2016. november 29., kedd

Turbó sajtos... Kata módra

egy dolgozó nő sajtos rúdjai...  mert mi a legfontosabb egy dolgozó nőnek??? 
igen, az idő.
Ennek érdekében pedig ötletesnek kell lenni.




Sajtosrudak villámgyorsan... Kata módra

Hozzávalók:
1 cs. levelestészta  /+ 2 cs vagy akár 3-4-5 cs is, mert nagyon gyors, nagyon finom/
reszelt sajt
köménymag
1 db enyhén felvert tojás


A lányom ezen a héten szabin van és itt van velem. Aranyéletem van.
Ma bemutatta az ő saját különbejáratú sajtosropogósát. Ime:
A lányom a kész levelestésztát kihajtogatta, derelyevágóval felcsíkozta, lekente tojással, megszórta reszelt sajttal és köménymaggal, sózta és a sütőpapírral együtt áthelyezte egy gáztepsire, majd a 200 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt piros-ropogósra megsüttötte.
Abbahagyhatatlan, érdemes ötösével venni a levelestészta csomagokat, hogy elegendő mennyiséget tudjunk befalni, isteni finom.
Esküszöm nem érdemes a tésztával bajlódni külön.



2016. november 22., kedd

Édesanyám 11





... amikor még szép fiatal lány volt...



Nem akarom elkiabálni, de....



... mintha megjavulna, legalábbis próbaképp ma reggel kivettem a rizsből és telefonáltam kettőt, persze, hogy a gyerekeimet hívtam és tudtunk beszélni !!!!
Úgy tűnik minden rendben van talán, de a biztonság kedvéért visszatettem egy újabb adag rizs fogságába, biztos ami biztos, csak száradjon szépen. Majd délután kiveszem.


Szóval emberek, ha bárkinek vízbe esik a telója, miután leszárogatta, szétszedte, kivette stb azonnal egy olyan edénybe, dunsztos üvegbe, bármibe tegye, ahol ha feltölti rizzsel semmi ne látszódjon ki a telefonból és hagyja úgy 2 napig.
Utána lehet próbálkozni, feléledt-e, vagy szervízbe menni, hátha ott még tudnak vele valamit kezdeni.


Ez a rizsdolog tulajdonképpen teljesen logikus, de nekem, ha nem mondják, eszembe nem jutott volna, pedig tessék... annyira örülök, elmondani nem tudom.
Nem is magáért a telefon miatt, a tárgyak azok tárgyak, eltűnnek, elromlanak, elvesznek, de itt nekem most másról van szó,  ez a telefon nem szimpla tárgy volt, hanem a férjem telefonja volt, és innentől ez érzelmi kérdés nálam. Ragaszkodom hozzá, soha többet nem teszem zsebre, hacsak nem zárható a zseb, a nyakamban lógatva fogom hordani.

2016. november 21., hétfő

Telefongyilkos vagyok...





Idén harmadszor már... komolyan ki vagyok borulva.
Az első kettő régi volt, meg nem is egy akkora durranás egyik sem, persze sajnáltam azokat is... de ez most a férjemé volt, amire úgy vigyáztam, mint a szemem fényére, ráadásul egy nagyon drága nagy márka, és megint kicsúszott a zsebemből bele egy vödör vízbe.
Azonnal kikaptam, leszárogattam, működni látszott, még fel is töltöttem, csöngeni is csöngött, csak beszélni nem lehet rajta, se ha én hívok, se ha engem hívnak, őrület.
Többek ajánlatára kikapcsoltam és egy dunsztos üvegbe téve rizst csorgattam köré, mert az magábaszívja a nedvességet, most csendben várok 2 napot, majd újrapróbálkozom vele, meglátjuk.
Tülökre bőgtem magamat, majd hirtelen felindulásból kimentem a konyhába és megfőztem egész hétre, hogy ne kelljen minden nap ott vacakolnom.
Enni viszont ma még egy nyomorult szelet vajaskenyéren kívül semmit nem ettem.


Ezek készültek:


Székelykáposzta 2 adag
1 kg savanyú káposzta
0,5 kg sertéscomb kockázva
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
Pörköltet főztem, amikor a hús félpuha ment hozzá a káposzta is és összefőztem.
Mennyei.




Rizsfelfújt 2 adag
Tuti recept:
1 liter tej
25 dkg rizs
2 cs. vaníliás cukor
csip. só
3 ek cukor
Ebből sűrű tejberizst főzök. hagyom kihűlni.
Keverek hozzá egy marék mazsolát.
6 tojássárgáját habosra keverek 5 ek. cukorral és belekeverem a tejberizsbe.
A 6 tojásfehérjét kemény habbá verem és azt is óvatosan beleforgatom.
Reszelek hozzá 1 citrom héját is, végül meglocsolom 12,5 dkg olvasztott vajjal.
Finoman egyneművé keverem.
Vajazott-morzsázott tepsibe simítom és 180 fokon kb. 40-50 percig sütöm.
Lekvárokkal tálalom.



Lucskos káposzta füstölt sonkával  sok adag
1 füstölt sonka darabot odateszek vízbe hagymával, borssal, babérral és puhára főzöm.
Ha megfőtt kiveszem a húst és felkockázom.
1 fej fehérkáposztát felkockázok és beleteszem a sonka főzőlevébe, felforralom, ízesítem, bors, paprikakrém, fokhagyma gerezdek, 1 cs kapor apróra vágva és roppanósan puhára főzöm.
Tejfölös habarást készítek, a tejfölt kikeverem 1-2 ek liszttel simára, pici vizet is engedek hozzá és besűrítem vele a káposztát.
A füstölt sonkakockákat is visszateszem, összerottyantom és kész.
Friss puha kenyérrel isteni finom étel.




... és még tervezek majd a hét vége felé valamelyik nap egy mákostésztát, de ez még nem biztos, majd meglátom...

2016. november 19., szombat

Az imádott rántott csirkecomb...



Nekem megunhatatlan, minden nap megenném, jó ropogósan, forrón, köret sem kell hozzá, csak a sok-sok csirkecomb /vagy csirkeszárny/ és csak saláta, mondjuk egy jó fokhagymás uborkasaláta.
Nagyon szeretem.




... na jó, esetleg egy kis tojásos krumpli, mint köret, az jöhet. Ez a tojásos krumpli nálunk családi hagyomány, maradéákhasznosítás, már a nagymamám, majd a szüleim is készítették rántott húsokhoz, csirkékhez, de csak ezekhez, máshoz nem készítettük soha.
Igy készül:
2-4 db krumplit hajában megfőzöm, hámozom és nem túl vékonyan karikázom vagy kockázom, mikor hogy.
A tojás, egyrészt ami a panírozásnál megmaradt /mert nem mehet veszendőbe semmisem/, és ehhez hozzáütök még legalább 2-3 db-ot és enyhén felverem, bőven sózom, borsozom, ha van apróra vágott friss petrezselyemzöld azt is beleforgatom és ehhez keverem a főtt krumplikarikákat/kockákat, jól átforgatom az egészet.
A rántott csirke/ vagy bármilyen más rántott hús sütéséből visszamaradt zsiradékból, természetesen a tiszta elejéből úgy kb 2 dl-t átöntök egy serpenyőbe, jól felforrósítom és belezúdítom a tojásos krumplit, falapáttal átforgatva 1-2 perc alatt nagylángon hirtelen megsütöm, de nem ám szárazra, hanem szottyosra, de persze azért nem marad nyers a tojás, mert úgy szeretjük, ha lágy marad a krumplin a tojás.
Csodafinom.

... fokhagymás uborrkasaláta, a klasszikus módon, cukros ecetes lében



 

2016. november 16., szerda

Makaróni minimál... saját kútfőből





Természetesen nincs új a nap alatt, a taljánok tésztaügyben már mindent kitaláltak, amit csak ki lehetett, náluk a neve ennek az ételnek aglio e olio.
Nálam akkor jön ez az étel amikor gőzöm nincs már mit is ennék, de valamit nagyon kellene és lehetőleg minél egyszerűbb és minél gyorsabb, de minél finombabb is legyen, nos akkor jut eszembe ez a csodás tésztaféle például.
Készítettem már spagettivel és zöld hegyes erős paprikakarikákkal.
Szerintem isteni finom, legalábbis én nagyon szeretem.
Most, mivel nincs itthon hegyes erős, bedobtam az erős paprikakrémeket, nos ezzel is finom.




Makaróni minimál
1 cs. makaróni - majdnem a fele, sós vízben kifőzve 8-9 perc alatt, így pont rágható, nincs szétfőzve
5 dkg füstölt szalonna kockákra
5 dkg angolszalonna vagy sonkadarab kockázva
3-4 duci fokhagymagerezd apróra
1-2 ek. olivaolaj
1 tk. erős pista
1 tk. édes anna



Ropogósra sütöttem a füstölt szalonna és sonkakockákat, majd rádobtam a fokhagymát és rögtön a paprikakrémeket, egy kis merőkanálnyi főzővízzel felengedtem, összerottyantottam és belekevertem a frissen főtt makarónit.
Rengeteg reszelt sajttal tálaltam magamnak.
Még van egy pici adag, ha itt elkészültem sort kerítek rá.
Nekem nagyon ízlik, kellemesen jó csípős és füstös a szalonnától-sonkától.


2016. november 13., vasárnap

Vasárnapi ebéd... töltött csirke egészben... tanyasi





 
... Tanyasi töltött csirke, jó ropogósara sütve


Részletes  receptleírás  itt




... Húsleves, jó ízes a sokmindenfélétől, most kacsanyakakat is tettem bele a szokott zöldségek mellé, felforraltam és óvatosan belehelyeztem a hasüregébe töltött csirkét, aminek a végét két fogpiszkálóval átszúrva a bőrét zártam le, a töltelék ne tudjon esetleg kifolyni, de még soha nem fordult elő ilyesmi, a jó fűszeres, pertrezselymes-zsömlés-májas-gombás töltelék szépen eldagad ott bent, majd egy órát főztem, és óvatosan egyik kezemmel a két combja végét fogva, másikban egy lapáttal alányúlva átemeltem az odakészített tepsire, amiben már benne volt a hajában főtt, karikázott és fűszerekkel és kevés olajjal átforgatott krumpli. Még meglocsoltam a csirkét kevés olajjal és ment a 200 fokra előmelegített sütőbe ésl légkeverésre, hogy jó piros-ropogósra süljön.




... már feldarabolva
- Meggyszósszal ettük most, de jó hozzá a fokhagymaszósz, a sóskamártás is... szóval ki mivel szereti... de ha nincs mártás akkor sincs baj, akkor jöhet valamilyen saláta, vagy kovászos uborka netán.


1 üveg meggybefőtt levét és még plusz kevés vizet felforraltam mézes fűszerkeverékkel és kevés cukorral, majd behabartam 2 ek. liszt/keményítő és tej keverékével, összefőztem mártás sűrűségűre, plusz tejjel be lehet állítani az ízlésünknek megfelelő állagúra, majd a meggyszemekkel is összerottyantottam.





2016. november 10., csütörtök

Holnap Márton nap... és akkor elvileg libát eszünk... ettünk régen...





Sajnos elmúltak azok az idők amikor még hatalmas Márton napi libalakomát készíthettem évente, amikor még éltek a szüleim és a férjem, akiknek hatalmas élvezet volt ezeket a finomságokat elkészíteni, mert imádták.
A gyerekeim is szeretik, de ma már jobban vigyáznak az alakjukra, jobban figyelnek az egészséges táplálkozásra, szóval nem nagyon izgatja őket az ilyenkori libaevés hagyománya.
Meg drága is, libamájat például aranyárban lehet venni, botrányos.
Persze részleteiben is lehet készíteni ezt-azt, szoktam is, csak libalevest és ludaskását, vagy csak libacombot sütni párolt káposztával törtkrumplival, de így kompletten az egészet már nem nagyon.


A képekhez tartozó összes receptet megtaláljátok a blog főoldalán jobbra lent a liba címszó alatt.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek !!!


-liba kompozíció


-libaleves

-ludaskása

-libacombok ropogósra sütve

-libazsírral tört krumpli és libatepertővel megszórva

-libamáj kisütve

-libamás zsírjában kifagyasztva

-libatepertő ropogósan

-libamell ropogósra sütve

-lilakáposzta párolva

-birsalmakompót


-libatepertős hajtogatott pogácsa



2016. november 4., péntek

Rumos, diós, mazsolás kelt kalács






Kelt foszlós kalács... rumos, diós, mazsolás töltelékkel
Hozzávalók:
1,5-2 dl langyos tej
1 egész tojás + 1 tojássárgája
3 ek. cukor
csipet só
vaníliáscukor
0,5 kg liszt
1 tasak élesztőpor
8 dkg olvasztott vaj, 10 perccel a dagasztás megkezdése után hozzácsorgatva


Mindent a fenti sorrendben bekészítettem a kenyérgépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette csodás puha, pillekönnyű foszlós tésztává.
Amikor lejárt a program, kivettem és lisztezett deszkán széthúzogattam, majd sodrófával kinyújtogattam amennyire csak bírtam.
Jöhetett rá a töltelék.


Ha netán kézzel dagasztanám, akkor egy nagy tálba belemérnék mindent, kezdve a liszttel és sorban a többit is, kivéve az olvasztott vajat és szépen összedolgoznám simára, a végefelé csorgatnám hozzá a tál faláról, körbe-körbe az olvasztott vajat és azzal is simára kidolgoznám, majd vékonyan belisztezném, letakarnám konyharuhával és meleg helyre tenném kelni, kb. 1 órára, de legalábbis míg duplájára nem nő a térfogata. Ennyi. A többi ugyanaz.





Töltelék:
20-25 dkg őrölt dió
egy marék mazsola
1 citrom héja
fél üvegcse rumaroma vagy 1 dl rum
2-3 ek. baracklekvár
egész diószemek karamellizált cukorral keverve




Mindent összekevertem, a lekvártól krémes lesz a töltelék és rajtamarad a tésztán, nincs kiszóródás.
Amikor szépen rákentem a tésztára, majd a keramelles diószemeket is rászórtam, utána a két rövidebb oldalt picit ráhajtottam az egészre, majd a hosszanti oldaltól kezdve feltekertem, pont mint a bejglit, jó szorosan, végül kerek csigaformára igazítottam, mert egy kerek tortaformát kentem ki vajjal, és belehelyeztem a tésztát, bő negyedórát még kelni hagytam, majd lekentem és ment a 180 fokra előmelegített sütőbe úgy 20-25 percre, pont jól megsült.
Hagytam kicsit pihenni, hűlni a formában, majd deszkára borítottam és naná, hogy azonnal meg kellett kóstolnom. Mennyei finom lett.
Este ez lesz a vacsorám egy bögre hideg tejjel.





2016. november 3., csütörtök

A fehérség jegyében a mai ebédem...




 

Először is, tökfőzelék, ami nekem megunhatatlan, jó kaprosan és krémesen, talán az utolsó adag frissen gyalult tökből.
Feltét párizsikarikák kirántva, amit változatlanul gyermekkorom óta szeretek, igaz akármilyen párizsit nem veszek manapság, csak nagy márka kínálatából, és onnan is a sertés vagy a marha, netán a nosztalgia jöhet szóba.
Olyan, hogy baromfipárizsi szóba sem jöhet nálam... brrrr, elnézést azoktól akik azt szeretik. Én nem.



Másodszor, egyszerűen muszáj volt egy kis majonézes kukoricát némi főtt tojás darabokkal keverve összedobnom, ami szintén tökéletes a rántott párizsi mellé, vagy ropogós pirítóshoz.
Időnként megkívánom az ilyen salátát is.