a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. július 22., csütörtök

Jéghideg alma és sárgadinnyeleves együtt...





Megint iszonyú meleg van, ráadásul párás meleg.
Nem is vagyunk éhesek, alig eszünk valamit, leginkább gyümölcsöt, fagylaltot, salátát, vagy könnyű tésztákat.
Ezt a gyümölcslevest is több napja készítettem, egy fazékkal, a hűtőben jól lehűlt, élvezettel esszük-isszuk.
Mást nem is kívánunk.
Legalább fogynék egy pár kilót, de az persze nem megy.

3 db savanykás alma, hámozva, vékonyan felszelve
3 db starking alma, szintén hámozva, felszeletelve
1 db sárgadinnye, hámozva, kis kockákra vágva
1 citrom leve, héja reszelve
2-3 dl zsíros tejszín, vagyis habtejszín
1 ek.liszt, és kevés víz a habarásnak
2-3 ek. cukor
1 csipet só
pár db szegfűszeg, szegfűbors, fahéj darabos is, őrölt is
1 loccsintás rum

A megpucolt, szeletelt, kockázott gyümölcsöket egy tálba tettem, öntöttem rá annyi vizet, ami jó bőven, kényelmesen ellepte, majd ezt a vízmennyiséget egy fazékba átszűrtem. 
A gyümölcsökre rálocsoltam egy citrom levét, ne barnuljanak. 
Az átszűrt vízbe beleszórtam a fűszereket, citromhéjat,sót és felforraltam, majd 10 percig főztem. Közben elkészítettem a habarást és besűrítettem a fűszeres vizet.
Egy másik fazékba beletettem az almákat, a cukrot és rászűrtem a sűrű, fűszeres vizet és visszatettem a tűzhelyre, egyet forrni. Mikor ez megvolt, beleöntöttem a tejszínt, végül hozzátettem a dinnyekockákat és utoljára a rumból egy loccsintásnyit, még fél deci sem volt, tényleg csak az aromája miatt. Elzártam.
A mosogatóba töltöttem hideg vizet, ott hűtöttem le az egészet, csak ezután tettem a hűtőbe.
Kell 24 óra, hogy jéghideg legyen, de azután mennyeien csodás és finom.
Nagy kánikulában jégkockákkal tálalom.

Természetesen bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, én mindegyikkel rendszeresen csinálom is, és ezzel a módszerrel teljesen csomómentes és fűszerdarabka mentes lesz. 
Vendég előtt is garantáltan villogni lehet vele.
A habarás sűrűségétől függően, leves vagy szósz állag érhető el.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése