főzésen kívül én mindig lefagyasztok tejfölös vödörben sovány húsdarabokkal együtt, később főzendő káposztákhoz.
Sok a húsa is, nem mind kerül bele a főzelékbe, egy két napig isteni reggeli vagy vacsora lehet pár falat ecetes tormával, friss kenyérrel./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése