... amihez igazi nyárias menü dukál, bár azt jósolják az okosok, hogy nem tart sokáig, kedden már megint eső, hideg, lehűlés várható.
Nosza gyorsan, korán reggel összedobtam ezeket a finomságokat mára, plusz lesz még egy nagy görögdinnye.
Ezek után kértem a családomat, senki ki ne ejtse a száján azt a szót, hogy éhes és mindenki szolgálja ki magát akkor amikor akarja, mert én napozni szeretnék és olvasgatni, szunyókálva pihenni, élvezni a nyári nap minden szépségét.
Meggyleves
1/2-1 kg friss meggy, vagy fagyasztott, vagy befőtt
cukor, fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
2-3 dl tejszín
1-2 ek. liszt vagy étkezési keményítő
Először mindig a vizet forralom fel a fűszerekkel cukorral / ha kompótból készül akkor annak a leve is hozzáöntve természetesen/, amennyi levest szeretnék, és ezt habarom be, a lisztet vagy az étk. keményítőt elkeverem kevés vízzel vagy tejjel és besűrítem a levet.
Ezután átszűröm az egészet egy másik fazékba vagy lábasba, azért így, ha esetleg a habarás kicsit csomós lenne / lesz akkor attól is, és a belefőtt fűszerektől is megszabadulok így, a halálom, ha a levesben ott úszkálnak.
Ebbe az átszűrt, besűrített lébe szórom a friss meggyet vagy a fagyottat, vagy a kompótot - attól függően milyen évszakban vagyunk - hozzáöntöm a tejszínt is, már csak egyet forralok rajta, épp csak a meggy kicsit átfőjön, és kész.
Tejszínhab-pamacsokkal szoktam tálalni.
Az összes gyümölcslevest ezzel a módszerrel készítem, így garantáltan mindig szép sima, krémes a levük.
Lecsó
1kg paprika, karikára vagy hasábra vágva
1 db hegyes erős, vagy bogyiszlói almapaprika
2-4 db paradicsom, kockára
4 db nagy vöröshagyma, kockára
15 dkg füstölt szalonna
pici pirospaprika
debreceni kolbász, vagy jó minőségű virsli, karikázva
hozzá még: tarhonya, nokedli, tojáshabarék, rizs /attól függően épp mit kívánunk hozzá/
A szalonnát zsírjára sütöm, ehhez jön a rengeteg vöröshagyma, azért ilyen sok, mert tapasztalatom szerint ez adja a jó sűrű szaftot a lecsó alá. Nem szeretem, ha vizes lében úszkál.
Ha kellően megdinsztelődött a hagyma, meghintem pici pirospaprikával és megy hozzá a paradicsom, amivel addig főzöm, amíg bőven levet enged, majd ezután teszem hozzá a paprikát, átkavarom és lefedve roppanósan puhára párolom, a végén adom hozzá a felkarikázott debrecenit, vagy virslit.
Jelen esetben tarhonyával tálaltam.
Tejszínes-túrós málnahab
1/2 kg málna /most már fagyasztott, de jó eperrel, szederrel, ribizlivel, külön-külön vagy minddel vegyesen egyszerre/
25 dkg túró
10-15 dkg cukor
vaníliakivonat, vagy cukor
4 dl tejszín kemény habbá verve
Jó pár szem málnát félre rakok a tetejére majd, a többit a cukorral,van.kivonattal és a túróval krémesre turmixolom, majd a kemény tejszínhabot óvatosan hozzáforgatom és poharakba töltögetem, tetejére mennek a málnaszemek és jól behűtöm.
A málnát én soha nem paszírozom át, mert annyira szeretjük, hogy a magjait is szívesen esszük.
Igazából málnával szeretem legeslegjobban azért mert olyan illatos, édes, finom az egész.
Szétolvad a szájban.
Persze a többi bogyóssal is finom, csak nem ilyen illatos.
Máglyarakás
1/2 darab kalács, kicsit száraz volt már
4 tojássárgája
10 dkg cukor
1/2 l tej
vaníliakivonat
4 tojásfehérje kemény habbá verve
3 db nagy alma, hámozva, vékony lapkákra vágva
fahéj
barnacukor
baracklekvár
A kalácsot ujjnyi szeletekre vágtam és egy kivajazott tepsiben egymás mellé fektettem.
A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, a vaníliával és hozzácsorgattam a tejet.
Szép egyenletesen a kalácsszeletekre csorgattam, mindegyik kapjon belőle, ne maradjon száraz egy sem.
Amíg a kalács beszívja a folyadékot addig megpucoltam az almát, lapkákra vágtam és egyenletesen ráterítettem a kalácsra, meghintettem bőven barnacukorral, fahéjjal és sűrűn baracklekvárt pötyögtettem rá.
Ezekután ment a meleg sütőbe, közepes tűznél jól összesütöttem, akkor jó ha a barnacukor karamelles már és az alma kicsit szottyos a tetején de még nem esett szét.
A kemény habbá vert fehérjébe a végén belekeverek 2-3 ek. lekvárt, hogy szép színe legyen, és a megsült máglyarakás tetejére simítom, visszateszem kb. 10 percre a meleg sütőbe, ill. csak annyi időre hogy szép sült színt kapjon a hab.
Langyosan a legfinomabb.
Ez pedig a kertünkben a trombitafolyondár, csak úgy ontja a virágait.