Megint iszonyú meleg van, ráadásul párás meleg.
Nem is vagyunk éhesek, alig eszünk valamit, leginkább gyümölcsöt, fagylaltot, salátát, vagy könnyű tésztákat.
Ezt a gyümölcslevest is több napja készítettem, egy fazékkal, a hűtőben jól lehűlt, élvezettel esszük-isszuk.
Mást nem is kívánunk.
Legalább fogynék egy pár kilót, de az persze nem megy.
3 db savanykás alma, hámozva, vékonyan felszelve
3 db starking alma, szintén hámozva, felszeletelve
1 db sárgadinnye, hámozva, kis kockákra vágva
1 citrom leve, héja reszelve
2-3 dl zsíros tejszín, vagyis habtejszín
1 ek.liszt, és kevés víz a habarásnak
2-3 ek. cukor
1 csipet só
pár db szegfűszeg, szegfűbors, fahéj darabos is, őrölt is
1 loccsintás rum
A megpucolt, szeletelt, kockázott gyümölcsöket egy tálba tettem, öntöttem rá annyi vizet, ami jó bőven, kényelmesen ellepte, majd ezt a vízmennyiséget egy fazékba átszűrtem.
A gyümölcsökre rálocsoltam egy citrom levét, ne barnuljanak.
Az átszűrt vízbe beleszórtam a fűszereket, citromhéjat,sót és felforraltam, majd 10 percig főztem. Közben elkészítettem a habarást és besűrítettem a fűszeres vizet.
Egy másik fazékba beletettem az almákat, a cukrot és rászűrtem a sűrű, fűszeres vizet és visszatettem a tűzhelyre, egyet forrni. Mikor ez megvolt, beleöntöttem a tejszínt, végül hozzátettem a dinnyekockákat és utoljára a rumból egy loccsintásnyit, még fél deci sem volt, tényleg csak az aromája miatt. Elzártam.
A mosogatóba töltöttem hideg vizet, ott hűtöttem le az egészet, csak ezután tettem a hűtőbe.
Kell 24 óra, hogy jéghideg legyen, de azután mennyeien csodás és finom.
Nagy kánikulában jégkockákkal tálalom.
Természetesen bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, én mindegyikkel rendszeresen csinálom is, és ezzel a módszerrel teljesen csomómentes és fűszerdarabka mentes lesz.
Vendég előtt is garantáltan villogni lehet vele.
A habarás sűrűségétől függően, leves vagy szósz állag érhető el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése