2015. szeptember 29., kedd

Zöldborsós hagymás máj....


Az utóbbi idők egyik legfinomabb étele !!!
... és ezt most nagyon komolyan írom, szuperfinom - vagy nagyon éhesek voltunk...
... és nagyon gyorsan kész, talán még fél óra sem kell az elkészítéséhez...
A Kifőztük magazin szeptemberi számában akadtam rá.
Szívből ajánlom mindenkinek elkészítésre, akár ebédre, akár vacsorára, nem bánja meg.
Zöldborsós hagymás máj
Hozzávalók: 
1 cs csirkemáj 0,5 kg
2-3 db vöröshagyma
2 ek olaj vagy zsír
pirospaprika, 2 ek. majoranna,
só, bors
2 bögre zöldborsó
2 bögre rizs
1 ek. szárított petrezselyem
vegeta

Megtisztítottam a csirkemájat még félfagyott állapotában, tapasztalatom szerint ilyenkor könnyebb a nem odavaló dolgokat eltávolítani, kivágni, majd minden félmáj darabot keresztben háromba vágtam.
Másodszor a fagyasztott zöldborsót főztem 5 perc alatt puhára, sós-szódabikarbonás vízben, majd leszűrve félretettem.
A rizst kevés olajon átforgattam, rövid ideig pirítgattam, sóztam, borsoztam, petrezselymeztem, adtam hozzá 1 tk. vegetát és háromszoros vízmennyiséggel felöntve addig főztem, míg épp kilátszott a víz alól, akkor elzártam, ráborítottam egy konyharuhát és úgy hagytam meleg helyen, hogy felszívja az összes folyadékot.
A vöröshagymákat félkarikára vágtam és kevés zsiradékon üvegesre dinszteltem, meghintettem pici pirospaprikával, elkevertem és nagyra véve a lángot beleborítottam a májat.
Állandó kevergetéssel, fordítgatással addig pirítottam amíg már nem láttam nyersnek, rózsaszínűnek, amíg olyan volt egy is, azt mindig a serpenyő alja felé forgattam.
Az egész tokkal-vonóval 10 perc lehetett, a végén 1-2 májdarabot a falapáttal kettévágva bizonyosodtam meg, hogy oké, megsült.
Ekkor szórtam rá a bő 1-2 evőkanálnyi majorannát majd az őrölt borsot, ezekkel is összeforgattam és kész is volt.
Itt a végén kevertem hozzá a zöldborsót is.
Tálaláskor a rizsre mertem a zöldborsós májragut és jól megsóztam.
Mindenkinek eszméletlenül ízlett, nálunk ezentúl sűrűn lesz ez a fogás, mert nagyon finom és hatalmas sikert aratott.
Krumplipürével is el tudom képzelni.


2015. szeptember 27., vasárnap

Kelt batyu... sósan... sajtkrémes-köményes variáció



Nemcsak édes készült a hétvégére, hanem ez a sós-sajtkrémes is, köménnyel megszórva...
Mondanom sem kell nagyon finom, puha, foszlós, a képek beszélnek...


Alaptészta: nagy adag 4-6-8 főre akár
3,2 dl langyos tej
1 tojás
1 tk. cukor
1 ek. só
60 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
10 dkg puha sertészsír
tetejére: tetszés szerint kömény, szezámmag, egyéb magok
1 tojássárga+1-2 ek. tej keveréke

A gép dagasztja és keleszti a duplájára, lisztezett deszkán átgyúrom finoman majd kinyújtom, 10x10 cm-es kockákra vágom, töltöm, majd négy sarkát összecsippentve megcsavarom és olajozott tepsire rakosgatom kis közökkel egymás mellé, letakarva még 20 percet pihen, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra és alsó-felsőre, mikor itt az idő lekenem tojásos-tejes keverékkel, megszórom sóval és köménnyel, majd kb 15-20 perc alatt pirosra sütöm.

Van, hogy fele-fele arányban készül sós és édes is, mint épp tegnap is, akkor csak annyi a tésztánál a változtatás, hogy a sóból is csak 1 tk-nyi kerül bele, így nem zavaró sem az édes töltelékkel, sem a sóssal, mivel az édes töltelékben ott a cukor, a sós töltelékben ott a só !
Amikor megkelt a tészta értelemszerűen elfelezem.


Töltelék: Sós Sajtkrém:  nagy adaghoz
20-30 dkg reszelt sajt
1-2 ek. tejföl, vigyázat híg ne legyen !!!  / tejföl helyett: lehet még mascarpone, tömlős sajtkrém stb./
só, őrölt bors

Ezeket jól összekeverem, sűrűn krémes kenhetőre, tölthetőre... és persze kóstolgatom, mert nagyon ízesnek kell lennie.






2015. szeptember 26., szombat

Hétvégére... nagyon finomat



Töltött káposzta... a téli variáció
Részletes receptleírás  itt




Túrós batyu...
Hihetetlen de nincs leírva még a receptje nálam, pedig annyiszor, de annyiszor sütöm.
Ime:

Alaptészta, ha édes és  nagy adag: 4-6-8 főre
3,2 dl langyos tej
1 tojás
1 tk. só
2-3 ek. cukor
60 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
10 dkg olvasztott vaj, amit dagasztás közben csorgatok hozzá, kb. 10 perc után

A kenyérgépbe pakolok mindent, ami bedagasztja és megkeleszti nekem a tésztát.
Amíg dolgozik előkészítem a tölteléket.

Van, hogy fele-fele arányban készül édes és sós is, mint épp tegnap, ilyenkor annyi a változtatás a tésztánál, hogy cukorból is csak 1 tk-nyi kerül bele, így nem zavaró sem a sós, sem az édes töltelékkel, hiszen az édes töltelékben ott a cukor, a sósnál meg a só. 
Amikor megkelt a tészta értelemszerűen elfelezem a mennyiséget.
Természetesen töltelékből is variálható az édes és a sós, ilyenkor csökkentett az adag /a fele a leírtnak/, illetve ízlés szerint.
A sós tölteléknél minden ugyanaz csak 1 ek. cukor kerül bele, és 1 tk. só, valamint apróra vágott friss kapor. Természetesen kikerül a vaníliacukor, a citromhéj és a mazsola

Töltelék:  nagy adag 
0,5 kg  túró
1 tojássárgája
5 dkg cukor
csipet só
vaníliás cukor
1-2 ek. tejföl szükség szerint, mert csak krémesnek kell lennie, hígnak nem !!!
1 citrom reszelt héja
1-2 marék mazsola

tetejére 1 tojássárga+1-2 ek. tej keveréke
porcukor

Ha a tészta megkelt a duplájára, lisztezett deszkára borítom, finoman átgyúrom kézzel egy kicsit, majd kinyújtom amekkorára csak lehet, 10x10 kockákra vágom, mindegyik közepébe tölteléket kanalazok, majd a négy sarkát összecsippentem mindegyiknek és picit megcsavarom.
Olajozott tepsire teszem egymás mellé, nem szoktam nagy távolságot hagyni köztük, mert úgyis összedagadnak, de mindig simán szétvehetőek. Letakarva legalább 20 percig pihentetem.
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra alsó-felsőre.
Mielőtt beteszem sülni tojásos-tejes keverékkel jól lekenem, majd szép pirosra sütöm.
Csodásan finom, puha, foszlós kis batyuk lesznek, tálaláskor természetesen bőven porcukrozom.



2015. szeptember 24., csütörtök

Már inkább őszies a mai ebédünk...

Egyik finomabb, mint a másik...


Gerslileves... főtt füstölt csülökkel
Recept részletes leírása   itt




Káposztás kocka
Részletes receptleírás   itt

2015. szeptember 20., vasárnap

Gombás-spenótos tagliatelle tejszínesen...



Nagyon szeretjük ezeket az egyszerű tésztákat, amikor végképp nincs kedvem a konyhában sürögni-forogni, mert például van egy jó könyvem, vagy szeretnék megnézni egy jó filmet, vagy zenét hallgatni, na ekkor jönnek az ilyen pár hozzávalóval összedobott jó kis tésztácskák, mint ez is.

Hozzávalók:
1/2 doboz apró friss csiperke gomba /jó a konzervgomba is/
1 doboz friss bébispenót
2 dl zsíros tejszín /soha NEM főzőtejszín !!!/
5 gerezd fokhagyma
só, bors
1 ek. olaj
1 doboz tagliatelle /szélesmetélt/
pár szelet bacon - vagy sima kenyérszalonna pörcre sütve - ropogósra sütve és kockázva a tetejére
reszelt sajt szintén a tetejére



Föltettem egy nagy fazék sós vizet a tésztának, amikor felforrt beleszórtam és 7-8 perc alatt kifőztem, leszűrtem. Soha nem öblítem le amikor szószba lesz forgatva, mert jobban fölszívja, ízesebb lesz.
Alaposan megmostam a gombácskákat, majd mindet elfeleztem. A spenótlevélkéket leszáraztam, majd szűrőben jól átforgatva megmostam.
Egy serpenyőben olajat forrósítottam, beledobtam az öt gerezd fokhagymát lapkára szeletelve, 1 másodpercig hagytam csak magában, majd ment rá egyszerre a gomba és a spenót is, jól átforgattam és nagy lángon hagytam, hogy a kieresztett levük nagyjából elfőjön, majd hozzáöntöttem a tejszínt, sóztam, borsoztam, hagytam besűrűsödni, és beleforgattam a tésztát.
Tálaláskor jó sok reszelt sajttal és ropogós baconkockákkal megszórva szervíroztam.


2015. szeptember 16., szerda

Halászlé gyorsan és egyszerűen valamint túrós csusza...



... nagy ügyet nem csinálok a halászlé főzéséből ma már...
Ha halat akarunk enni, vagy elmegyünk a "Szálkabárba" kifejezetten ezért, itt ez a legszuperebb halas hely, itt olyan halászlét és rántott pontyot tudunk enni, hogy a tíz ujjunkat is megnyaljuk utána,
vagy főzöm-sütöm én, de ma már végtelenül leegyszerűsítve.
Volt idő, igaz nagyon régen, természetesen a férjem kedvéért, amikor még friss halból, sőt halakból főztem, passzíroztam is, de el kell árulnom, hogy nem kedvelem a hal síkos testének fogdosását, pucolását, darabolását, sőt a nyers hal szagát sem, szóval igyekszem konyhakészen venni, mivel a halászlét és a rántott halat viszont kedvelem, meg a sült keszeget is, de csak ezeket... a halbelsőség is csak a férjem miatt van, ő szereti nagyon...
... a másik "érdekesség", hogy egyetlen egy !!! helyen tudok venni halat itt Tatán, ha netán van több hely is, arról nekem a többéves ittlakás során sem lett tudomásom, itt nincs rendes piac sem, na szóval szeretek itt lakni, de pár dolog időnként nagyon hiányzik Budapestről, ami ott annyira természetesen megvolt, mint a levegővétel... halászlésűrítményt, halbelsőséget így is Budapestről hozunk vagy hozatunk többször is és több adaggal és megy a fagyasztóba... hiába szegény ember vízzel főz...

Halászlé egyszerűen... általában sűrítményből és kockából főzöm ma már, majd amikor jól összeforraltam mindezeket a vízzel akkor teszem bele a pontyszeleteket és a belsőségeket... majd gyufatésztával szeretjük enni, mint a bajaiak...

1,5-2 l víz
1-2 doboz halászlésűrítmény /1 dob. kb. 20 dkg/, attól függően mennyire akarjuk sűrűre
4-6 db halászlékocka
1 ek. édes anna sűrítmény
1-2 tk. erős pista sűrítmény
halszeletek 1-2/fő
1 doboz halbelsőség /kb. 20 dkg/, de ha nincs, attól még ugyanolyan jó a leves
1 cs. gyufatészta, a szokott módon sós vízben kifőzve, leszűrve, külön tálban szervírozva




Túrós csusza... 
1/2 kg csuszatészta, most csipkés formátumban
15-20 dkg sima füstölt kenyérszalonna
1/2 kg túró
1-2 nagy pohár 20%-os tejföl

Tésztát forrásban lévő sós vízben majdnem puhára főzöm.
A szalonnát pörcre sütöm, majd az összes zsírját átöntöm tepsibe és a forró leszűrt tésztát beleforgatom, összekeverem a túróval is, majd a két nagy pohár tejfölt rázúdítom, elegyengetem, elrázogatom, meghintem a pörcökkel és forró sütőben összesütöm. Imádom amikor az alja kissé odakap és jó ropogós, sült lesz.
Tökéletes és persze klasszikus második fogás a halászlé után.


2015. szeptember 12., szombat

Csirkeszárnyak Kentucky-fűszerkeverékkel sütve.... egyszerűen, gyorsan



Ez igazán nem egy nagy konyhaművészet, viszont gyors ebéd készülhet, ha az embernek kevés az ideje.
Itt alább még nyersen, de jól befűszerezve, semmi mást nem használtam csak a Kentucky-fűszerkeveréket, de azt bőven - tudni kell, hogy enyhén csípős ! - majd kevés olajjal és egy fél deci vízzel meglocsolva, sütésre várva...


Itt már ropogósra sütve...


A köret párolt rizs volt és kovászos uborka...



2015. szeptember 10., csütörtök

Zöldséges lencseleves csurgatott tésztával... és palacsinta



Lencseleves
25 dkg lencse, mosva, válogatva
10 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika, kis kockákra
2-3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa, karikázva
2 sárgarépa, karikázva
1 darabka zeller, kis kockákra
3 db babérlevél
pici pirospaprika
1 ek. paprikakrém
só, bors
levesbetét: 1 tojás + liszt + pici víz + só
1 ek. ecet

A szalonnát pörcre sütöttem, majd kiszedtem és félretettem
A zsírján megdinszteltem a hagymát, meghintettem 1 ek. liszttel, majd kevés pirospaprikával és felöntöttem vízzel, beletettem a lencsét, a zöldségeket, paprikát, fokhagymát, fűszereztem és puhára főztem.
Közben egy bögrében a tojást elkevertem a sóval, liszttel és annyi vízzel, hogy sűrűn folyós legyen /sűrűbb, mint a palacsintatészta/.
Amikor a leves már majdnem kész volt belecsorgattam a tésztát, olykor egy kiskanállal kicsit akadályozva. legvégül az ecetet adtam hozzá és még egyet forraltam és kész volt.
Tálaláskor szórtam a levesre a szalonnapörcből.



Palacsinta... a szegényes
Annyi de annyi palacsintatésztát kipróbáltam már, több tojással, csak tejjel, csak buborékos vízzel, vagy vegyesen tejjel + buborékossal, tejszínnel... de mindig azt az állagot kerestem, amit gyerekkoromban megszoktam, azt a szegényeset, mert alig kell, hozzá valami... nos megtaláltam, nekem ez a legfinomabb.
Szóval ez a kedvenc állagú palacsintám, emlékeim szerint ilyet ettem anno, a nagyikám is így csinálhatta gyermekkoromban, vékony a tésztája, sütéskor nem ragad le:

kb. 20 - 25 dkg liszt 
1 tojás
csipet só
2-3 ek. olaj
csapvíz  kb. 5-7 dl /mióta van itthon szódám, azóta szoktam azzal is bekeverni, hiszen a Nagyikáméknál is mindig volt, az a régi szódásüveg ami még üvegtartályú volt/
pici olaj a sütéshez


Egy tálban összekeverem a lisztet a tojással, a csipet sóval majd először kevés vízzel - sima csapvízzel - nokedli sűrűségűre, de teljesen simára keverem, amíg semmi csomó nincs már benne és csak ezután hígítom tovább szintén csapvízzel a megfelelő sűrűn folyós állagúra. A legvégén adom hozzá az olajat.
Kicsit hagyom pihenni, tanácsos legalább egy órányit.
Sütés előtt, ha szükséges akkor még adok hozzá vizet, ha netán besűrűsödött volna. Ismétlem, sűrűn folyósnak kell lennie.
A palacsintasütőt nagyon felforrósítom, majd pici olajat csöppentek bele, szétoszlatom és egy kis merőkanálnyi tésztát szétterítek benne, mindkét oldalát láthatóan jól megsütöm, majd tálra csúsztatom. Minden tálra borított lap után alufólia darabot borítok rá, így jó puha marad az összes a végére.
Igy haladok mindaddig, míg csak egy csöpp tészta van a tálban.
Mikor mindet megsütöttem, mindenkinek a kedve szerinti töltelékkel betöltöm.
A férjem természetesen csak és kizárólag a baracklekvárra esküszik, neki csak olyat lehet.
Én szeretem változatosan, most nutellával ettem, természetesen csúcsfinom volt.
De jöhet kakaósan, barack és meggylekvárral, fügelekvárral, narancslekvárral, dióval-rumosan-mazsolásan és csokiöntettel, mákkal és rumos szilvalekvárral, túrósan-mazsolásan-citromhéjasan, szóval minden elképzelhető módon, ami csak van itthon és eszembe jut.
A palacsinta szuper kaja, mindenki szereti, csak bírjuk sütni a hatalmas mennyiségeket, pláne ha sokan vagyunk.




Reggeli a saját sütésű zsömlével... és sültpaprikás tojásrántottával, citromos teával




zsömlém bélzete selymesen foszlós és lyukacsos, ma is finom friss, héja ropogós...
menthetetlenül beleszerettünk...




2015. szeptember 8., kedd

Itt a körtelekvár, körtekompót és a szilvadzsem...



Körtelekvár...
Eddig még soha nem is ettem, nem is láttam körtelekvárt sehol, az eddigi években kompótnak tettem el csak, de mivel idén szokatlanul sok körténk termett és mivel enni nem valami zamatos ízű körtefajtánk van, de kompótnak-lekvárnak érdemes befőzni, eltenni, mert nagyon finom, ezentúl minden évben be is fogom főzni.
Az előírt gyümölcsmennyiséget /pucolva, darabolva/ összekevertem az előírt mennyiségű cukorral, majd felforraltam, pár percig kevergetve főztem, amíg a cukor felolvadt, levettem a tűzről, botmixerrel kicsit pürésítettem, de nem nagyon, hagytam, hogy maradjanak darabok is, végül egy tálkába kivett lekváradagot összekevertem a dzsemfix-el, simára keverve hozzáadtam az egészhez, újra felforraltam, 3 percig hagytam zubogni, majd tisztára mosott üvegekbe mertem a forró lekvárt, celofán ment rá és a csavaros tető, 10 percre fejreállítva, végül a takarók közé szárazdunsztba kihűlésig.
/a befőzőlábasomat a végén kinyalogattam, innen tudom, hogy mennyire finom lett/


Körtekompót... ez az adag csak a fele annak, amennyit eltettem, télen majd kacsa és egyéb sültek mellé csodafinom lesz, én legalábbis nagyon szeretem...
Itt cukorszirupot főztem vízzel és fűszerekkel /szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, mézes fűszerkeverék/ízlés szerinti édesre, beletettem a körtedarabokat, egyet forraltam és már mertem is át a tiszta üvegekbe, megint celofán rá és a csavaros tető - itt nem alkalmazom a fejreállítást, mert felesleges - egyből ment a szárazdunsztba.


 ... ez a pár darab gyümölcs már csak a maradék... amit meghagytam enni... például vajas zsömléhez egészen kiváló...



Szilvadzsem...
Itt is ugyanaz a technika érvényesült, mint a körtelekvárnál, itt a szilvát jobban darabosra hagytam, viszont nem dzsemfixet használtam, hanem a speciálisan szilvára szóló sűrítőport, csodaszép színű és illatú dzsem lett... alig várom a kóstolást...
/a befőzőlábast itt is kinyalogattam a végén, muszáj meózni, nagyon finom lett/


Most jön egy kis pihenés, de még vár rám a birsalma, kompótnak és sajtnak, és egyéb almák befőzése lekvárnak, de egészen biztosan fagyasztok is le reszelve, cukorral-fahéjjal elkeverve, fagylaltosdobozokba adagolva, ahogy az elmúlt években is, isteni lesz a téli almáspitékbe, almás-mákos rétesekbe, mert már látszik, hogy almánk is sok lesz.