Ebben a szépséges, napsütötte, meleg időben szerettem volna valami könnyűt, zöldet, tavaszt idéző ételt enni.
Igy lett ez a mai menü.
Mondhatom nagyon jól esett, mindenből kétszer ettem.
Karfiolleves
1 fej szép karfiol, rózsáira szedve
1 db sárgarépa, karikázva
1 db fehérrépa, karikázva
petrezselyem
tejszín, tejföl
olaj, kevés liszt
só, bors
egy marék kis kagylótészta, levesbe való
A répákat kevés olajon megdinszteltem, amikor a zsiradék már sárga volt meghintettem egy kevés liszttel és felengedtem annyi vízzel, amennyi levest akartam készíteni. Beletettem a karfiolt, sóztam, borsoztam és forrástól számítva kb 20 perc alatt puhára főztem. A végén tettem hozzá a kis kagylótésztát, a petrezselymet, felöntöttem kevés tejszínnel és egy pár ek. tejfölt is belekevertem. Még öt percig főztem és kész is lett.
Salátafőzelék
2 fej saláta
4-5 gerezd fokhagyma
só
tejszín
olaj, liszt
A salátát leveleire szedtem, a legszélsőket kidobtam, a többit jó alaposan átmostam, többszöri váltott vízben, majd kettőbe-háromba tépkedtem. Egy fazékban odatettem vizet forrni, sóztam és beledobáltam 3 gerezd lapkákra vágott fokhagymát, amikor felforrt hozzátettem a salátaleveleket és öt percig főztem. Nem szabad sokáig párolni, csak épp hogy. Utána leszűrtem, de a főzőlét felfogtam egy edényben.
Egy lábasban kevés olajon a maradék fokhagymát átforgattam, nem szabad sülnie, nehogy megégjen, megszórtam liszttel, azzal is átforgattam és felengedtem a saláta főzőlevével, beletettem a salátaleveleket is, kevergetve addig higítottam a főzőlével, míg kellemes se nem sűrű, se nem híg állagú főzelék lett.
Sóztam és kevés tejszínt is kevertem hozzá, mert selymessé teszi a főzeléket.
Nálunk ezt a főzeléket gyerekkoromban soha nem készítették, az én családomban nem volt ismeretes.
Ki tudja miért? Biztosan nem szerették, ezért nem is főzték.
Felnőtt koromban ettem először, anyósom készítette és én beleszerettem.
Azóta rendszeresen készítem, hidegen melegen egyaránt nagyon finom, egyszerűen imádom.
Lehet hozzá apróra vágott kaprot tenni, lehet tejfölözni, a lényeg a sok fokhagyma, tökéletesen illik hozzá, és nem szabad agyon főzni, a levelek szár része roppanós maradjon.
Szerintem tökéletes főzelék, könnyű, kellemes, krémes, tavaszias.
Feltét: rántotta kockák, ropogós bacon szeletek
Nálunk feltét nélkül nem lehet főzelék, a férjem csak úgy eszi, ha van hozzá valami.
Egyrészt 4 tojásból sütöttem rántottát, nem kevergettem hagytam lepényszerűen megsülni, majd kis darabokra vagdaltam és így került rá a főzelékre.
Másrészt bacon szeleteket ropogósra sütöttem és így forrón ettük hozzá.
Nagyon finom, jól sikerült kis tavaszias menünk volt ma.