Összedobtam egy olyan, de olyan káposztát, inkább
káposztalevest, hogy hét nyelven beszél.
Eszméletlenül finom, csípős, füstös ízű... egyszóval mennyei.
Őrület, hogy mindig mennyi káposztát eszem, azért mert annyira
szeretem.
Hozzávalók:
kb. 2 l füstölt csülöklé, benne sovány csülökhús darabok
kb. 30 dkg sertéscomb, kockázva
20 dkg savanyú káposzta
30 dkg fejes káposzta, csíkozva majd kockázva
2 db közepes vöröshagyma, kockázva
6-8 gerezd fokhagyma
1 db hegyes erős paprika
1 ek. paprikakrém
2 maréknyi árpagyöngy
Fűszerek: babérlevél, szemes és őrölt bors, borsikafű, őrölt kömény
só nem, mert elég sós volt a füstöltlé
Még szombaton puhára főztem egy csodaszép, sovány, békebeli füstölt csülköt,
majd a levében hagytam kihűlni. Másnap a nemszeretem részeket leválasztottam -
a kövér részeket és a bőrt - ezeket kidobtam, a meghagyott sovány részeket
daraboltam, vasárnap reggel isteni reggeli volt, friss puha kenyérrel,
mustárral, tormával... a többit visszatettem a lébe, majd két nagy tejfölös
vödröt színültig töltöttem hússal és lével, mentek a fagyasztóba későbbi
káposzta vagy babos ételek ízesítéséhez.
A maradékot, ami kb. 2 liternyi volt felforraltam, hozzáadtam az
összes többit, a hagymákat, húst, a káposztákat mind a kétfélét, a fűszereket
és még annyi vizet, hogy inkább leveses legyen, rászórtam az árpagyöngyöt is,
majd újbóli felforralás után kislángon gyöngyöztettem 1,5 órán át.
Elzárva pihentettem egy kicsit, végül 2 tányérral bedobtam.
Még csak nem is tejfölöztem meg, holott természetesen harmonizál
vele.
Eszméletlenül finom lett... pedig nem töltött, nem székely, nem
a klasszikus lucskos... bár inkább erre hasonlít a legjobban.
Ez egy sima káposztaleves, ami nagyon jól sikerült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése