2010. március 15., hétfő

Buggyantott tojásos, sültszalonnás, salátás gyors ebéd... a la Rick Stein



Rick Stein angol szakács készítette  francia recept alapján -
/miközben egy franciaországi csatornán lefelé hajózott a Földközi-tenger felé egy üres halszállító kishajón, útközben itt-ott megállva, és megkóstolva a vidék jellegzetességeit, finomságait, no és persze bevásárolni, mert a hajón is főzött/ - 
Az eredeti neve ennek az ételnek Frisée aux lardons, a francia vidék, mondhatnám a francia paraszti élet egyszerű, gyors és nagyon finom étele.
Lehet salátaként enni, lehet ebédre, vacsorára, lehet egytál ételként. 
Érdemes.

15 dkg kolozsvári húsos szalonnát kis kockákra vágni, és jól kisütni ropogósra.
Személyenként 2 szelet kenyeret is kockákra vágni, a szalonnához adni és összepirítani.

Közben vizet forralunk kis lábasban a buggyantott tojásnak, ecetet teszünk hozzá 1-2 kanállal, majd amikor gyöngyözően forr, egy merőkanálba beleütünk egy tojást és óvatosan köröztetve beleeresztjük az ecetes vízbe, a fehérje körbeveszi a sárgáját, belül krémes marad, kb.2 perc ! és szűrőlapáttal ki lehet venni. Jöhet a következő tojás. 
Személyenként 1 db. tojás elég. 
De aki többet akar, mert nagyon szereti, az többet csinál.

Mosott zöldsaláta vagy jégsaláta leveleket falatkákra megtépkedve elrendezünk egy tányéron, rászórjuk a szalonnás-kenyérkockákat, arra a buggyantott tojást /ha kettévágjuk lassan szétfolyik a krémes sárgája, valami isteni, csipet só rá/ és végül meglocsoljuk az alábbi öntettel : a szalonnazsíros serpenyőbe kevés ecetet loccsintunk, 2 tk. dijoni mustárt elkeverünk vele, kevés olajat hozzá, összeforralni és ráönteni-locsolni az ételre.

És még mondja valaki, hogy nem csodás!
És gyors! és egyszerű!
Eszméletlenül finom, könnyed étel.




2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg remekül néz ki, nagyon jó kis étel!!!
    Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen.Majd meglátod, gyors, kiadós,és
    nagyon finom.

    VálaszTörlés